Írjon nekünk

Kultúra

Oroszországban tárgyalt Szászfalvi László

A megjelenés óta

-

MoszkvaSzászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára június 15-e és június 19-e között hivatalos látogatást tett Oroszországban, ahol tárgyalásokat folytatott egyházi és civil ügyekért felelős magas rangú vezetőkkel – közölte a szaktárca hétfőn az MTI-vel. A tájékoztatás szerint az államtitkár Szergij voronyezsi metropolita meghívására ellátogatott Voronyezsbe és a Don-kanyarba, ahol lerótta kegyeletét a II. világháború során elesett magyar és orosz katonák emléke előtt. Külön köszönetet mondott azért a munkáért, amelyet a Voronyezsi Metropólia végez a II. világháborúban meghalt magyar katonák emlékének méltó őrzése érdekében. Szászfalvi László egyházi vezetőkkel folytatott egyeztetésein téma volt az egyházak együttműködésének fontossága. Egyetértettek abban, hogy Nyugat- és Kelet-Európában nagyon komoly politikai lehetőség van a hagyományos értékek védelmére, amelyhez elengedhetetlen az ortodox és a katolikus egyházak közötti párbeszéd.
Márk jegorjevszki érsekkel történt megbeszélésen az Orosz Ortodox Egyház külföldi egyházi intézményeinek titkárságának vezetője tolmácsolta Kirill pátriárka jókívánságait. A patriarcha örömmel szemléli a magyarországi folyamatokat a lelki megújulásban. Ezt mind az új Alaptörvény, mind az új egyházi törvény szemlélete sugározza, amelynek tervezetében történelmi egyházi státuszt kapna az Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéje – áll a közleményben.
Ilarion (Alfejev) metropolitával való tárgyaláson mindkét fél aggodalmát fejezte ki a közel-keleti keresztények létbizonytalansága miatt és egyetértettek abban, hogy a kérdésben a legmagasabb szintű politikai állásfoglalásra van szükség. Ezt a Magyar Köztársaság miniszterelnöke az Európai Unió Tanácsa soros elnökeként meg is tette és a párbeszéd területén mérföldkő volt a gödöllői Keresztény-zsidó-iszlám párbeszéd konferencia – olvasható a közleményben.
Mihail Fedotovval a Civil Társadalmi és Emberi Jogi Tanács vezetőjével való találkozón a civil szervezetek társadalmi értékteremtő munkájáról és a működésükkel kapcsolatos jogi-intézményi keretekről osztották meg kölcsönösen tapasztalataikat. Mindkét fél hangsúlyozta az egyházak és civil szervezetek szerepét az alapvető társadalmi értékek megjelenítésében, a közösségi háló fejlesztésében, és egyben kifejezték, hogy olyan jogi szabályozásra van szükség, amely valóban védi a társadalom érdekében végzett munkát – tájékoztatott a szaktárca.

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Kultúra

Oroszországban mutatják be Szőcs Géza Raszputyin című drámáját

A megjelenés óta

-

Írta:

A szentpétervári Juszupov-palota Háziszínházában mutatják be Szőcs Géza Raszputyin című történelmi drámáját november 16-án, a Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórum keretében.

Az egykor a cári családra is komoly befolyást gyakorló Grigorij Raszputyinról írt dráma először Milánóban jelent meg, olasz-magyar, kétnyelvű kiadásban, majd a Milánóhoz közeli Varesében és más olasz városokban is játszották – idézte fel az MTI-nek a szerző.

Szőcs Géza elmondása szerint a darab ezúttal a szentpétervári Masztyerszkaja Színház művészeinek előadásában, különleges helyszínen, a Juszupov-palota Háziszínházában lesz látható.

A hely érdekességét az adja, hogy Raszputyint éppen ebben a palotában ölték meg 1916 decemberében, egy Feliksz Juszupov herceg által szervezett összeesküvés során – emlékeztetett.

Szőcs Géza történelmi drámája fiktív történetet kínál a nézőnek valóságos, történelmi szereplőkkel.

A darab története szerint a különleges, látnoki képességekkel rendelkező Raszputyin – vízióira hallgatva – megpróbálja megakadályozni az első világháború kitörését. Ebből a célból felkeresi a korabeli Európa vezetőit, többek között II. Miklós cárt, II. Vilmos császárt, Ferenc József császárt, V. György angol királyt, ám azok nem hallgatnak Raszputyinra és jóslataira.

Szőcs Géza drámájának oroszországi bemutatóját november 16-án tartják, a Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórum keretében, majd az orosz közönség november 17-én és 18-án is megtekintheti az előadást. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Kultúra

Andrej Tarkovszkij orosz rendezőről nyílt kiállítás a Műcsarnokban

A megjelenés óta

-

Írta:

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Fotókon elevenedik meg Andrej Tarkovszkij (1932-1986) orosz filmrendező Tükör című önéletrajzi ihletésű filmjének képi világa a Műcsarnok új kiállításán, ami Emlékek tükre címmel kedd este nyílt Budapesten.

Tarkovszkij a Tükör világa című önéletrajzi filmjének számos képét a múlt század elejéről származó, régi családi fényképek felhasználásával komponálta.

A kiállításon látható hatvan darab fekete-fehér családi, valamint a film forgatásán készült fénykép mellett Trakovszkij apjának, Arszenyij Trakovszkij költőnek nagyméretű molinókon egy-egy versrészlete olvasható. A kiállítást a filmrendező fia, a Nemzetközi Andrej Tarkovszkij Intézet elnöke rendezte.

Andrej A. Tarkovszkij a megnyitón elmondta, hogy húsz éve foglalkozik apja hagyatékának feldolgozásával, de nem régen találta meg az 1930-as években készült fényképeket, amelyekből sokkal több kiderült számára apja gyerekkorából, mint amit személyes beszélgetéseik során tudott meg. A Tükör című film szoros kapcsolatban áll a költészettel, amelyet nagyapja, Arszenyij Trakovszkij versei ihlettek. A film vázát ezek a régi családi fotók adták meg – magyarázta Andrej A. Tarkovszkij.

A fotógyűjtemény több mint 500, az 1930-as évekből származó fényképet és üvegnegatívot foglal magába, amelyek nagy részét a neves orosz fotográfus, Lev Gornung készítette, aki a filmrendező édesapja, Arszenyij Tarkovszkij költő barátja volt.

Enyedi Ildikó filmrendező a megnyitón méltatta Andrej Tarkovszkij rendezői munkásságát. Mint fogalmazott, “kis hal vagyok ugyanabban az óceánban, amiben ő a nagy fehér bálna”.

A kiállítás december 10-ig látható a Műcsarnokban.

Megosztás
Tovább olvasom

Kultúra

Oroszország fölött repülve – fotókiállítás Budapesten

A megjelenés óta

-

Írta:

Harmincöt nagyméretű fotón elevenedik meg madártávlatból Oroszország tájainak szépsége azon a kiállításon, amely az Oroszország fölött repülve című kötet képeiből mutat be válogatást november 15-től az Orosz Kulturális Központban.

Az intézmény közleménye szerint az Oroszország fölött repülve című fotóalbum képei északtól, Kamcsatka vulkánjaitól, Szibériától és a Távol-kelettől az ország déli részéig mutatják be madártávlatból Oroszország tájait, építészeti emlékeit és nagyvárosait.

A moszkvai Region cégcsoport projektje során Szergej Fomin fotóművész több mint ezer órát töltött fényképezőgépével Oroszország fölött a levegőben, és több mint ezer fotót készített. A projekt célja az volt, hogy “politikától mentes információt nyújtson Oroszországról, olyan aspektusból, amelyet a világ eddig még nem ismert” – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

Az Oroszország fölött repülve című kötet – amely idén az év könyve lett Oroszországban – az ország földrajza mellett annak történelméről is tájékoztatást ad.

Az album képeiből álló vándorkiállítás Frankfurt, London, Riga és Havanna után mutatkozik be most Budapesten. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű