Írjon nekünk

Sport

Novorosszia hirei (szeptember 9, 17:00-val bezarolag, osszefoglalo)

A megjelenés óta

-

– A szeptember 9-re virrado ejszaka jelentosebb valtozasok a muveleti allapotokban nem tortentek. Egyes ukran kormanyalakulatok megsertettek a fegyvernyugvast.

– A donyecki csapasmero iranyban a kormanycsapatok folytatjak a egysegek feltolteset es ujabb alakulatokat dobnak a korzetekbe.

Aktivizalodtak az ukran beszivargo egysegek AMvroszijevka, Vogyanoj es Szvetlodarszk tersegeben. A csoportok megjeleneset a helyi lakosok jelentettek. Vogyanoj kornyeken a kierkezo fegyevres jarorok tuzharcot vivtak egy ilyen egyseggel. Egy felkelo megsebesult. Az ukran felderitok elmenekultek a helyszinrol egy terepjaroval.

– A luganszki csapasmero iranyban szinten folyik a kormanycsapatok csoportositasanak feltoltese.

– Sztyepnoj alatt megadtak magukat es beallt a felkelok koze ket katona az 51. dandarbol. Vallomasuk bizonyitja, hogy folytatodik a kormanycsapatok feltoltese, illetve, hogy ujabb harckocsik es tuzersegi eszkozok erkeznek a regioba.

– Ujabb bizonyitekok erkeztek arrol, hogy a jobb-szektor fegyveresei alaaknazzak a Szcsasztyje alatt talalhato hoeromuvet.

– A felkelok ellenorzese ala kerult Lesznoje telepules.

– Mariupolban es kornyeken a helyzet valtozatlan.

– A kormanyerok kivonultak Krasznoarmejszkoje es Kulikovo telepulesekrol. A felkelok bevonultak az adott helysegekbe es kiertek a Kalmiusz folyo bal partjahoz.

– Fel oraval ezelott robbanas tortent Harcizszk telepulesen. Valoszinuleg loszerraktar-robbanas tortent.

– A kormanyerok tovabbra is lovik Donyecket. A felkelok nem valaszolnak aprovokaciora.

– Reggel sorozatvetokkel lottek Gorlovkat. Szemelyes serules szerencsere nem tortent.

– Ejszaka a harkovi megye partizanjai felrobbantottak a nagyfeszultsegu aramvezetek pillereit Osznova vasutallomasnal, hogy megnehezitsek a csapatok vasuton torteno atdobasat.

– Reggel aknavetokkel lottek Donyeck Putyilovszkaja erdo-ovet (valoszinuleg rejtett felkelo csoportokat remeltek arrafele). A terulet ures volt, de azert az aknaveto tuz egy oran keresztul tartott, kozel 200 becsapodassal. (Igy is lehet loszert pazarolni.)

– Zaporozsjeban tomegverekedes tort ki a Donbasszrol menekult civilek es helyi foci-huliganok kozott. A verekedesben kozel 70 ember vett reszt. A kierkezo rendorok megprobaltak kozbeavatkozni, de vegeredmenyben ok is kaptak a szembenallo felektol.

– A fogolycsere soran kiszabadult Jurij Jurcsenko, Franciaorszagban elo ukran kolto, irodalmar. Ilovajszk alatt fogtak el a nemzetigardistak, amikor gyogyszert es elelmiszert szallitott a varosba. 24 napon keresztul egy femladaban tartottak, es csupan azert engedtek ki, hogy ooszeverjek, illetve a felkelok tuzersegi csapasai alatt kizavartak a fedezekbol. A kinzasok soran eltortek a bal labbat es nehany bordajat. Vallomasa szerint azert erkezett Franciaorszagbol, hogy humanitarius segitseget nyujtson a raszoruloknak, de a fogsagot kovetoen fegyvert fog es beall a felkelok koze.

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Politika

Az orosz csapat kizárása esetén nem közvetítik az olimpiát az állami televíziók

A megjelenés óta

-

Írta:

Nem fogja közvetíteni a phjongcshangi téli olimpiát az orosz csapat kizárása esetén sem az Összoroszországi Televíziós és Rádiósugárzási Társaság (VGTRK), sem az ugyancsak állami tulajdonban lévő Pervij Kanal (Első Csatorna) televízió.

Ezt a két médiavállalat pénteken helyezte kilátásba, miután a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) csütörtökön közölte: továbbra sem megfelelőek az oroszországi doppingellenes intézkedések, ezért az Orosz Antidopping Ügynökség (RUSADA) továbbra sem végezhet semmilyen tesztet.

Egyelőre változatlanul kérdéses, hogy az ország sportolói ott lehetnek-e a februári olimpián, igaz, több orosz szakértő szerint a RUSADA rehabilitálásának megtagadása nem jelenti egyúttal a nemzeti csapat kizárását is. Az ügyben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) december 5-én hirdeti ki döntését.

Az olimpiát a VGTRK csatornáin és a Pervij Kanalon kívül elvileg még a Gazprom Mediához tartozó Match TV közvetítheti. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője érthetőnek minősítette az állami televíziók állásfoglalását, ugyanakkor közölte, hogy erről még korai beszélni és az orosz sportolók folytatják a felkészülést az olimpiára.

Moszkva a WADA döntését politikai indíttatásúnak tartja.

Sporttisztségviselők szerint a RUSADA végrehajtotta a WADA által megkövetelt összes személyzeti és szervezeti változtatást. Az orosz vezetők ugyanakkor kitartanak amellett, hogy Oroszországban nincs és nem is volt államilag támogatott doppingolás, aminek elismerését a WADA feltételül szabta az orosz doppingellenes ügynökség jogainak helyreállításához.

Moszkva szerint a nemzetközi testület túllépte a szakmaiság határait.

A Rosszija 1 csatorna egyik vitaműsorában elhangzott, hogy Oroszország kanadai polgári bíróságon kíván pert indítani a WADA által felkért független szakértő, Richard McLaren ellen, akinek vizsgálata arra az eredményre jutott, hogy a szocsi téli olimpia doppinglaborjában az orosz sportolók pozitív mintáit negatívra cserélték. A McLaren-jelentést Moszkvában megalapozatlannak minősítették.

Vlagyimir Putyin orosz elnök október 9-én Cseljabinszkban kijelentette, hogy a doppingváddal illetett orosz sportolókat polgári bíróságokon kell megvédeni.

“Úgy gondolom, hogy a különleges (sport)bírósági rendszerek itt már nem elegendők, általános polgári bírói testületekhez kell fordulni” – hangoztatta.

Megosztás
Tovább olvasom

Sport

Már 77 ezer jegy elkelt a holnapi orosz-argentin meccsre

A megjelenés óta

-

Írta:

Már több mint 77 ezer jegy elkelt a szombati Oroszország – Argentína barátságos labdarúgó mérkőzésre, amelyet a felújított Luzsnyiki stadionban rendeznek.

A szombati mérkőzéssel avatják fel a felújított, 81 ezer férőhelyesre bővített Luzsnyikit, amelyben a 2018-as labdarúgó-világbajnokság döntőjét is rendezik.

Oroszország már javában a jövőévi vb-re készül és a szabad szállodai szobák is gyorsan fogynak a helyszíneken.

A 2018-as FIFA világbajnokságot június 14 és július 15 között rendezik 11 oroszországi városban: Moszkva, Szentpétervár, Szocsi, Kalinyingrád, Volgográd, Kazany, Nyizsnyij Novgorod, Rosztov-na-Donu, Jekatyerinburg, Szarankszk és Szamara.

Megosztás
Tovább olvasom

Politika

Putyin: Oroszországban nincs állami doppingrendszer

A megjelenés óta

-

Írta:

Oroszországban nem létezik állami doppingrendszer – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Cseljabinszkban.

Oroszországban sohasem volt, nincs, és remélem, hogy sohasem lesz állami doppingrendszer, amivel megpróbálnak bennünket meggyanúsítani, sőt, megvádolniVlagyimir Putyin

Az orosz vezető mindemellett elismerte, hogy csakúgy, mint sok más országokban, Oroszországban is van doppingolás, az egyes eseteken az orosz vezetés “dolgozik és dolgozni fog”.

Mint mondta, a doppingváddal illetett sportolókat polgári bíróságokon kell megvédeni.

“Úgy gondolom, hogy a különleges bírósági rendszerek itt már nem elegendők, általános polgári bírói testületekhez kell fordulni” – hangoztatta.

Nem igazak a 2016-os McLaren-jelentésben leírtak

A szövetségi szintű és a kiemelt bűnügyekben eljáró orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szerdán közölte: nem igazak a 2016-os McLaren-jelentésben leírt, az ország sportolóinak állami szintű doppingolására vonatkozó állítások.

Az SZK szerint “a WADA (a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) által felkért független szakértő, Richard McLaren azzal kapcsolatos érvei, hogy a szocsi téli olimpia doppinglaborjában a pozitív mintákat negatívra cserélték, valamint hogy Oroszországban állami doppingprogram működne, cáfolatot nyertek”.

Mindemellett Oroszország – az SZK javaslatára – kérni fogja, hogy az Egyesült Államok adja ki Grigorij Rodcsenkovot, az orosz antidopping labor korábbi vezetőjét, aki a vádak szerint segített eltitkolni a rendszer működését a 2014-es téli olimpián.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ezen állítások ellenére elrendelte a szocsi olimpián levett összes orosz doppingminta újraelemzését.

A WADA által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását feltáró jelentése szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között 30 sportágban mintegy 1000 sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

A McLaren-jelentés után a NOB – a WADA ajánlásával ellentétesen – a nemzetközi sportági szövetségekre bízta, hogy engednek-e orosz versenyzőket indulni a tavalyi riói olimpián, azzal a kitétellel, hogy a jelentésben nevesített sportolók semmikképpen sem indulhatnak. Rióban orosz atléták – egy kivétellel – és súlyemelők sem szerepelhettek, összesen 279-en képviselhették az országot Brazíliában. A riói paralimpiáról pedig – csakúgy mint a 2018-as téli paralimpiáról – valamennyi orosz sportolót kizárták.

Az orosz sportolók phjongcshangi, téli olimpiai részvételéről a NOB végrehajtó bizottsága december 5. és 7. közötti ülésén születhet döntés.

Dmitrij Peszov, a Kreml szóvivője kedden kifejezte Moszkva reményét, hogy folytatódni fog az együttműködés Oroszország és a NOB között, és hogy nem valósul meg a “legrosszabb forgatókönyv”, amely szerint kizárnák az orosz válogatottat a téli olimpiáról. Mint mondta, egy ilyen döntés súlyos veszteséget okozhatna az olimpiai mozgalomnak.

A szóvivő hangoztatta, hogy Oroszország a nemzetközi olimpiai mozgalom felelősségteljes tagja és ő is tagadta a doppinghasználat állami támogatását.

“Oroszország elnökének utasítására sporttisztségviselőink folytatják az intenzív párbeszédet a NOB-bal és annak képviselőivel” – mondta. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű