Porosenko: Ukrajnában csak egy állami nyelv lesz

0

Ukrajnában csak az ukrán nyelv lesz állami nyelv – írja az Ukrajinszkaja Pravda. Erről Ukrajna elnöke, Petro Porosenko nyilatkozott a Jacikról elnevezett Nemzetközi ukrán nyelv versenyének 15-ik ünnepi díjátadóján. „Ukrajnában csak egy állami nyelv volt és lesz, a mi ukrán nyelvünk. A méltóság forradalma és az orosz agresszió elleni harc megmutatta az árát annak, ami minket erre a döntésre sarkallt” – mondta az elnök. „Ezzel a kérdéssel kapcsolatban egységes a társadalom véleménye, és ez nem az állami politika eredménye” – fűzte hozzá Porosenko, aki szerint a nyelvkérdést az ország szétszakítására használják.

- Hirdetés -

„Mi az ami egységessé teszi a nemzetünket, a népünket és az államunkat? A nyelv…És ez nem a politikai műveletek eredménye. Már láttunk eleget ezeknek az önhatalmúlag kikiáltott nyelvvédőknek a manipulációiból, és az Európai Chartával való cinikus manipulációiból, de ezzel nem fogják tudni szétszakítani a társadalmunkat” – hangsúlyozta az ukrán elnök.

„A különböző nyelven beszélő állampolgáraink döntöttek, hogy most már minden gyermekünk fogja tanulni az ukrán nyelvet” – mondta Porosenko.

- Hirdetés -

„Az ukrán nyelvet a fiatal nemzedék választotta. A fiatal generáció döntött és most demonstrálja azt, illetve védelmezi. Annektálás és agresszió – ez az eredménye a folyamat erőtlenségének… Az ukránok méltó utódai azoknak, akik küzdöttek a különböző hatalmak parancsai ellen, amellyel meg akarták fosztani a népünket a nyelvétől, vagyis a lelkünktől” – hangsúlyozta Porosenko.

RapidPress Hírszolgálat

Akár ez is tetszhet