Írjon nekünk

Gazdaság

Orosz vélemények a Gazpromot érintő uniós vizsgálatokról

Közzétéve

-

GazpromAz Európai Bizottság által a Gazprommal kapcsolatban álló európai konszerneknél kedd estétől végzett ellenőrzések a Kommerszant című lap szerint egyrészt a Bizottság azon szándékát szolgálják, hogy saját felügyelete alatt konszolidálja a gázszállításokról folyó tárgyalásokat, de a Gazprom, mint Európa legnagyobb gázszállítója ellen is irányul. A lap emlékeztetett arra, hogy a Gazprom rendszeresen megütközik a felhasználókkal a gáz árát és a szállítás feltételeit illetően. (Az utóbbi téren a vásárlók elsősorban a “vidd vagy fizess” elv ellen tiltakoznak, amely szerint a rögzített minimumtól elmaradó felhasználás esetén a tényleges felhasználás és kialkudott minimum közötti különbségért az ár 85 százalékát ki kell fizetni.) “Ilyen arányú nyomást azonban mindeddig nem gyakoroltak a Gazpromra európai részről” – állapította meg a lap. Emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság szeptember elején kezdeményezte a gázbeszerzési politika egységesítését, amint az Günther Oettinger energetikai biztos már korábban javasolta. Ám a Kommerszant szerint így sem világos, miért éppen most került sor a példátlan léptékű ellenőrzésekre. Az sem világos, hogy a bizottság ezt miért tette közzé, noha az ilyen vizsgálatokról mindaddig egyetlen fél sem szokott szólni, amíg 1-2 év alatt el nem jutnak az eredményig.  
A Vedomosztyi című üzleti lap szerint a Bizottság “korlátozó magatartást gyanít, olyat, mint a piac megosztása, a hálózathoz való hozzájutás, vagy a szállítások diverzifikálásának akadályozása, esetleg a túl magas árak. A lap szerint hasonló ellenőrzések 2007-2010 között is voltak, de akkor csak Nyugat-Európában, ahol a Gazprom messze nem uralkodó szállító.
A megkérdezett szakértők szerint teljesen nyilvánvalóan a Gazprom a vizsgálatok célpontja. Az illetők kiszámolták: ha bármiféle szabálysértést találnának, az EU általában az egy adott területen vagy országban szerzett nyereség 10 százalékában, ha több éven át tartó szabálysértésről van szó, legfeljebb 30 százalékban állapítja meg a bírságot – ilyenre már több példa volt. Miután az érintett 10 országban a Gazprom nyeresége 2010-ben 13,6 milliárd dollár volt, a teljes térségre vonatkozóan a bírság 1,4 milliárd, 30 százalék esetén 4,2 milliárd dollár lehet, ami az orosz monopólium számára “nem halálos”.
A lap szerkesztőségi kommentárjában rámutatott: az európai vásárlók sorozatban pereskednek a Gazprommal a hosszú távú szerződések árai és feltételei miatt. Az Európai Bizottság ebbe a harcba kapcsolódhatott be, annál is inkább, mert van pozitív példa: hat éve rákényszerítették a Gazpromot az olasz ENI-vel, a német Ruhrgas-zal és az osztrák OMV-vel fennálló szerződéseinek felülvizsgálatára. A másik lehetséges ok, hogy Moszkvát rugalmasabb álláspontra akarják bírni  a Kaszpi-tenger menti vezeték kérdésében: a vezeték nélkül nem lehet Türkmenisztánból Oroszország elkerülésével gázvezetéket építeni Európába, de a vezeték építéséhez a térség államainak – köztük az érdekeit sértő építkezést ellenző Oroszországnak – rendeznie kellene a Kaszpi-tenger státusát.
Végül a Vedomosztyi megállapította: a legvalószínűbb az, hogy az Európai Bizottság csupán tisztességgel teljesíti a dolgát és őrzi a verseny szabadságát. “Oroszországban megszoktuk, hogy az ügyészségi, adóhivatali ellenőrzések mögött a politika, vagy a konkurencia megrendelése áll, és el sem tudjuk képzelni, hogy a monopóliumellenes ellenőrzés célja a versenyhelyzet javítása lehet”.

Gazdaság

Macron: Párizs elismeri Moszkva új nemzetközi szerepét

Közzétéve

-

Írta:

Franciaország elismeri Oroszország új nemzetközi szerepét, egyebek között a Közel-Keleten, de Moszkvának tiszteletben kell tartania partnerei érdekeit is – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök, miután csütörtökön megbeszélést folytatott orosz hivatali partnerével, Vlagyimir Putyinnal a Szentpétervárhoz közeli Sztrelnában.

Macron közölte, hogy vendéglátójának új megközelítéséket javasolt a nemzetközi kapcsolatokban.

Putyin elmondta, hogy vendégével áttekintették az iráni atomalku egyoldalú amerikai feloldása nyomán kialakult helyzetet és a szíriai rendezés feladatait. Az orosz elnök szerint a felek egyetértettek az ukrajnai válság rendezését célzó minszki megállapodások végrehajtásának fontosságában.

A kiberbűnözés elleni közös fellépésről és az azzal kapcsolatos információcsere új mechanizmusának kialakításáról is tárgyaltak

A közös sajtótájékoztatón Putyin elmondta: francia partnerével megvitatta a nemzetközi jog általánosan elfogadott normáinak, valamint az érdekeknek a kölcsönös tiszteletben tartását a kibertérben, akárcsak a kibebűnözéssel szembeni fellépést.

Macron közölte, hogy vendéglátójával megállapodott a kiberbűnözéssel kapcsolatos információcsere új mechanizmusának létrehozásáról, valamint arról, hogy intézkedéseket hoznak a kibertérbeli magatartás általános szabályozásának kidolgozása érdekében.

Sajnálatát fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz elnök amiatt, hogy elmarad Donald Trump amerikai államfő és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető júniusra tervezetett találkozója.

“Oroszország sajnálja. Mindannyian arra számítottunk, hogy a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésének kezdete lesz. Reméljük, hogy a párbeszéd újraindul és a találkozó létrejön majd” – fogalmazott az orosz elnök.

Maláj utasszállító – Putyin: Moszkva rész kíván venni a tragédia kivizsgálásában

Oroszország csak akkor ismerheti el a malajziai utasszállító 2014-es ukrajnai katasztrófája ügyében folytatott nyomozás eredményét, ha abban teljes értékűen részt vehet – jelentette az orosz elnök.

Putyin kifogásolta, hogy Oroszországot kizárták a nyomozásból, ellentétben Ukrajnával, amely megsértette a nemzetközi szabályokat azzal, hogy nem zárta le a konfliktusövezet feletti légteret.

Mint mondta, ahhoz, hogy Moszkva elismerje a vizsgálat eredményét, abban teljes értékűen részt kell vennie, de ettől függetlenül tisztelettel fog ahhoz viszonyulni és elemezni fogja annak eredményeit.

Emmanuel Macron üdvözölte, hogy Moszkva kész együttműködni a nyomozással. Kifejezve a Hollandiával való szolidaritását, leszögezte, hogy Oroszországnak konstruktivitást kell tanúsítania az ügyben.

Tovább olvasom

Gazdaság

Törvényt fogadtak el Moszkvában a barátságtalan lépéseket tevő országokkal szembeni ellenszankciókról

Közzétéve

-

Írta:

Harmadik, végleges olvasatában is elfogadta kedden az orosz parlament azt a törvényt, amely felhatalmazza az elnököt arra, hogy ellenszankciókkal sújthassa az Egyesült Államokat és más országokat, amelyek “barátságtalan” lépéseket tesznek Moszkva ellen.

A törvény értelmében az orosz elnök a kormány kezdeményezésére büntetőintézkedéseket rendelhet el az Oroszországgal szemben “barátságtalan magatartást tanúsító” országok, a közvetlenül vagy közvetve azok joghatósága alá tartozó szervezetek, ezen országok tisztségviselői és állampolgárai ellen.

A jogszabály lehetővé teszi a nemzetközi együttműködés leállítását vagy felfüggesztését meghatározott ágazatokban, a termékek és nyersanyagok importjának és exportjának betiltását, az állami és helyi szintű közbeszerzési eljárásokból és privatizációból történő kizárást.

A törvény emellett egyéb korlátozásokat is megenged “az elnök döntésével összhangban, hogy lehetőség nyíljon az operatív reagálásra a változó helyzetben”.

A törvénytervezeten az első olvasat óta enyhítettek az orosz képviselők, a lehetséges ellenintézkedések száma 16-ról 6-ra csökkent, és kimaradt a szövegből a szankciókkal sújtható ágazatok, áruk és szolgáltatások konkrét megnevezése is. Az országban az első változat által keltett felháborodás nyomán az ellenintézkedések nem terjednek ki létfontosságú árukra, egyebek között oroszországi forrásból nem pótolható gyógyszerekre sem.

A Vjacseszlav Vologyin házelnök és a négy frakcióvezető által beterjesztett tervezetet kedden egyetlen tartózkodás mellett fogadta el végleges változatban az Állami Duma. MTI

Tovább olvasom

Gazdaság

A bolgár elnök közvetlen orosz gázszállítást szeretne

Közzétéve

-

Írta:

Reményét fejezte ki Rumen Radev bolgár elnök, hogy felül lehet vizsgálni az Oroszországból Bulgáriába közvetlenül, a Fekete-tengeren át történő gázszállítás lehetőségét.

Radev akkor beszélt erről, amikor hétfőn Moszkvában fogadta őt Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök.

“Az energiaszállítás biztonsága nagyon fontos kérdés mind Bulgária, mind az Európai Unió számára, ezért remélem, hogy kormányaink felülvizsgálják az Oroszországból közvetlenül, a Fekete-tengeren át történő gázszállítás lehetőségét” – mondta a bolgár államfő.

Radev elmondta: témaként merült fel az is, hogy felújítsák a belenei nukleáris erőmű megépítésének projektjét, ami “Oroszország részvételét feltételezi”. Hangsúlyozta, hogy Oroszország, a gáz, a kőolaj és a nukleáris fűtőanyag szállítójaként mindig is Bulgária stratégiai partnere volt az energetika területén.

A Gazprom orosz gázipari vállalat több európai partnerével azt tervezte, hogy Déli Áramlat elnevezéssel a Fekete-tengeren át, Bulgária irányában évi 63 milliárd köbméteres kapacitású vezetéket épít.

A projekttől az Európai Bizottság elutasító álláspontja miatt Moszkva 2014 decemberében elállt, majd a Török Áramlat vezeték megvalósításába kezdett. Bulgária ezt követően többször is kifejezte érdekeltségét a Déli Áramlat újjáélesztésében.

Szófia 2012-ben jelentette be: “végérvényesen” lemondott arról a tervről, hogy Belenében megépüljön az ország második atomerőműve, ahol ehelyett gázüzemű erőművet létesítenek. MTI

Tovább olvasom

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play
Hirdetés

Népszerű