Porosenko: Ukrajna kész megfizetni az uniós szabadkereskedelmi megállapodás miatti orosz korlátozások árát

0

Ukrajna kész megfizetni az ország és az Európai Unió között létrejött társulási szerződés keretében jövőre életbe lépő szabadkereskedelmi megállapodás miatti orosz korlátozások árát – jelentette ki az ukrán államfő szerdán, miután uniós vezetőkkel tárgyalt Brüsszelben. Petro Porosenko Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, Donald Tusk európai tanácsi elnökkel és Martin Schulzzal, az Európai Parlament elnökével folytatott megbeszélést szerda este Brüsszelben.

- Hirdetés -

Az ukrán elnök sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Oroszország a január elsején életbe lépő egyezség megtorlásaként felfüggesztette az Ukrajnával 2011-ben kötött szabadkereskedelmi megállapodást. Porosenko sajtótájékoztatóján leszögezte, ennek ellenére január 1-jén életbe lép az EU-val a mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi megállapodás. “Ukrajna tisztában van ezekkel a korlátozásokkal és az ukrán gazdaságra váró kárral, de készek vagyunk megfizetni ezt az árat a szabadságunkért és az európai választásunkért” – hangsúlyozta.

Később Jean-Claude Juncker is megerősítette, hogy az orosz nyomásgyakorlás nem fogja megakadályozni a megállapodás hatályba lépését. Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter november közepén bejelentette, hogy mivel Kijev csatlakozott az Oroszországgal szembeni gazdasági és pénzügyi szankciókhoz, a moszkvai kormány úgy döntött, hogy január 1-jétől “önvédelemből” embargót vet ki az ukrán termékekre.

- Hirdetés -

Oroszország korábban az ukrán bevitel korlátozására vonatkozó terveit azzal indokolta, hogy félti piacát az Ukrajnán keresztül Nyugatról beáramló ellenőrizetlen származású és minőségű termékektől. Cecilia Malmström, a kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos nemrégiben kijelentette: az EU mindent elkövet a tárgyalásokon, hogy Moszkva elálljon az ukrán termékekkel szembeni embargótól, de nem tudja garantálni a sikert.

Akár ez is tetszhet