Oroszország hírei

Politikai befolyásolás –és irányváltoztatás vagy rendszerváltoztatás a cél?

41

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Az orosz külügyminiszter szerint az országával szemben bevezetett nyugati szankciók célja Putyin megbuktatása

- Hirdetés -

 

Az orosz külügyminiszter szerint a nyugati országok nem tagadják, hogy a Moszkva elleni szankciók révén nem az orosz politika megváltoztatására törekszenek, hanem egyenesen rendszerváltást próbálnak kikényszeríteni az országban.

- Hirdetés -

Szergej Lavrov egy moszkvai tanácskozáson, amelyen külpolitikai és védelmi szakértők vettek részt, emlékeztetett, hogy amikor régebben szankciókat alkalmaztak Észak-Koreával, Iránnal vagy más országokkal szemben, azt úgy tették, hogy azok legfeljebb az elitet sújtsák, de ne okozzanak károkat a szociális szférában és a gazdaságban. “Ma azonban a nyugati közszereplők nyilatkozataikban azt hangoztatják: olyan szankciókat kell bevezetni, amelyek tönkreteszik a gazdaságot, kiváltva a lakosság tiltakozását” – tette hozzá Lavrov, aki mindebből azt a következtetést vonta le, hogy a Nyugat nem pusztán az oroszországi politika megváltoztatását akarja elérni, hanem egyenesen rendszerváltozást akar kikényszeríteni ebben az országban.

Az orosz külügyminiszter szombati beszédében azt is a Nyugat szemére vetette, hogy Ukrajnában áthágták saját elveiket a demokratikus hatalomváltással kapcsolatosan, azt képzelve, hogy Oroszország és a kelet-ukrajnai orosz ajkú lakosság “lenyeli” a megaláztatást. A külügyminiszter Putyin szavait idézte, aki a napokban azt mondta: a történelemben eddig még senkinek sem sikerült maga alá gyűrnie Oroszországot.

Lavrov kiemelte: Moszkva a jövőben nem utasítja el az Európai Unióval való együttműködést, de a kapcsolatok már “nem lesznek a régiek”.

Oroszország ennek ellenére sem fogja feladni az együttműködést Európával, hiszen a legnagyobb kereskedelmi partner elutasítása olyan lenne, mintha lábon lőnék magukat – mondta a külügyminiszter. Lavrov szerint Oroszország egyenlő partnerséget akar Európával, és nem fog visszatérni ahhoz az üzletmenethez sem, amelyben az unió megpróbálja megmondani, mit kell tennie.

A szankciók amúgy az orosz külügyminiszter szerint alkalmatlanok arra, hogy Oroszországot elszigeteljék, és csak az azokat bevezető országok sérülése árán tudnak bajt okozni az orosz gazdaságban.

 

Pulóverek

- Hirdetés -

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet