Írjon nekünk

Politika

“Oroszország senkit sem fenyeget, kívül marad a geopolitikai intrikákon”

A megjelenés óta

-

Az orosz elnök rámutatott a megbízható védelem karbantartásának szükségességére az országa és annak szövetségesei szuverenitásának garantálása érdekében.

Vlagyimir Putyin deklarálta, hogy Oroszország nem fenyegetés semelyik más országra nézve sem és elszánt abban, hogy kívül maradjon minden geopolitikai intrikából. “Mi nem fenyegetünk senkit, és nem leszünk érintettek semmiféle geopolitikai “szerencsejátékban” és intrikában, kimaradunk a konfliktusokból, bár néhányan meglehet be akarnak minket rántani ilyenekbe” – mondotta Putyin a Sochiban megrendezett konferencián, mikor a fegyveres erőinek fejlesztéséről beszélt.

Rámutatott, hogy szerinte folyamatosan karban kell tartani Oroszország és szövetségesei érdekében a megbízható védelmet szolgáltató hadseregét.

“Különösen fel szeretném hívni a figyelmet annak szükségességére, hogy átfogó megközelítésre és az állami szervek minden tőlük telhető megtételére van szükség a nemzetvédelmi kérdésekben”

Emlékeztetett arra, hogy Oroszország tavaly létrehozott egy egységes katonai tervezési rendszert és meghatározott irányelveket a katonai gépezet menedzselésére. Ezek beépítésével 2O13 januárjában Oroszország védelmi tervét anno elfogadták.

Ezen a héten korábban Putyin találkozott védelmi miniszterével, Szergej Sojgu-val, Valery Gerasimov vezérkari főnökkel és a hadsereg fegyvernemeinek és magas egységeinek vezetőivel. A megvitatott kérdések közt szerepelt a Krímre vezénylendő és ott felállítandó katonai alakulatok képlete, valamint az új Arktikus főparancsnokság alakulatainak összeállítása december 1.-re, amik elsősorban az Északi Flotta állományából lesznek feltöltve első körben.

“Meg kell beszélnünk részletesen a különböző szempontokat – a stratégiai tervezéstől az aktuális harci kiképzésekig. A végrehajtás eredményei az állami fegyverkezési programot különböző módokon érintik majd.” – mondotta.

Putyin megismételte, hogy az előző katonai találkozókon egész sor koncepcionális dokumentumsort fogadtak el a fegyveres erők újratervezésére és egészen hosszú távú, 1O-15 évre szóló iránymutatások sorát is megtervezték.

Hirdetés
Hozzászólások

Politika

Leállhat a közvetlen légi közlekedés Oroszország és az Egyesült Államok között

A megjelenés óta

-

Írta:

Az orosz külügyi tárca tájékoztatása szerint teljesen leállhat a közvetlen légi közlekedés Oroszország és az Egyesült Államok között, amiért Washington vízum blokádot vezetett be az orosz állampolgárokkal szemben.

Nem zárjuk ki annak a lehetőségét, hogy a két ország közvetlen légi összeköttetés nélkül marad. Az egyetlen légitársaság, amelyik rendszeres járatokat üzemeltet Oroszország és az Egyesült Államok között az Aeroflot, amely kénytelen lesz leállítani járatait, mivel pilótáik nehézségekkel szembesülnek az amerikai vízumszerzéssel kapcsolatban – közölte az orosz külügyminisztérium.

Az Aeroflot közben megerősítette, hogy folyamatosan problémát okoz számukra  pilóták vízumhoz jutása.

Az Egyesült Államok először tavaly 85 napra hosszabbította meg a vízumigénylések várakozási idejét, a közelmúltban a várakozási időt 250 napra módosították. Washington a konzuli személyzet hiányával indokolta a döntést, azonban a valódi ok mögött a “blokád” áll a külügyi tárca szerint.

A külügyminisztérium szerint úgy tűnik, hogy az amerikai hatóságok attól tartanak, hogy az orosz utazók felnyitják a hétköznapi amerikaiak szemét az abszurd oroszellenes propagandával kapcsolatban és szándékosan megszakítanák az emberek közötti kapcsolatot.

Oroszország válaszolva a nyugati országok Szkripal-üggyel kapcsolatos ellenséges lépéseire és bejelentette, hogy 60 amerikai diplomatát kiutasítanak az országból, valamint bezárják az Egyesült Államok szentpétervári konzulátusát.

Moszkva közölte, hogy a kiutasítások nem érintették a konzuli személyzetet, így elfogadhatatlan Washington magyarázata a vízum kiadásokkal kapcsolatban.

Tovább olvasom

Politika

Bakuban találkozik az orosz vezérkari főnök és a NATO európai erőinek főparancsnoka

A megjelenés óta

-

Írta:

Bakuban találkozik csütörtökön Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök és Curtis Scaparrotti, a NATO európai erőinek főparancsnoka, hogy megvitassa a szíriai helyzetet – közölte az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a két tábornok tárgyalni fog a NATO és Oroszország európai katonai tevékenységéről is.

A TASZSZ orosz hírügynökség brüsszeli diplomáciai forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy Geraszimov és Scaparrotti megbeszéléseinek fő témája “az Oroszország és a NATO katonai tevékenységének esetleges helytelen értelmezéséből fakadó katonai incidensek megelőzése” lesz. MTI

Tovább olvasom

Politika

Putyin már idén orosz gyártmányú páncélozott gépkocsit fog használni (+kép)

A megjelenés óta

-

Írta:

Új elnöki ciklusában Vlagyimir Putyin elnök és biztonsági kísérete fokozatosan áttér a Kortezs típusú, orosz gyártmányú páncélozott gépkocsik mindennapi használatára – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az Izvesztija című napilap szerdai kiadásának adott nyilatkozatában.

A Kortezs-projektet 2012-ben Putyin utasítására indították el Oroszországban, a Központi Gépjármű- és Autóhajtómű-ügyi Kutatóintézet (NAMI) részvételével. Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter korábban kijelentette, hogy az elnöki beiktatásra a Kortezs összes modellje – a szedán, a terepjáró, a minibusz és a limuzin – rendelkezésre áll majd.

Peszkov ugyanakkor közölte: nem született még végleges döntés arról, hogy a május 7-i eskütételre már Kortezsen érkezik-e az elnök.

Az orosz kormányzat, valamint annak kommunikációs csatornái védelméért felelős Szövetségi Őrszolgálat (FSZO) a lap szerint eddig 16 ilyen gépkocsit kapott.

Manturov úgy nyilatkozott, hogy a Kortezs iránt már a magánpiacon is nagy az érdeklődés. Mint mondta, a limuzin induló ára 6 millió rubel (jelenlegi árfolyamon csaknem 25,5 millió forint lesz.)

A lap felhívta a figyelmet, hogy a saját autógyártással rendelkező országok vezetői szolgálati funkcióikhoz rendszerint a nemzeti ipar által előállított gépjárműveket részesítik előnyben. A cikk szerint így van ez Kínában, az Egyesült Államokban, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Csehországban, Japánban és Indiában is.

A néhai első orosz elnök, Borisz Jelcin, a második világháború utáni szovjet vezetőkhöz hasonlóan egy időben ZIL gépkocsikkal szállítatta magát, de 1997-ban áttért a Mercedes használatára. Erről a hagyományt Putyin és Dmitrij Medvegyev miniszterelnök a mai napig nem mondott le.

Tovább olvasom

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play
Hirdetés

Népszerű