Írjon nekünk

Oroszország bővíti a vízummentes teret

A megjelenés óta

-

vízumA Chilébe utazni akaró orosz állampolgárok ezt megtehetik vízum nélkül. A két ország között eltörölték a vízumkényszert. Az oroszok és a chileiek beutazhatnak, átutazhatnak, és 90 napon át vízum nélkül tartózkodhatnak egymás országának területén. Korábban más latin-amerikai országok – Argentína, Brazília, Kuba, a Dominikai Köztársaság, Peru, Ekvádor, Guatemala, Nicaragua, Kolumbia és Venezuela –  tettek így. Törvényszerű folyamatról van szó: a vízumakadályok elhárítása segít a turizmusnak, a kapcsolatok kibővítésében, az együttműködés beindításában a legkülönbözőbb területeken. Mindez kedvezően hat ki valamennyi állam érdekeire.

A vízummentes térség kibővítését Oroszország egyik prioritásnak tartja. Komoly lépések vannak ezen a területen nemcsak a latin-amerikai irányban. Számos ország szüntette meg a vízumkorlátozások vagy tette könnyebbé a mozgást az orosz polgárok számára. Természetesen, ez kétoldalú dolog.

Most az Oroszország  és az Európai Unió közötti vízumakadályok elhárítása van napirenden. Erre az igény kölcsönös, hiszen nemcsak szomszédokról, hanem vezető gazdasági partnerekről van szó, akik között széleskörű a csere. Ennek dacára Oroszország és az egységes Európa között  a vízumkérdésben  vannak gondok – állapítja meg Andrej Klimov, az Állami Duma külügyi bizottságának helyettes elnöke.

Szervezési és technikai szempontból ebben a vonatkozásban nincsenek lényeges problémák. Politikai problémák vannak, miután az EU számos országa, pontosabban több politikusa, és az európai bürokrácia néhány magas beosztású személyisége gátolja, hogy ebben a témában átfogó döntés szülessen. Ismeretes, hogy Oroszország régóta javasolja az Európai Uniónak, hogy kölcsönös alapon szüntessék meg a vízumkorlátozásokat. De ez nem történt meg eddig. Lehet, hogy a közeli években a helyzet lényegesen változik, mert politikai szinten már a szükséges megerősítések megvoltak.

Beszélhetünk arról, hogy ezen az úton van előrelépés. Nemrégiben Spanyolország, Franciaország és Olaszország javaslatot tett arra, hogy liberalizálják az orosz polgárok számára a vízumrendszert. Így azok számára, akik másodszorra kapnak schengeni vízumot, az új vízum két és fél évre szóló multi vízum lesz. Harmadszorra öt évre szóló multi vízumot kaphatnak. Ez kétségkívül megkönnyíti Oroszország és az EU polgárainak mozgását, de nem oldja meg a határok nyitottságának kérdését az európai kontinensen belül.

 

Nyikolaj Muratov

Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Kultúra

Anna Karenina – Vronszkij-története – Premier előtti vetítés az Urániában

A megjelenés óta

-

Írta:

Premier előtti vetítésen mutatja be Karen Sahnazarov orosz rendező Anna Karenina – Vronszkij története című filmjét szombaton az Uránia Nemzeti Filmszínház, amely a vetítés előtt pódiumbeszélgetést szervez a nagyszabású orosz filmdráma rendezőjével.

A kortárs orosz filmművészet egyik meghatározó alakja, a Moszfilmet is vezető Karen Sahnazarov új megközelítésből dolgozza fel Lev Tolsztoj klasszikus történetét. A forgatókönyv Vikentyij Vereszajev A japán háborúban című regényét ötvözi a Tolsztoj-művel, de úgy, hogy az eredeti alaptörténeten és a párbeszédeken semmit sem változtat – közölte az MTI-vel az Uránia Nemzeti Filmszínház.

Sahnazarov filmje az 1904-1905-ös orosz-japán háború idején játszódik: a sebesült Vronszkij gróf találkozik nagy szerelme, Anna Karenina fiával, Szergejjel, aki katonaorvos. Szergej magyarázatot kér tőle, mi sodorta anyját annak idején öngyilkosságba. Vronszkij felidézi szerelmük történetét, amelyért Anna vállalta a szakítást férjével, fia elvesztését és a nagyvilág megvetését.

A filmszínház közleménye szerint Karen Sahnazarov feldolgozása új oldalról világítja meg a hősnőt. Jelizaveta Bojarszkaja alakításában Anna érdesebb, kiszámíthatatlanabb; bizonytalansága, szenvedése őszinte szerelmében is állandó feszültségeket szül, ami még plasztikusabbá teszi a hősnő sorsának tragikumát.

Karen Sahnazarov a nyolcvanas évek óta az orosz filmművészet egyik meghatározó egyénisége. Sikeres lírai vígjátékokban villantotta meg először mesterségbeli tudását, majd a peresztrojka idején közéleti témák felé fordult.

Komoly nemzetközi elismerést váltott ki a Malcolm McDowell és Oleg Jankovszkij főszereplésével készült A cár gyilkosa (1991), amely első ízben dolgozta fel a cári család 1918-as meggyilkolásának történetét. Művészetének egyik csúcspontja a kilencvenes évek válsághangulatát érzékeltető A telihold napja (1998). Ugyanebben az évben kinevezték a Moszfilm vezérigazgatójának, és a sok kompromisszumot követelő tevékenység egy időre megtörte művészi pályáját. A visszatérést Csehov-adaptációja, a 6-os számú kórterem (2009), majd a háborús témájú Fehér Tigris és a Szerelem a Szovjetunióban (2013) jelentette. Új vállalkozásából, az Anna Kareninából nyolcrészes tévéváltozat is készült.

A film két főszerepét a kortárs orosz film népszerű színészházaspárja, Jelizaveta Bojarszkaja és Makszim Matvejev alakítja.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház a márciusi magyarországi mozibemutató előtt vetíti Karen Sahnazarov filmjét. A közönség a vetítés előtt, 17 órától pódiumbeszélgetésen találkozhat a rendezővel, akivel Forgács Iván, az orosz filmkultúra szakértője beszélget. MTI

Tovább olvasom

Sport

Újonc orosz pilóta a Forma-1-es Willams istállónál

A megjelenés óta

-

Írta:

Az újonc orosz Szergej Szirotkin lesz a Forma-1-es Williams istálló második pilótája.

A 22 éves versenyző az orosz tehetséggondozó SMP Racing program tagjaként 2015-ben a GP2-ben harmadik lett, ezzel a legjobb volt az újoncok között. Egy évvel később már a Forma-1-es Renault istállónál tevékenykedett tesztpilótaként, emellett folytatta szereplését a GP2-ben, s újra harmadikként végzett. Tavaly az F1-ben már a szabadedzéseken is bizonyíthatott.

“Nagyon boldog vagyok, hogy egy olyan nagy múltú csapathoz csatlakozhatok, mint a Williams. Rengeteget dolgoztam azért, hogy itt legyek, és mindenkinek köszönöm, aki segített az álmom valóra váltásában” – idézte az istálló közleménye Szirotkint.

A Williamsnél a másik autóval a mindössze 19 éves kanadai Lance Stroll versenyez majd, ő tavaly mutatkozott be a száguldó cirkuszban.

Tovább olvasom

Elnökválasztás 2018

Elindult Vlagyimir Putyin választási weboldala

A megjelenés óta

-

Írta:

Megkezdte működését Vlagyimir Putyin hivatalos kampányoldala a putin2018.ru – értesült a TASzSz orosz hírügynökség.

A weboldalt a lehető legkényelmesebbé és informatívabbra tervezték – mondta Putyin kampányirodájának helyettes vezetője Jelena Szmeleva.

A jelenleg is hivatalban lévő orosz elnök még decemberben jelentette be, hogy függetlenként újraindul az elnöki posztért. A független jelölteknek legalább 300 000 aláírást kell összegyűjtenie az induláshoz. Az aláírásgyűjtés január 5-én kezdődött.

Putyin választási stábjának szóvivője Andrej Kondrasov elmondta, hogy január 15-én reggel már elérték a 711 000 aláírást.

Annak ellenére, hogy a sikeres elnökjelöltté minősítéséhez összesen 315 000 aláírás szükséges, a stáb folytatja az aláírások gyűjtését.

Az elnökválasztás március 18-án, a Krím félsziget és Oroszország újraegyesülésének negyedik évfordulóján lesz.

Tovább olvasom
Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play

Népszerű