Írjon nekünk

Sport

Oroszországra figyel a sportvilág a következő években

A megjelenés óta

-

Vlagyimir PutyinIlyen még biztos nem volt a sporttörténelemben, hogy egy ország egy szűk évtizeden belül minden jelentős sport események otthont adjon. Nos ez Oroszországnak sikerült és azt, hogy ez az ország politikai vagy gazdasági erősödésnek vagy a puszta szerencsének köszönhető azt nem tudjuk, de adunk egy kis segítséget. A sikersorozat 2007-ben kezdődött és napjainkig tart, ugyanis ma Oroszország újabb világverseny a 2016-os jégkorong világbajnokság rendezési jogát kapta meg. Négy évvel ezelőtt, amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Vlagyimir Putyin akkori orosz elnök jelenlegi miniszterelnök közreműködésével a dél-oroszországi Szocsinak adta meg a 2014-es téli ötkarikás játékok rendezési jogát senki nem gondolta, hogy lesz folytatás. Azonban 2010 év elején jött az első orosz Forma-1 pilóta Vitalij Petrov személyben, melynek köszönhetően azonnal megugrott a száguldó cirkusz népszerűsége Oroszországban. Mára a Lada logóját is láthatjuk a futamokon. Szakértők már ekkor egy lehetséges orosz futamról beszéltek. Bernie Ecclestone a Forma-1 vezetőjeVitalij Petrov és Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök 2010 október 14-én aláírta a megállapodást, amely szerint 2014-től orosz futam is szerepelni fog a versenynaptárban. A megállapodás szerint a versenyeket Szocsiban rendezik. Ezt követően Joseph S. Blatter a FIFA elnöke 2010 december 2-án Zürichben jelentette be a végrehajtó bizottság döntését, amely szerint 2018-ban Oroszország rendezi a labdarúgó világbajnokságot. A rendezésért folytatott kampányolásban nem vett részt Putyin, de az orosz kormány állami garanciát adott a rendezésnek. A kormányfő még az eredményhirdetésre sem utazott el, nehogy nyomásgyakorlással vádolják meg. Kétség kívül igen erős volt az orosz pályázat. Vízummentes beutazást garantáltak a szurkolóknak és játékosoknak. Több millió új szurkolót, valamint egy hatalmas kiaknázatlan piaccal kampányoltak. Kilenc stadion már a pályázat beadásakor épült.

Aztán az idei Japánban bekövetkezett földrengés és szökőár miatt Tokió helyett Moszkvában rendezték meg a műkorcsolya világbajnokságot.

Jégkorong

A Nemzetközi Jégkorong szövetség pénteken jelentette be, hogy Oroszország rendezheti a 2016-osLista világbajnokságot. Az orosz pályázat az után nyerte el az esemény rendezési jogát, hogy a két másik jelentkező, Ukrajna és Dánia visszalépett. Az ülésen Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök is jelen volt, aki üdvözölte a határozatot, s jelezte, hogy országa türelmetlenül várja az újabb rendezést.
Oroszországban legutóbb 2007-ben tartottak jégkorong-világbajnokságot. A mérkőzéseket Szentpéterváron és Moszkvában tartják majd.

Vlagyimir Putyinnak minden pályázatnak kiemelt figyelmet és támogatást biztosított. Ha kellet kampányolt, vagy garanciát vállalt, sokszor utóbbi is elég volt. A világversenyek rendezésével Oroszország behozhatja az infrastrukturális lemaradását is, de a turizmus jelentős fellendülése is várható. A sportesemények támogatója között szinte minden nagy orosz vállalat megjelent, köztük a gázóriás Gazprom és a Rosznyeft is.

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Sport

Már 77 ezer jegy elkelt a holnapi orosz-argentin meccsre

A megjelenés óta

-

Írta:

Már több mint 77 ezer jegy elkelt a szombati Oroszország – Argentína barátságos labdarúgó mérkőzésre, amelyet a felújított Luzsnyiki stadionban rendeznek.

A szombati mérkőzéssel avatják fel a felújított, 81 ezer férőhelyesre bővített Luzsnyikit, amelyben a 2018-as labdarúgó-világbajnokság döntőjét is rendezik.

Oroszország már javában a jövőévi vb-re készül és a szabad szállodai szobák is gyorsan fogynak a helyszíneken.

A 2018-as FIFA világbajnokságot június 14 és július 15 között rendezik 11 oroszországi városban: Moszkva, Szentpétervár, Szocsi, Kalinyingrád, Volgográd, Kazany, Nyizsnyij Novgorod, Rosztov-na-Donu, Jekatyerinburg, Szarankszk és Szamara.

Megosztás
Tovább olvasom

Politika

Putyin: Oroszországban nincs állami doppingrendszer

A megjelenés óta

-

Írta:

Oroszországban nem létezik állami doppingrendszer – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Cseljabinszkban.

Oroszországban sohasem volt, nincs, és remélem, hogy sohasem lesz állami doppingrendszer, amivel megpróbálnak bennünket meggyanúsítani, sőt, megvádolniVlagyimir Putyin

Az orosz vezető mindemellett elismerte, hogy csakúgy, mint sok más országokban, Oroszországban is van doppingolás, az egyes eseteken az orosz vezetés “dolgozik és dolgozni fog”.

Mint mondta, a doppingváddal illetett sportolókat polgári bíróságokon kell megvédeni.

“Úgy gondolom, hogy a különleges bírósági rendszerek itt már nem elegendők, általános polgári bírói testületekhez kell fordulni” – hangoztatta.

Nem igazak a 2016-os McLaren-jelentésben leírtak

A szövetségi szintű és a kiemelt bűnügyekben eljáró orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szerdán közölte: nem igazak a 2016-os McLaren-jelentésben leírt, az ország sportolóinak állami szintű doppingolására vonatkozó állítások.

Az SZK szerint “a WADA (a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) által felkért független szakértő, Richard McLaren azzal kapcsolatos érvei, hogy a szocsi téli olimpia doppinglaborjában a pozitív mintákat negatívra cserélték, valamint hogy Oroszországban állami doppingprogram működne, cáfolatot nyertek”.

Mindemellett Oroszország – az SZK javaslatára – kérni fogja, hogy az Egyesült Államok adja ki Grigorij Rodcsenkovot, az orosz antidopping labor korábbi vezetőjét, aki a vádak szerint segített eltitkolni a rendszer működését a 2014-es téli olimpián.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ezen állítások ellenére elrendelte a szocsi olimpián levett összes orosz doppingminta újraelemzését.

A WADA által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását feltáró jelentése szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között 30 sportágban mintegy 1000 sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

A McLaren-jelentés után a NOB – a WADA ajánlásával ellentétesen – a nemzetközi sportági szövetségekre bízta, hogy engednek-e orosz versenyzőket indulni a tavalyi riói olimpián, azzal a kitétellel, hogy a jelentésben nevesített sportolók semmikképpen sem indulhatnak. Rióban orosz atléták – egy kivétellel – és súlyemelők sem szerepelhettek, összesen 279-en képviselhették az országot Brazíliában. A riói paralimpiáról pedig – csakúgy mint a 2018-as téli paralimpiáról – valamennyi orosz sportolót kizárták.

Az orosz sportolók phjongcshangi, téli olimpiai részvételéről a NOB végrehajtó bizottsága december 5. és 7. közötti ülésén születhet döntés.

Dmitrij Peszov, a Kreml szóvivője kedden kifejezte Moszkva reményét, hogy folytatódni fog az együttműködés Oroszország és a NOB között, és hogy nem valósul meg a “legrosszabb forgatókönyv”, amely szerint kizárnák az orosz válogatottat a téli olimpiáról. Mint mondta, egy ilyen döntés súlyos veszteséget okozhatna az olimpiai mozgalomnak.

A szóvivő hangoztatta, hogy Oroszország a nemzetközi olimpiai mozgalom felelősségteljes tagja és ő is tagadta a doppinghasználat állami támogatását.

“Oroszország elnökének utasítására sporttisztségviselőink folytatják az intenzív párbeszédet a NOB-bal és annak képviselőivel” – mondta. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Sport

Argentína-Oroszország mérkőzéssel avatják a felújított Luzsnyikit

A megjelenés óta

-

Írta:

Hétfőn megérkezett az orosz fővárosba Lionel Messi az FC Barcelona és az argentin válogatott támadója.

Az Oroszország – Argentína barátságos mérkőzés november 11-én kerül megrendezésre a felújított Luzsnyiki stadionban.

Messi csapattársával Javier Mascheranóval együtt érkezett Moszkvába.

A felújított Luzsnyiki stadion

Miután nyáron sikeresen rendezte meg a Konföderációs kupát, Oroszország most teljes gőzzel a 2018-as labdarúgó-világbajnokságra készül.

A 2018-as FIFA világbajnokságot június 14 és július 15 között rendezik 11 oroszországi városban: Moszkva, Szentpétervár, Szocsi, Kalinyingrád, Volgográd, Kazany, Nyizsnyij Novgorod, Rosztov-na-Donu, Jekatyerinburg, Szarankszk és Szamara.

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű