Írjon nekünk

Gazdaság

Novemberben kiderül mennyibe fáj az orosz embargó

Közzétéve

-

A zöldség-gyümölcs támogatási keret tényleges felosztásárról jelenleg nincs hivatalos információ, a kifizetési adatok legkorábban november első felében várhatók – olvasható Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek a szocialista Mesterházy Attila írásbeli kérdésére adott válaszában. A miniszter arra a kérdésre, hogy milyen intézkedéseket tett a kormány a magyar agrárexportot ért károk enyhítésére, illetve mennyi támogatást kapott az európai kompenzációból, azt válaszolta: az Oroszország által augusztus 6-án elrendelt, bizonyos mezőgazdasági termékeket érintő behozatali tilalom életbe lépését követően a tárca késedelem nélkül megkezdte a lehetséges közvetlen és közvetett hatások felmérését, teljes mértékben átvizsgálták a magyar-orosz export-import áruforgalmat.

Tavaly a teljes magyar agrárexport 3 százaléka irányult Oroszországba, amelynek kevesebb mint 30 százalékát érinti a bejelentett embargó. Valódi problémát elsősorban csak olyan vállalkozások esetén okozhat, amelyek kizárólag, vagy túlnyomó részt Oroszországba exportáltak. Közölte: a KSH 2013-as adatai szerint a 267 millió eurós orosz agrárkivitelből mintegy 78 millió eurónyi árut érint a tiltás. Ez az összeg nem egyenlő az embargó következtében keletkezett kár összegével, mivel annak kiszámításához az átmenetileg nem értékesített áruk alternatív piacokon való elhelyezésére vonatkozó információkat is ismerni kellene – jegyezte meg Fazekas Sándor.

Az Országgyűlés honlapján olvasható válaszból kiderül az is: uniós szinten eddig 3 zöldség-gyümölcs ágazatot érintő és 4 állati termékeket érintő jogszabály született a válság közvetlen hatásainak kezelésére, amelyek korlátozottan tudták ellensúlyozni a piaci árak csökkenését. A zöldség-gyümölcs ágazatban elfogadott első bizottsági rendelet alkalmatlannak bizonyult az orosz embargó miatt kialakult piaci helyzet kezelésére mind eljárásrendjét, mind a támogatási keret nagyságát illetően. A keretet a tagállamok – Lengyelországgal az élen – az első lehetséges jelentési napon, megalapozatlan mértékben igényelték túl, ezért a bizottság felfüggesztette a rendelet végrehajtását és az igények befogadását – közölte a miniszter.

Az újabb bizottsági rendelet a támogatás mértékét minden tagországnak az Oroszországba az elmúlt 3 év átlagában kiszállított – a tilalom által érintett – árumennyiségek alapján állapította meg. Hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország közvetlenül elhanyagolható mértékben értékesít frissárut az orosz piacon. A miniszter a megtett intézkedések közül kiemelte a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. alma és alma sűrítmény felvásárlását, a belföldi fogyasztást élénkítő 2014. szeptember és október 11. között megvalósított alma-promóciós kampányt – ez utóbbira a kormány bruttó 45 millió forintos összeget biztosított.

Fazekas Sándor közölte: a piaci fejleményeket a tárca fokozottan figyeli, és ahol szükséges és lehetséges, ott saját eszközeivel is beavatkozik. Az október 21-től a marha- és sertésbelsőségekre, lisztre és sertés-, valamint marhazsírra kiterjesztett tilalom várhatóan nem okoz piaci fennakadást Magyarországon – közölte.

Gazdaság

Tovább gyorsult az orosz ipari termelés növekedése áprilisban

Közzétéve

-

Írta:

Gyorsult az orosz ipari termelés növekedése áprilisban éves szinten márciushoz képest.

Az orosz statisztikai hivatal honlapján szereplő adatok szerint a múlt hónapban az ipari termelés 1,3 százalékkal nőtt éves szinten, míg márciusban a növekedés kisebb, 1 százalék volt.

Szakértők az ipari termelés áprilisi növekedését elsősorban arra vezették vissza, hogy a múlt hónapban egy munkanappal több volt, mint tavaly áprilisban.

Az orosz ipari termelés februárban 1,5 százalékkal, januárban pedig még 2,9 százalékkal bővült éves szinten, az év első négy hónapjában 1,8 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Az április végével záródott négy hónapban az orosz bányaipari termelés 1,2 százalékkal, a feldolgozóipari termelés pedig 2 százalékkal nőtt.

Tavaly egy százalékra lassult az orosz ipari termelés növekedése az egy évvel korábbi 1,1 százalékos bővülés után.

Tavaly a bányaipari termelés 2 százalékkal nőtt, a feldolgozóipari kibocsátás pedig 0,2 százalékkal bővült. MTI

Tovább olvasom

Gazdaság

Oroszország válaszlépésre készül az acél- és alumíniumtermékek importjára kivetett amerikai vámok miatt

Közzétéve

-

Írta:

Orosz állítás szerint az Egyesült Államok elzárkózott attól, hogy egyeztessen az acél- és alumíniumtermékek importjára kivetett vámok ügyében, azért Moszkva a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordul, hogy jelezze: ellenlépéseket léptethet életbe.

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium az Interfax orosz hírügynökséggel azt közölte hétfőn, hogy a tervezett ellenlépés nagysága akkora lehet, mint az a kár, amit az orosz acél- és alumíniumexportálók elszenvednek.

Az orosz minisztérium emlékeztetett arra, hogy április 19-én Oroszország a WTO-n keresztül konzultáció megtartására kérte az amerikai oldalt a washingtoni intézkedés kapcsán. Ennek lebonyolítására a WTO előírásai 30 napot engedélyeznek.

Orosz állítás szerint azonban Washington nem akar egyeztetni az acél- és alumíniumtermékek importjára kivetett vámokról, azokat ugyanis nem tartja különleges védőintézkedéseknek.

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium, mivel nem lát esélyt a konzultáció megtartására, az előírt 30 nap pedig lejárt, a WTO szabályai szerint ellenlépéseket bevezetésének a lehetőségéről tájékoztatják a nemzetközi szervezet vezetőségét.

A tájékoztatás után 30 nappal Oroszországnak jogában áll bevezetni a válaszintézkedéseket.

Donald Trump amerikai elnök március 8-án írta alá azt a két proklamációt, amelyek értelmében március 23-tól kezdve az acél behozatalát 25 százalékos, az alumíniumét pedig 10 százalékos vámmal sújtja.

Az Egyesült Államok a világ legnagyobb acélimportálója, tavaly 29,1 milliárd dollár értékben 34,6 millió tonnát hozott be külföldről.

A teljes amerikai acélimporton belül Oroszország részesedése az ötödik legnagyobb, 8,1 százalékkal.

Oroszország tavaly 12,5 milliárd értékben vásárolt amerikai árut, egyebek között repülőgépeket, gépeket gyógyszer- és vegyipari termékeket. MTI

Tovább olvasom

Gazdaság

Az OTP beolvasztja oroszországi digitális bankját a leánybankba

Közzétéve

-

Írta:

Az OTP csoport megszünteti önálló digitális egységét, a Touch Bankot Oroszországban, és beolvasztja a csoport fő banki leányvállalatába – írta online kiadásában a Kommerszant című gazdasági napilap.

A 2015-ben fiókok nélkül beindított Touch Bank ügyfélkörének aktív bővítése leáll, de a meglévő számlákat és klienseket továbbra is kiszolgálják. Az integrálási folyamat a tervek szerint jövőre ér véget.

A lap által megszólaltatott szakértők szerint a döntés oka az lehet, hogy miközben az OTP a mikrohitelek területén jól fejlődött, ez a projekt veszteségesen működött a pénzügyi technológiák orosz piacán, ahol kiélezett a konkurenciaharc.

Működésének három éve alatt a lap szerint a Touch Bank több mint 200 ezer ügyfelet és 5,5 milliárd rubelnyi betétet szerzett, és mintegy 6,8 milliárd rubel hitelkeretet nyitott meg. (1 rubel mintegy 4,3 forint)

A banknak a tervek szerint 2018-2019-ben kellett volna nyereségesre fordulnia, de működésének mindhárom éve alatt veszteséges maradt. A Kommerszant szerint a tavalyi veszteség 1,6 milliárd rubel volt. MTI

Tovább olvasom

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play
Hirdetés

Népszerű