Oroszország hírei

Oroszország bővíti a vízummentes teret

11

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

vízumA Chilébe utazni akaró orosz állampolgárok ezt megtehetik vízum nélkül. A két ország között eltörölték a vízumkényszert. Az oroszok és a chileiek beutazhatnak, átutazhatnak, és 90 napon át vízum nélkül tartózkodhatnak egymás országának területén. Korábban más latin-amerikai országok – Argentína, Brazília, Kuba, a Dominikai Köztársaság, Peru, Ekvádor, Guatemala, Nicaragua, Kolumbia és Venezuela –  tettek így. Törvényszerű folyamatról van szó: a vízumakadályok elhárítása segít a turizmusnak, a kapcsolatok kibővítésében, az együttműködés beindításában a legkülönbözőbb területeken. Mindez kedvezően hat ki valamennyi állam érdekeire.

- Hirdetés -

A vízummentes térség kibővítését Oroszország egyik prioritásnak tartja. Komoly lépések vannak ezen a területen nemcsak a latin-amerikai irányban. Számos ország szüntette meg a vízumkorlátozások vagy tette könnyebbé a mozgást az orosz polgárok számára. Természetesen, ez kétoldalú dolog.

Most az Oroszország  és az Európai Unió közötti vízumakadályok elhárítása van napirenden. Erre az igény kölcsönös, hiszen nemcsak szomszédokról, hanem vezető gazdasági partnerekről van szó, akik között széleskörű a csere. Ennek dacára Oroszország és az egységes Európa között  a vízumkérdésben  vannak gondok – állapítja meg Andrej Klimov, az Állami Duma külügyi bizottságának helyettes elnöke.

- Hirdetés -

Szervezési és technikai szempontból ebben a vonatkozásban nincsenek lényeges problémák. Politikai problémák vannak, miután az EU számos országa, pontosabban több politikusa, és az európai bürokrácia néhány magas beosztású személyisége gátolja, hogy ebben a témában átfogó döntés szülessen. Ismeretes, hogy Oroszország régóta javasolja az Európai Uniónak, hogy kölcsönös alapon szüntessék meg a vízumkorlátozásokat. De ez nem történt meg eddig. Lehet, hogy a közeli években a helyzet lényegesen változik, mert politikai szinten már a szükséges megerősítések megvoltak.

Beszélhetünk arról, hogy ezen az úton van előrelépés. Nemrégiben Spanyolország, Franciaország és Olaszország javaslatot tett arra, hogy liberalizálják az orosz polgárok számára a vízumrendszert. Így azok számára, akik másodszorra kapnak schengeni vízumot, az új vízum két és fél évre szóló multi vízum lesz. Harmadszorra öt évre szóló multi vízumot kaphatnak. Ez kétségkívül megkönnyíti Oroszország és az EU polgárainak mozgását, de nem oldja meg a határok nyitottságának kérdését az európai kontinensen belül.

 

Nyikolaj Muratov

Keress pénzt

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet