Írjon nekünk

Kultúra

Moszkvai könyvbemutató: orosz regény egy magyar pilótáról

A megjelenés óta

-

Oroszország és Magyarország lakosságának megbékélését, egymás megértését segíti Natalja Nyikityina romantikus regénye, mely egy második világháborús szovjet fronton szolgált magyar pilótáról szól – vélekedtek orosz szakértők a könyv keddi moszkvai bemutatóján. A Hazatérek hozzád című regény először idén februárban Magyarországon jelent meg és jól fogy. Natalja Nyikityinának ez már a harmadik munkája, amely Magyarországon jelent meg – mondta Halmos Ádám, a Libri könyvkiadó vezetője az MTI-nek. A könyves szakember nemcsak a könyv orosz nyelvű megjelenésére érkezett Moszkvába, hanem természetesen a szerdán megnyíló Nemzetközi Könyvkiállításra és Vásárra is ellátogat, ahol szeretne kapcsolatokat teremteni orosz partnerekkel. Az idén Magyarország a rangos könyves esemény díszvendége. Jelena Sirsova, az Olma Media Group orosz kiadóvállalat vezérigazgató-helyettese biztos abban, hogy a könyv népszerű lesz Oroszországban, ezért is vállalkoztak arra, hogy 30 ezer példányban kiadják. “Éppen egy ilyen regényt kerestünk, amikor rábukkantunk Natalja Nyikityináéra” – nyilatkozta az MTI-nek.

Azt is elmondta, hogy az orosz írónő jelenleg Szlovéniában tartózkodik, ezért nem lehetett jelen a nemzetközi könyvvásárt megelőző sajtóbemutatón. A sajtótájékoztatón egy orosz újságíró azt mondta, ekkora példányszám nagy bátorságra vall olyan időszakban, amikor a népszerű orosz írók, köztük Borisz Akunyin munkái csak 3-4 ezer példányban jelennek meg. Natalja Nyikityina a romantikus regényben egy elképzelt magyar katonai pilóta, Imre sorsát ábrázolja, akinek lelövik a gépét az orosz fronton. A főhős életét Olga, az egyszerű orosz parasztlány menti meg. Alekszandr Kirillin orosz hadtörténész szerint eddig még nem jelent meg hasonló regény, amely a háború másik oldalát mutatja be.

Az MTI-nek hangsúlyozta: éppen időszerű volt, hiszen országainkat egyre több szál köti újra össze. A tábornok szólt a hadisírok gondozásában a két országban elért eredményekről és megjegyezte: bár a magyar katonák megszállóként harcoltak a második világháborús orosz fronton, ma már nem ezt kell hangsúlyozni, de a tényeket sem szabad elhallgatni. Szerinte Natalja Nyikityina regénye megnyitja az utat a közeledésre oroszok és magyarok között. Szergej Filonyenko, a voronyezsi pedagógiai egyetem rektora hangsúlyozta: egykori dokumentumokból tudnak arról, hogy a magyar katonák 2300 kilométerre otthonuktól kételkedtek abban, igaz ügyért harcolnak-e a Don-kanyarban, hazájukat védik-e az orosz fronton, hiszen ezzel a feladattal küldték őket orosz földre. A történész szerint bár nem tudományos munkáról van szó, a regény hűen számol be arról, mi is történt valójában a háborúban. “Ez a regény küldetést teljesít: megerősíti a barátságot és egymás kölcsönös megértését a magyar és az orosz lakosság között” – mondta.

Hirdetés
Hozzászólások

Kultúra

Enyedi Ildikó filmjét is díjazták Moszkvában

A megjelenés óta

-

Írta:

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című Oscar-jelölt filmjét is díjazták a hétvégén a Kelet-Nyugat: Arany Boltív Filmdíjak első átadásán Moszkvában.

A Testről és lélekről című filmért Enyedi Ildikó a legjobb forgatókönyvért járó díjat kapta megosztva az Aritmija (Szívritmuszavarok) című film íróival, Natalia Mescsanyiniovával és Borisz Klebnyikovval – számolt be róla a The Hollywood Reporter.

A szombati díjátadó ceremónián a legjobb film díját Szergej Zvjagincev Szeretet nélkül című szintén Oscar-jelölt filmje kapta. A produkcióval Zvjagincev a legjobb rendezés díját is elnyerte, valamint operatőre Mihail Kricsman is díjazott lett.

Az először átadott Arany Boltív Filmdíjak nyertesei 32 Kelet-Európai és Ázsiai ország filmjei közül kerültek ki.

A Constantin Popescu Pororoca című francia-román koprodukciós film főszereplője, Bogdan Dumitrace a legjobb színész elismerését kapta. A román színész alakítását a pénteken zárult budapesti Titanic Filmfesztivál is díjával ismerte el.

A legjobb színésznő trófeáját Darja Zovnyernek ítélték oda Kantemir Balagov Tesznota című filmjében nyújtott játékáért.

Mirjana Karanovic szerb színésznő (Rekviem J. asszonyért) az Eurázsia csillaga-különdíjat nyerte el, Krzysztof Zanussi lengyel filmrendező pályafutását pedig a Arany Boltív-életműdíjjal ismerték el.

A The Hollywood Reporter felidézte, hogy a Kelet-Nyugat: Arany Boltív Filmdíjat idén hozta létre az amerikai Golden Globe-díjak mintájára a moszkvai központú Filmgyártók Szakszervezeteinek Nemzetközi Szövetsége az orosz kormány támogatásával. MTI

Tovább olvasom

Kultúra

Anna Karenina – Vronszkij-története – Premier előtti vetítés az Urániában

A megjelenés óta

-

Írta:

Premier előtti vetítésen mutatja be Karen Sahnazarov orosz rendező Anna Karenina – Vronszkij története című filmjét szombaton az Uránia Nemzeti Filmszínház, amely a vetítés előtt pódiumbeszélgetést szervez a nagyszabású orosz filmdráma rendezőjével.

A kortárs orosz filmművészet egyik meghatározó alakja, a Moszfilmet is vezető Karen Sahnazarov új megközelítésből dolgozza fel Lev Tolsztoj klasszikus történetét. A forgatókönyv Vikentyij Vereszajev A japán háborúban című regényét ötvözi a Tolsztoj-művel, de úgy, hogy az eredeti alaptörténeten és a párbeszédeken semmit sem változtat – közölte az MTI-vel az Uránia Nemzeti Filmszínház.

Sahnazarov filmje az 1904-1905-ös orosz-japán háború idején játszódik: a sebesült Vronszkij gróf találkozik nagy szerelme, Anna Karenina fiával, Szergejjel, aki katonaorvos. Szergej magyarázatot kér tőle, mi sodorta anyját annak idején öngyilkosságba. Vronszkij felidézi szerelmük történetét, amelyért Anna vállalta a szakítást férjével, fia elvesztését és a nagyvilág megvetését.

A filmszínház közleménye szerint Karen Sahnazarov feldolgozása új oldalról világítja meg a hősnőt. Jelizaveta Bojarszkaja alakításában Anna érdesebb, kiszámíthatatlanabb; bizonytalansága, szenvedése őszinte szerelmében is állandó feszültségeket szül, ami még plasztikusabbá teszi a hősnő sorsának tragikumát.

Karen Sahnazarov a nyolcvanas évek óta az orosz filmművészet egyik meghatározó egyénisége. Sikeres lírai vígjátékokban villantotta meg először mesterségbeli tudását, majd a peresztrojka idején közéleti témák felé fordult.

Komoly nemzetközi elismerést váltott ki a Malcolm McDowell és Oleg Jankovszkij főszereplésével készült A cár gyilkosa (1991), amely első ízben dolgozta fel a cári család 1918-as meggyilkolásának történetét. Művészetének egyik csúcspontja a kilencvenes évek válsághangulatát érzékeltető A telihold napja (1998). Ugyanebben az évben kinevezték a Moszfilm vezérigazgatójának, és a sok kompromisszumot követelő tevékenység egy időre megtörte művészi pályáját. A visszatérést Csehov-adaptációja, a 6-os számú kórterem (2009), majd a háborús témájú Fehér Tigris és a Szerelem a Szovjetunióban (2013) jelentette. Új vállalkozásából, az Anna Kareninából nyolcrészes tévéváltozat is készült.

A film két főszerepét a kortárs orosz film népszerű színészházaspárja, Jelizaveta Bojarszkaja és Makszim Matvejev alakítja.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház a márciusi magyarországi mozibemutató előtt vetíti Karen Sahnazarov filmjét. A közönség a vetítés előtt, 17 órától pódiumbeszélgetésen találkozhat a rendezővel, akivel Forgács Iván, az orosz filmkultúra szakértője beszélget. MTI

Tovább olvasom

Kultúra

Párbeszéd kezdődhet az orosz és az ukrán ortodox egyház között

A megjelenés óta

-

Írta:

Az orosz ortodox egyház kész a tárgyalásra, miután az általa el nem ismert kijevi patriarchátus vezetője, Filaret erre levélben tett javaslatot Kirill orosz pátriárkának – jelentette ki Ilarion volokalamszki metropolita, az orosz ortodox egyház külkapcsolatainak irányítója pénteken Moszkvában.

A levélben Filaret, “a pravoszláv keresztények közötti széthúzás” beszűntetésére hívott fel, valamint arra, hogy vessenek véget a szembenállásnak.

“Bocsánatot kérek azért, amit szóval, tettel és az érzéseimmel elkövettem. És szívből, őszintén megbocsátok mindenkinek – írta Ilarion szerint levelében Filaret az orosz ortodox egyház volt kijevi metropolitája, aki az általa negyedszázada végrehajtott egyházszakadás óta első ízben fordult levélben az orosz ortodox egyház vezetőjéhez.
Az ukrán ortodox egyház szóvivője tagadta, hogy Filaret levelet intézett volna Kirillhez.

Ilarion kijelentette, hogy az orosz ortodox egyház nem kívánja feltételekhez kötni a párbeszédet, mert azok megakadályozhatnák a tárgyalást. Filaret levelét felolvasták a Moszkvában éppen ülésező főpapi tanácson, amely úgy döntött, hogy bizottságot állít fel az eszmecsere folytatásához.

A Kijevre igazodó ukrán egyház radikálisok segítségével mintegy 40, a moszkvai patriarchátus alá tartozó templomot foglalt el

A 90-es években Filaret Deniszenko által megalapított és az orosz ortodox egyház által szakadárnak tekintett, erősen oroszellenes kijevi patriarchátus nem ismeri el, hogy a 17. században Ukrajna a moszkvai patriarchátus fennhatósága alá került. Orosz sajtóértesülések szerint a Kijevre igazodó ukrán egyház radikálisok segítségével mintegy 40, a moszkvai patriarchátus alá tartozó templomot foglalt el.

Tovább olvasom

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play
Hirdetés

Népszerű