Putyin: Oroszország légibázist telepít Fehéroroszországba

0

Oroszország légibázist telepít a szomszédos Fehéroroszországba – közölte a Kreml sajtószolgálata szombaton. Vlagyimir Putyin elrendelte, hogy a védelmi és külügyminisztérium tisztviselői kezdjék meg a tárgyalásokat Minszkkel.

- Hirdetés -

Szergej Sojgu védelmi miniszter már 2013-ban javasolta a belorusz légibázis létrehozását. A két ország még 2009-ben állapodott meg abban, hogy a légteret az oroszok ellenőrzik, de eddig állandó bázist nem építettek ki. A hivatalos források szerint Szu-27-es vadászgépek állomásoznak majd az új légibázison.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök alig több mint egy hete jelentette ki, hogy Oroszország kész légibázisokat létrehozni a szomszédos országokban.

- Hirdetés -

Kollektív Biztonsági Szerződés

A Kollektív Biztonsági Szerződést, mely garantálja tagállamainak országuk biztonságát, szuverenitását és területi egységét 1992-ben írt alá Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Oroszország, Tádzsikisztán és Üzbegisztán. Egy évvel később Azerbajdzsán és Fehéroroszország is csatlakozott.

Oroszországnak jelenleg csak egy légibázisa van az országhatáron kívül Szíriában.

A NATO lépésre kényszerítette Moszkvát

Nem meglepő Moszkva lépése annak tudatában, hogy a NATO folyamatosan hadgyakorlatokat tart Oroszország határai mentén a balti államokba, Lengyelországban és Ukrajnában.

Akár ez is tetszhet