Orosz delegáció indult Irakba

0

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

LukoilHétfőn orosz delegáció indult Irakba, élén az energiaügyi miniszterrel Szergej Smatkoval. Az orosz tisztségviselőket a Lukoil Oroszország legnagyobb olajipari vállalatának képviselői is elkísérik. A küldöttség azért látogat Irakba, hogy további tárgyalásokat folytassanak egy kormányközi bizottság előkészületeiről és, hogy részt vegyenek az iraki olajmezőkre kiírt pályázat második fordulóján. A pályázat eredményét, amelyben még két orosz cég a Rosznyefty és a Gazprom Nefty is érdekelt novemberben hirdetik ki. A Lukoil az Irak Nyugat Qurnai olajmezőjére pályázik jó eséllyel.

- Hirdetés -

A cég vezetője Vagit Alekperov elmondta, hogy az iraki kormány nem veszi figyelembe a pályázatok kiírásánál a pénzügyi, geológiai és technikai kockázatokat, ezért olyan cégek is tovább juthatnak a második fordulóba, akik ezeket a feltételeket nem tudják biztosítani. Irak 30 év után idén júniusban írta ki első nemzetközi pályázatát az olaj és gáz mezőinek feltárására. A versenyben 30 cég küzd a hat olaj és két gáz mezőért. Az iraki hatóságok azt remélték, hogy a pályázat lehetővé teszi a 4 millió hordó olajtermelés elérését naponta. Idáig csak a dél-iraki Rumailah olajmezőre kötöttek szerződést a  brit energetikai óriás BP-vel és a kínai CNPC International Ltd-vel.

Az amerikai csapatok 2004-es megjelenését követően az orosz cégeknek menniük kellet Irakból. A cégekkel együtt a szakemberek is elhagyták az országot és szinte minden munka leállt. Jelenlegi szakaszában Oroszország és Irak kétoldalú gazdasági kapcsolatai a villamosenergia-ágazatra terjed ki elsősorban.

- Hirdetés -

Keress pénzt

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet