Írjon nekünk

Tudomány

Putyin reméli, hogy folytatódik az orosz-amerikai űrkutatási együttműködés

A megjelenés óta

-

Reményét fejezte ki az orosz elnök kedden, hogy Oroszország és az Egyesült Államok együttműködése a világűrben a Földön való együttműködés nehézségei ellenére is továbbfejlődik. Vlagyimir Putyin az első űrhajós, Jurij Gagarin történelmi űrrepülésének 55. évfordulója és az űrhajózás világnapja alkalmából beszélt erről a Nemzetközi Űrállomás legénységéhez és a Vosztocsnij kelet-oroszországi új légikikötőbe élőben sugárzott videoüzenetében.

“Nagy jelentőséget tulajdonítunk ennek az ügynek, és számunkra jóleső érzés, hogy a nehézségek ellenére, amelyekbe a Földön ütközünk, az emberek a világűrben vállvetve, kéz a kézben segítik egymást, és olyan fontos feladatokat teljesítenek, amelyek nemcsak országaink, hanem az egész emberiség előtt állnak” – mondta az orosz elnök.

Putyin a világűrben történő együttműködést az Egyesült Államokkal és más országokkal való kooperáció nagyon fontos irányának nevezte. A Nemzetközi Űrállomáson, amelynek első orosz modulját 1998-ban állították Föld körüli pályára, jelenleg három orosz, két amerikai és egy brit űrhajós tartózkodik.

Igor Komarov, a Roszkoszmosz orosz űrkutatási vállalat vezérigazgatója az évforduló alkalmából több nyilatkozatot adott az orosz médiának, amelyekben egyebek között elmondta, hogy Oroszország a tervek szerint április 27-én hajtja végre az első rakétakilövést a Vosztocsnij új űrállomásról. Elsőként egyetemi diákok által konstruált műholdakat (Lomonoszov, Aiszt-2D, Kontakt-nanoszputnyik) állítanak Föld körüli pályára onnan, egy Szojuz-2 hordozórakéta segítségével. A második fellövést jövő évre tervezik, mert az orosz Távol-Keleten, az Amúr térségében létrehozott űrállomás munka-üzemmódba állítása időt vesz igénybe.

Vosztocsnijt Komarov a világ legmodernebb űrkilövő központjának nevezte és elmondta, hogy annak kapacitásainak kereskedelmi értékesítése 2018-tól kezdődhet majd meg. Abban az évben 5, a továbbiakban 8-10 felbocsátással számolnak. A mintegy 700 négyzetkilométeren elterülő objektumot Oroszország fő űrkikötőjének szánják, csökkentve ezáltal a kazahsztáni Bajkonurtól való függőséget. Az első kilövést egyébként december 25-re tervezték.

Komarov hangsúlyozta, hogy Oroszország a fellövési szolgáltatások terén piacvezető a világon felbocsátási szolgáltatások terén; az elkövetkező évekre tavaly 31 erre vonatkozó szerződést kötöttek. A Roszkoszmosz 2016 és 2025 között 44 űrszerkezet orbitális pályára állítását tervezik, de Oroszország további nagyszabású tervek megvalósítására is készül, annak dacára is, hogy gazdaságának visszaesés miatt a 2014-ben tervezett 2 trillió 850 milliárd rubelről kevesebb, mint a felére fogták vissza az űrkutatásra szánt keretet.

Komarov rámutatott, hogy mielőbb szükség van egy emberek szállítására alkalmas új generációs űrhajó, többször felhasználható hordozóeszközök, új anyagok, nagyobb teherbírású és új elveken működő hajtóművek megalkotására. A Roszkoszmosz 2025-ig öt automatikus szondát kíván a Föld kísérőbolygójához felbocsátani, ami az 2030-ra tervezett orosz Holdra szállás előkészítése lesz.

A Roszkozmosz vezérigazgatója arról is szólt, hogy a Mars-és a Hold-expedíciók célba juttatására alkalmas szupernehéz hajtóművek megépítéséhez 2030-ig nincs kilátásba megfelelő hasznos teher, de előkészületi munkálatokat addig is folytatnak.

A tervek szerint a 2024-ben indul majd a “vörös bolygó” az Ekszpegyicija-M automata jármű, amely marsi kőzetmintákat is hoz majd vissza a Földre. Igor Komarov a nemzetközi űregyüttműködés folytatása mellett érvelt, ugyanakkor arra is kitért, hogy 2017-től három olyan új orosz modult fognak felbocsátani a Nemzetközi Űrállomásra, amelyek arról leválasztva, önállóan is működőképesek lesznek, ha megszűnne az objektumnak az “űrklub” tagjai által való, 2024-ig tartó közös hasznosítása. Mint mondta, a Roszkoszmosz és az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA kész a közös munkára a hosszú távú Hold- és Mars-expedíciók terén.

Hirdetés
Hozzászólások

Tudomány

Oroszországban 2025-ra tervezik egy űrturistákat szállító orosz magánűrhajó felbocsátását

A megjelenés óta

-

Írta:

Az orosz KoszmoKursz magánvállalat megtervezett egy többször felhasználható, szuborbitális repülésre alkalmas járművet, amely a tervek szerint először 2025-ben szállít majd turistákat – jelentette ki Pavel Puskin,a cég vezérigazgatója a TASZSZ hírügynökség által kedden közölt interjújában.

“A rakéta és a szuborbitális hajó kísérleti példányának első próbarepülése 2023-ban, az első menetrendszerinti járat pedig a turistákkal 2025-ben lesz” – nyilatkozott Puskin.

Elképzelései szerint a szerkezeteket 2021-ben szerelik majd össze és 2022-ben megkezdődik a tesztelésük. A vezérigazgató kalkulációi szerint a projekt az indulástól az első űrturisták felbocsátásáig 150-200 millió dollárba kerül majd, és az utaztatás startjától számítva hét-kilenc év alatt válik majd rentábilissá.

A KoszmoKursz rakétája 80, a hajója pedig 7 tonnás lesz a Roszkoszmosz állami űrkutatási hivatalhoz még a tavasz folyamán beterjesztendő koncepció szerint. A hat turistából egy utaskísérőből álló legénység utazása 14 percig tart majd, ebből 5,5 percig a súlytalanság állapotában. A jármű 180-220 kilométeres magasságba emelkedik majd.

A jegyár előre láthatóan 250 ezer dollár lesz és a 2014-ben megalakult KoszmoKursz azt tervezi, hogy 2030-ra már hetente két alkalommal bocsát fel a világűrbe bepillantani óhajtó turistákat.

Oroszországban, ahol az űrkutatás hagyományos állami monopólium, a TASZSZ szerint több magánprojekt is elstartolt az utóbbi években. A KosumoKursz mellett például az S7 légitársaság tulajdonosai 2016-ban belevágtak a Sea Launch elnevezésű projektbe, amelynek keretében tengeri platformról szándékoznak hordozókat felbocsátani. MTI

Tovább olvasom

Tudomány

Szokatlanul enyhe a tél Moszkvában

A megjelenés óta

-

Írta:

A mérések kezdete óta először érte el a hőmérséklet a plusz 8 fokot december 17-én Moszkvában – közölte az Interfax hírügynökséggel vasárnap Roman Vilfand, az Oroszországi Föderáció Hidrometeorológiai Kutatóközpontjának igazgatója.

Vilfand szerint az orosz fővárosban 11 fokkal van melegebb az ilyenkor megszokottnál, ami az április közepi időjárásnak felel meg. Az eddigi melegrekord ezen a napon 6,4 fok volt.

Az elkövetkező napokban a legmagasabb napi hőmérséklet fagypont köré süllyedhet, ám az előrejelzések szerint a szokatlanul enyhe, esős tél december 25-ig is eltarthat majd Moszkvában. Az anomáliát egy, a Földközi-tenger felől érkezett meleg légáramlat okozta.

Oroszországban 138 éve rögzítik a meteorológiai adatokat. December elején Vilfand kijelentette, hogy az eddigi adatok alapján a távozó, 2017-es esztendő lehet a legmelegebb év ebben az országban a mérések kezdete óta.

Tovább olvasom

Tudomány

Az idei lehet a legmelegebb év Oroszországban a mérések kezdete óta

A megjelenés óta

-

Írta:

Az eddigi adatok alapján a távozó, 2017-es esztendő lehet a legmelegebb év Oroszországban a meteorológiai mérések kezdete óta – jelentette ki Roman Vilfand, az Oroszországi Föderáció Hidrometeorológiai Kutatóközpontjának igazgatója vasárnap a TASZSZ hírügynökségnek.

A központ munkatársai az első 11 hónap értékei alapján kiszámolták, hogy a középhőmérséklet a legmagasabb volt az oroszországi meteorológiai megfigyelések kezdete, vagyis 130 év óta. A normától való eltérés az ázsiai területeken volt a legerősebb, annak mértéke az adott területtől függően elérte a 2,5-3 fokot. Európában egy fokot emelkedett a középhőmérséklet.

Vilfand elmondta: a tendencia az előrejelzések szerint, főleg az ázsiai részeken, decemberben is folytatódik majd, ezért várhatóan rekordév lesz az idei. Hozzátette, az oroszországi tendencia egybeesik a globális felmelegedésre vonatkozó számításokkal, a jelenség hatása elsősorban a mérsékelt és magas földrajzi szélességeken észlelhető.

A szakember szerint világviszonylatban minden idők harmadik legmelegebb évét zárhatjuk az idén. MTI

Tovább olvasom

Elnökválasztás 2018

Elnökválasztás 20183 nappal telt el

Trump gratulált Putyinnak és egy csúcstalálkozó lehetőségéről tárgyaltak

Total: 171 167 3 0 1 0Egy kétoldalú csúcstalálkozó lehetőségéről is tárgyalt telefonon egymással Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump...

Elnökválasztás 20184 nappal telt el

A Kreml nem tartja barátságtalan lépésnek, hogy Trump nem gratulált Putyinnak

Total: 93 91 2 0 0 0Nem tekinti barátságtalan lépésnek a Kreml, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek újraválasztása alkalmából nem...

Elnökválasztás 20184 nappal telt el

Merkel is gratulált Putyinnak

Total: 82 76 5 0 1 0Angela Merkel német kancellár gratulált hétfőn Vlagyimir Putyinnak az oroszországi elnökválasztáson elért győzelméhez. A...

Elnökválasztás 20184 nappal telt el

Zeman cseh elnök is gratulált Putyinnak, szívesen látná Prágában

Total: 6 1 5 0 0 0Milos Zeman cseh államfő hétfőn táviratban gratulált Vlagyimir Putyin orosz elnöknek megválasztásához, és közölte...

Elnökválasztás 20184 nappal telt el

A Fehér Ház nem gratulál Putyinnak, de együttműködik Oroszországgal

Total: 330 327 3 0 0 0A Fehér Ház nem gratulált Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az újraválasztásához, de együttműködik Oroszországgal...

Elnökválasztás 20184 nappal telt el

A német és a francia elnök is gratulált Putyinnak

Total: 210 206 3 1 0 0Frank-Walter Steinmeier német és Emmanuel Macron francia elnök is gratulált Vlagyimir Putyin orosz elnöknek...

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play
Hirdetés

Népszerű