Oroszország hírei

Rendkívüli biztonsági intézkedések Moszkvában

7

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

MoszkvaA terrortámadást követő reggel nyugodtan indult a moszkvai Domogyedovo nemzetközi repülőtéren. Az érintet területet teljesen lezárták. A reptér többi része azonban zavartalanul működik a megerősített biztonsági intézkedések mellet. Már a bejáratnál ellenőrzik a csomagokat az egyenruhások és fémdetektorokat is felszereltek. A járatok jelentős késés nélkül érkeznek és indulnak Moszkva legnagyobb repülőteréről. A repülőtéri adminisztráció kéri az utasokat, hogy jelezzék, ha gazdátlan csomagot, vagy gyanús tárgyat találnak.

- Hirdetés -

A Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma közlése szerint 35 halálos áldozata van a merényletnek és további 180 ember megsérült a robbanásban, akiket moszkvai vagy környéki kórházakba szállítottak. 48 sérült állapota súlyos életveszélyes. Közben véradókat várnak az orosz főváros több kórházába is. A halálos áldozatok között nyolc külföldi állampolgár van, de mivel az azonosítások még nem fejeződtek be ez a szám emelkedhet.

 

- Hirdetés -

Az oroz hatóságok megállapították, hogy 7 kilogramm robbanószert használt az öngyilkos merénylő. A robbanás helyén műanyag maradványokat is találtak. Az áldozatok testében több szilánkot is találtak, de csak a vizsgálatok után derülhet ki, hogy azok robbanószerkezetből származnak, vagy a helyszínről.

Az Interfax hírügynökségnek nyilatkozó szakember szerint nem kizárt, hogy távvezérlésű volt a robbanószerkezet.

Egyetlen szemtanúra alapozzák az öngyilkos merénylet tényét

Egy szemtanú, aki közel volt a robbanás epicentrumához, állítja, hogy látott egy fekete ruhás nőt, akinek a táskájában volt a robbanószerkezet. A RIA Novosztyi állami hírügynökség szerint a hétfői merénylő a fekete özvegyeknek nevezett észak-kaukázusi csoporthoz tartozott. Nevüket onnan kapták, hogy elvesztették militáns férjeiket, ezért bosszút esküdtek és önként jelentkeztek öngyilkos robbantásokra.

A terrorista teste olyan súlyosan roncsolódott, hogy azonosítását csak DNS vizsgálattal tudják elvégezni. Az orosz hatóságok nem zárják ki, hogy segítői is lehettek a merénylőnek.

Közben a moszkvai rendőrség tagadta azokat a híreket miszerint tudomásuk lett volna a készülő támadásról. Megerősítették a biztonsági intézkedéseket a fővárosi reptereken és a metró vonalakon is.

Legutóbb 2010 március 29-én volt hasonló merénylet Moszkvában, amikor szintén a fekete özvegyeknek nevezett terroristák hajtottak végre támadást a moszkvai metróban. Akkor 37 ember vesztette életét és csaknem 80 megsérült.

Öngyilkos merénylet Moszkvában: már több mint 30 halálos áldozat

Keress pénzt

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet