Írjon nekünk

Gazdaság

Porosenko: Ukrajna kész megfizetni az uniós szabadkereskedelmi megállapodás miatti orosz korlátozások árát

A megjelenés óta

-

Ukrajna kész megfizetni az ország és az Európai Unió között létrejött társulási szerződés keretében jövőre életbe lépő szabadkereskedelmi megállapodás miatti orosz korlátozások árát – jelentette ki az ukrán államfő szerdán, miután uniós vezetőkkel tárgyalt Brüsszelben. Petro Porosenko Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, Donald Tusk európai tanácsi elnökkel és Martin Schulzzal, az Európai Parlament elnökével folytatott megbeszélést szerda este Brüsszelben.

Az ukrán elnök sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Oroszország a január elsején életbe lépő egyezség megtorlásaként felfüggesztette az Ukrajnával 2011-ben kötött szabadkereskedelmi megállapodást. Porosenko sajtótájékoztatóján leszögezte, ennek ellenére január 1-jén életbe lép az EU-val a mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi megállapodás. “Ukrajna tisztában van ezekkel a korlátozásokkal és az ukrán gazdaságra váró kárral, de készek vagyunk megfizetni ezt az árat a szabadságunkért és az európai választásunkért” – hangsúlyozta.

Később Jean-Claude Juncker is megerősítette, hogy az orosz nyomásgyakorlás nem fogja megakadályozni a megállapodás hatályba lépését. Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter november közepén bejelentette, hogy mivel Kijev csatlakozott az Oroszországgal szembeni gazdasági és pénzügyi szankciókhoz, a moszkvai kormány úgy döntött, hogy január 1-jétől “önvédelemből” embargót vet ki az ukrán termékekre.

Oroszország korábban az ukrán bevitel korlátozására vonatkozó terveit azzal indokolta, hogy félti piacát az Ukrajnán keresztül Nyugatról beáramló ellenőrizetlen származású és minőségű termékektől. Cecilia Malmström, a kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos nemrégiben kijelentette: az EU mindent elkövet a tárgyalásokon, hogy Moszkva elálljon az ukrán termékekkel szembeni embargótól, de nem tudja garantálni a sikert.

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Gazdaság

Az orosz GDP 1,6 százalékkal nőtt az első tíz hónapban

A megjelenés óta

-

Írta:

Az orosz hazai össztermék (GDP) 1,6 százalékkal nőtt az idei első tíz hónapban éves összevetésben. Az első kilenc hónapban a gazdasági bővülés nagyobb, 1,8 százalék volt.

Ugyancsak az orosz statisztikai hivatal honlapján hétfőn megjelent adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom 0,8 százalékkal bővült a januártól október végéig tartó tíz hónapban éves szinten. A kilenchavi bővülés szerényebb, 0,5 százalék volt.

A mezőgazdasági termelés tízhavi növekedése 2,9 százalékra lassult a kilenchavi 3,8 százalékról, éves szinten.

Az októberi orosz munkanélküliségi ráta 5,1 százalékra emelkedett a szeptemberi 5 százalékról.

A termelői áremelkedés 1,2 százalék volt októberben a szeptemberi 0,4 százalék után. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Roszatom: minden biztonsági előírásnak megfelelnek az új paksi blokkok

A megjelenés óta

-

Írta:

MTI Fotó: Illyés Tibor

Minden biztonsági előírásnak, így a fukusimai erőmű-katasztrófa utáni szigorúbb előírásoknak is megfelelnek majd a paksi atomerőmű új blokkjai – mondta Kirill Komarov, a Roszatom nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese hétfőn Budapesten, a nukleáris ipari beszállítók Atomex-Europe elnevezésű konferenciáján.

Kiemelte, hogy a Roszatom soha nem ajánl olyan projekteket külföldön, amiket korábban Oroszországban nem valósítottak meg sikerrel. Hozzátette, hogy a belföldi beszállítók 40 százalékos részvételét átlátható beszerzési eljárásokkal biztosítják.

Süli János, a paksi atomerőmű új blokkjainak tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a rendezvényen hangsúlyozta, hogy a jövő nem az olcsó munkaerőről, hanem az olcsó áramról és a jól fizetett munkaerőről szól. Hozzátette, hogy az építkezés előkészítő munkái 2018-ban, a reaktorblokkok kivitelezési munkálatai pedig 2020-ban indulhatnak. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Videó: új repülőteret kapott Rosztov-na-Donu

A megjelenés óta

-

Írta:

Látványos légi felvételeket készítettek Rosztov-na-Donu új nemzetközi repülőteréről. A Platov nemzetközi repülőteret várhatóan idén decemberben adják át.

A városban számos infrastrukturális beruházás zajlik a 2018-as labdarúgó-világbajnokság miatt.

 

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű