Oroszország hírei

Politikai menedékjogot kér Oroszországtól Snowden

11

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Edward Snowden, az amerikai hírszerzés titkos adatgyűjtéséről információkat kiszivárogtató, az Egyesült Államok által hazaárulással vádolt informatikus bejelentette pénteken a moszkvai Seremetyjevo repülőtéren, hogy politikai menedékjogot kér Oroszországtól. A hírt Tatyjana Loksina, a Human Rights Watch moszkvai irodavezető-helyettese közölte az Interfax orosz hírügynökséggel. A nemzetközi jogvédő szervezet oroszországi irodavezető-helyettese is részt vett azon a találkozón, amelyet Snowden nemzetközi és orosz jogvédő szervezetek képviselőivel, valamint neves orosz jogászokkal tartott zárt körben a repülőtéren. Loksina azt mondta, hogy az amerikai informatikus csak addig akar Oroszországban maradni, amíg nem tud tovább utazni Dél-Amerikába. Szavai szerint Edward Snowden ezt azzal indokolta, hogy személyes biztonságát csak abban az esetben látja garantáltnak, ha ideiglenesen Oroszországban marad. Ezért döntött úgy, hogy az orosz hatóságokhoz fordul, bár végül Dél-Amerikában tervezi a letelepedést.

- Hirdetés -

Snowden csütörtökön kereste meg levélben mások mellett az Amnesty International, a Human Rights Watch nemzetközi és az Ellenállás nevű orosz jogvédő szervezeteket, valamint az ENSZ moszkvai képviseletét. Meghívott tekintélyes orosz ügyvédeket is. A komoly biztonsági intézkedések közepette, de a sajtótól elzárt tranzitzónában megrendezett találkozón részt vett Vlagyimir Lukin, az orosz törvényhozás mellett működő emberi jogi biztos, aki szerint a moszkvai repülőtéren 19. napja dokumentumok nélkül tartózkodó informatikus gyakorlatilag menekültként kezelendő.

Anatolij Kucserena orosz ügyvéd, aki vállalta hogy segít az amerikainak, a Rosszija 24 állami hírtelevíziónak elmondta, hogy Snowden megírta kérelmét és hajlandó befejezni az amerikai titkosszolgálatok tevékenységének további leleplezését.

- Hirdetés -

A Kreml egyelőre nem kapta meg Edward Snowden politikai menedékkérelmét – közölte Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője. “Egyelőre Belgorodban vagyunk, és egyelőre sajnálatos módon nem volt alkalmunk, hogy ellenőrizzük ezt az információt” – mondta a Kreml képviselője. Hozzátette, hogy “mindazonáltal, ha az (Snowden politikai menedékkérelme) megfelel a valóságnak, akkor számunkra a kiindulási pont az elnök nyilatkozata, amely szerint Snowden úr elvileg maradhatna Oroszországban. Abban az esetben, ha teljes mértékben felhagy azzal a tevékenységével, amellyel kárt okoz amerikai partnereinknek és az orosz-amerikai kapcsolatoknak, másodsorban, ha ezt ő maga kéri” – emlékeztetett Dmitrij Peszkov Vlagyimir Putyin orosz államfő július elsején elhangzott kijelentéseire.

Sportórák és navi eszközök

- Hirdetés -

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet