Írjon nekünk

Politikai menedékjogot kér Oroszországtól Snowden

Közzétéve

-

Edward Snowden, az amerikai hírszerzés titkos adatgyűjtéséről információkat kiszivárogtató, az Egyesült Államok által hazaárulással vádolt informatikus bejelentette pénteken a moszkvai Seremetyjevo repülőtéren, hogy politikai menedékjogot kér Oroszországtól. A hírt Tatyjana Loksina, a Human Rights Watch moszkvai irodavezető-helyettese közölte az Interfax orosz hírügynökséggel. A nemzetközi jogvédő szervezet oroszországi irodavezető-helyettese is részt vett azon a találkozón, amelyet Snowden nemzetközi és orosz jogvédő szervezetek képviselőivel, valamint neves orosz jogászokkal tartott zárt körben a repülőtéren. Loksina azt mondta, hogy az amerikai informatikus csak addig akar Oroszországban maradni, amíg nem tud tovább utazni Dél-Amerikába. Szavai szerint Edward Snowden ezt azzal indokolta, hogy személyes biztonságát csak abban az esetben látja garantáltnak, ha ideiglenesen Oroszországban marad. Ezért döntött úgy, hogy az orosz hatóságokhoz fordul, bár végül Dél-Amerikában tervezi a letelepedést.

Snowden csütörtökön kereste meg levélben mások mellett az Amnesty International, a Human Rights Watch nemzetközi és az Ellenállás nevű orosz jogvédő szervezeteket, valamint az ENSZ moszkvai képviseletét. Meghívott tekintélyes orosz ügyvédeket is. A komoly biztonsági intézkedések közepette, de a sajtótól elzárt tranzitzónában megrendezett találkozón részt vett Vlagyimir Lukin, az orosz törvényhozás mellett működő emberi jogi biztos, aki szerint a moszkvai repülőtéren 19. napja dokumentumok nélkül tartózkodó informatikus gyakorlatilag menekültként kezelendő.

Anatolij Kucserena orosz ügyvéd, aki vállalta hogy segít az amerikainak, a Rosszija 24 állami hírtelevíziónak elmondta, hogy Snowden megírta kérelmét és hajlandó befejezni az amerikai titkosszolgálatok tevékenységének további leleplezését.

A Kreml egyelőre nem kapta meg Edward Snowden politikai menedékkérelmét – közölte Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője. “Egyelőre Belgorodban vagyunk, és egyelőre sajnálatos módon nem volt alkalmunk, hogy ellenőrizzük ezt az információt” – mondta a Kreml képviselője. Hozzátette, hogy “mindazonáltal, ha az (Snowden politikai menedékkérelme) megfelel a valóságnak, akkor számunkra a kiindulási pont az elnök nyilatkozata, amely szerint Snowden úr elvileg maradhatna Oroszországban. Abban az esetben, ha teljes mértékben felhagy azzal a tevékenységével, amellyel kárt okoz amerikai partnereinknek és az orosz-amerikai kapcsolatoknak, másodsorban, ha ezt ő maga kéri” – emlékeztetett Dmitrij Peszkov Vlagyimir Putyin orosz államfő július elsején elhangzott kijelentéseire.

Hirdetés
Szólj hozzá

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Gazdaság

Tovább gyorsult az orosz ipari termelés növekedése áprilisban

Közzétéve

-

Írta:

Gyorsult az orosz ipari termelés növekedése áprilisban éves szinten márciushoz képest.

Az orosz statisztikai hivatal honlapján szereplő adatok szerint a múlt hónapban az ipari termelés 1,3 százalékkal nőtt éves szinten, míg márciusban a növekedés kisebb, 1 százalék volt.

Szakértők az ipari termelés áprilisi növekedését elsősorban arra vezették vissza, hogy a múlt hónapban egy munkanappal több volt, mint tavaly áprilisban.

Az orosz ipari termelés februárban 1,5 százalékkal, januárban pedig még 2,9 százalékkal bővült éves szinten, az év első négy hónapjában 1,8 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Az április végével záródott négy hónapban az orosz bányaipari termelés 1,2 százalékkal, a feldolgozóipari termelés pedig 2 százalékkal nőtt.

Tavaly egy százalékra lassult az orosz ipari termelés növekedése az egy évvel korábbi 1,1 százalékos bővülés után.

Tavaly a bányaipari termelés 2 százalékkal nőtt, a feldolgozóipari kibocsátás pedig 0,2 százalékkal bővült. MTI

Tovább olvasom

Gazdaság

Oroszország válaszlépésre készül az acél- és alumíniumtermékek importjára kivetett amerikai vámok miatt

Közzétéve

-

Írta:

Orosz állítás szerint az Egyesült Államok elzárkózott attól, hogy egyeztessen az acél- és alumíniumtermékek importjára kivetett vámok ügyében, azért Moszkva a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordul, hogy jelezze: ellenlépéseket léptethet életbe.

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium az Interfax orosz hírügynökséggel azt közölte hétfőn, hogy a tervezett ellenlépés nagysága akkora lehet, mint az a kár, amit az orosz acél- és alumíniumexportálók elszenvednek.

Az orosz minisztérium emlékeztetett arra, hogy április 19-én Oroszország a WTO-n keresztül konzultáció megtartására kérte az amerikai oldalt a washingtoni intézkedés kapcsán. Ennek lebonyolítására a WTO előírásai 30 napot engedélyeznek.

Orosz állítás szerint azonban Washington nem akar egyeztetni az acél- és alumíniumtermékek importjára kivetett vámokról, azokat ugyanis nem tartja különleges védőintézkedéseknek.

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium, mivel nem lát esélyt a konzultáció megtartására, az előírt 30 nap pedig lejárt, a WTO szabályai szerint ellenlépéseket bevezetésének a lehetőségéről tájékoztatják a nemzetközi szervezet vezetőségét.

A tájékoztatás után 30 nappal Oroszországnak jogában áll bevezetni a válaszintézkedéseket.

Donald Trump amerikai elnök március 8-án írta alá azt a két proklamációt, amelyek értelmében március 23-tól kezdve az acél behozatalát 25 százalékos, az alumíniumét pedig 10 százalékos vámmal sújtja.

Az Egyesült Államok a világ legnagyobb acélimportálója, tavaly 29,1 milliárd dollár értékben 34,6 millió tonnát hozott be külföldről.

A teljes amerikai acélimporton belül Oroszország részesedése az ötödik legnagyobb, 8,1 százalékkal.

Oroszország tavaly 12,5 milliárd értékben vásárolt amerikai árut, egyebek között repülőgépeket, gépeket gyógyszer- és vegyipari termékeket. MTI

Tovább olvasom

Sport

Orosz csapatarany a budapesti szinkronúszó világkupán

Közzétéve

-

Írta:

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A nagy esélyes orosz együttes nyerte a csapatversenyt, a magyarok a negyedikek lettek a Budapesten rendezett szinkronúszó világkupa-viadal vasárnapi zárónapján.

A Magyar Úszó Szövetség beszámolója szerint a Duna Arénában csaknem kétezer néző gyűlt össze, a világversenyeken kereken húsz éve veretlen csapat orosz csapat fantasztikus produkciót mutatott be, amely a hétvége legmagasabb pontszámát eredményezte.

A második helyen az ukránok, a harmadikon az izraeliek végeztek, míg a magyar csapat – amelyet a juniorválogatott alkot – negyedik lett.

“Az eleje és a vége jó volt a gyakorlatnak, a közepe viszont, hogy is mondjam, kissé puha. Megyünk tovább, jövő hétre a madridi fordulóra igyekszünk minél több hibát kijavítani. A pontok magasabbak voltak, mint egy hete Szlovákiában, ami örömteli, de még rengeteget kell dolgoznunk, és akkor remélhetőleg még magasabbra jutunk” – mondta Natalija Taraszova, a magyarok szövetségi kapitánya.

A másik két magyar együttes, a klubként szereplő H2O hatodik, a BVSC hetedik helyen zárt. A nyolc elsőségen az oroszok és az ukránok egyenlő mértékben osztoztak, mindkét küldöttség négy-négy aranyérmet visz haza – igaz, az ukránok csak azokban a számokban lettek elsők, amelyekben az oroszok nem indultak.

Az ukránok és az oroszok a legeredményesebbnek járó különdíjat megosztva kapták meg Szabó Tünde sportért felelős államtitkártól.

Az esemény színpompás gálával ért véget, melynek keretében először 90 utánpótláskorú ifjú adott elő a vízben egy közös kompozíciót, majd egy, az óriás-kivetítőn mutatott koreográfiára együtt táncolt az összes résztvevő csapat, valamint a Duna Arénába kilátogatott kétezer főnyi közönség.

Eredmények:
csapatverseny:
1. Oroszország 97,0000 pont
2. Ukrajna 93,3333
3. Izrael 80,6668
4. Magyarország 76,7332

Tovább olvasom

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play
Hirdetés

Népszerű