Putyin: nem kell az IMF hitel

0

PutyinVlagyimir Putyin orosz miniszterelnök kijelentette, hogy nem kívánják felvenni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által felajánlott hitelt. Az IMF 9 milliárd dollár kedvezményes kamatozású kölcsönt ajánlott fel Oroszországnak.  Putyin azután mondott nemet az IMF-nek, miután Alekszej Kudrin pénzügyminiszter tájékoztatta arról, hogy Oroszországnak jelentős arany tartalékai vannak és nincsenek politikai problémák sem a költségvetés optimalizálásában, ezért lehetőség van arra, hogy tartózkodjanak a hitel felvételtől.

- Hirdetés -

A tájékoztató után tartott elnökségi ülésén Putyin saját döntése volt, hogy Oroszország saját forrásból fedezi kiadásait. A pénzügyminiszter hozzátette, hogy az IMF által felajánlott összeget az orosz kormány tartaléknak tekinti és csak a legvégső esetben kívánja azt felhasználni.

Oroszországnak 400 milliárd dollárnyi arany tartaléka van, amely csábító a külföldi hitelezőknek – mondta a globalizáció problémáira szakosodott orosz intézet igazgatója Mihail Deljagin. Számításai szerint az orosz költségvetéssel akkor lesz probléma, ha az arany tartalékok 100 milliárd dollárra csökkenek. Az igazgató szerint a korrupció visszaszorítása nélkül és az állami pénzek elosztásának felügyelete nélkül 2010 végén 2011 elején Oroszországnak is szüksége lehet a Nemzetközi Valutaalap hitelére.

- Hirdetés -

A Nemzetközi Valutaalap által tervezett csomagok finanszírozásához Oroszország 1 milliárd dollárral járult hozzá 2008-ban.

OroszHírek.hu

Akár ez is tetszhet