Írjon nekünk

Kultúra

Moszkvai könyvbemutató: orosz regény egy magyar pilótáról

A megjelenés óta

-

Oroszország és Magyarország lakosságának megbékélését, egymás megértését segíti Natalja Nyikityina romantikus regénye, mely egy második világháborús szovjet fronton szolgált magyar pilótáról szól – vélekedtek orosz szakértők a könyv keddi moszkvai bemutatóján. A Hazatérek hozzád című regény először idén februárban Magyarországon jelent meg és jól fogy. Natalja Nyikityinának ez már a harmadik munkája, amely Magyarországon jelent meg – mondta Halmos Ádám, a Libri könyvkiadó vezetője az MTI-nek. A könyves szakember nemcsak a könyv orosz nyelvű megjelenésére érkezett Moszkvába, hanem természetesen a szerdán megnyíló Nemzetközi Könyvkiállításra és Vásárra is ellátogat, ahol szeretne kapcsolatokat teremteni orosz partnerekkel. Az idén Magyarország a rangos könyves esemény díszvendége. Jelena Sirsova, az Olma Media Group orosz kiadóvállalat vezérigazgató-helyettese biztos abban, hogy a könyv népszerű lesz Oroszországban, ezért is vállalkoztak arra, hogy 30 ezer példányban kiadják. “Éppen egy ilyen regényt kerestünk, amikor rábukkantunk Natalja Nyikityináéra” – nyilatkozta az MTI-nek.

Azt is elmondta, hogy az orosz írónő jelenleg Szlovéniában tartózkodik, ezért nem lehetett jelen a nemzetközi könyvvásárt megelőző sajtóbemutatón. A sajtótájékoztatón egy orosz újságíró azt mondta, ekkora példányszám nagy bátorságra vall olyan időszakban, amikor a népszerű orosz írók, köztük Borisz Akunyin munkái csak 3-4 ezer példányban jelennek meg. Natalja Nyikityina a romantikus regényben egy elképzelt magyar katonai pilóta, Imre sorsát ábrázolja, akinek lelövik a gépét az orosz fronton. A főhős életét Olga, az egyszerű orosz parasztlány menti meg. Alekszandr Kirillin orosz hadtörténész szerint eddig még nem jelent meg hasonló regény, amely a háború másik oldalát mutatja be.

Az MTI-nek hangsúlyozta: éppen időszerű volt, hiszen országainkat egyre több szál köti újra össze. A tábornok szólt a hadisírok gondozásában a két országban elért eredményekről és megjegyezte: bár a magyar katonák megszállóként harcoltak a második világháborús orosz fronton, ma már nem ezt kell hangsúlyozni, de a tényeket sem szabad elhallgatni. Szerinte Natalja Nyikityina regénye megnyitja az utat a közeledésre oroszok és magyarok között. Szergej Filonyenko, a voronyezsi pedagógiai egyetem rektora hangsúlyozta: egykori dokumentumokból tudnak arról, hogy a magyar katonák 2300 kilométerre otthonuktól kételkedtek abban, igaz ügyért harcolnak-e a Don-kanyarban, hazájukat védik-e az orosz fronton, hiszen ezzel a feladattal küldték őket orosz földre. A történész szerint bár nem tudományos munkáról van szó, a regény hűen számol be arról, mi is történt valójában a háborúban. “Ez a regény küldetést teljesít: megerősíti a barátságot és egymás kölcsönös megértését a magyar és az orosz lakosság között” – mondta.

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Kultúra

Oroszországban mutatják be Szőcs Géza Raszputyin című drámáját

A megjelenés óta

-

Írta:

A szentpétervári Juszupov-palota Háziszínházában mutatják be Szőcs Géza Raszputyin című történelmi drámáját november 16-án, a Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórum keretében.

Az egykor a cári családra is komoly befolyást gyakorló Grigorij Raszputyinról írt dráma először Milánóban jelent meg, olasz-magyar, kétnyelvű kiadásban, majd a Milánóhoz közeli Varesében és más olasz városokban is játszották – idézte fel az MTI-nek a szerző.

Szőcs Géza elmondása szerint a darab ezúttal a szentpétervári Masztyerszkaja Színház művészeinek előadásában, különleges helyszínen, a Juszupov-palota Háziszínházában lesz látható.

A hely érdekességét az adja, hogy Raszputyint éppen ebben a palotában ölték meg 1916 decemberében, egy Feliksz Juszupov herceg által szervezett összeesküvés során – emlékeztetett.

Szőcs Géza történelmi drámája fiktív történetet kínál a nézőnek valóságos, történelmi szereplőkkel.

A darab története szerint a különleges, látnoki képességekkel rendelkező Raszputyin – vízióira hallgatva – megpróbálja megakadályozni az első világháború kitörését. Ebből a célból felkeresi a korabeli Európa vezetőit, többek között II. Miklós cárt, II. Vilmos császárt, Ferenc József császárt, V. György angol királyt, ám azok nem hallgatnak Raszputyinra és jóslataira.

Szőcs Géza drámájának oroszországi bemutatóját november 16-án tartják, a Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórum keretében, majd az orosz közönség november 17-én és 18-án is megtekintheti az előadást. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Kultúra

Andrej Tarkovszkij orosz rendezőről nyílt kiállítás a Műcsarnokban

A megjelenés óta

-

Írta:

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Fotókon elevenedik meg Andrej Tarkovszkij (1932-1986) orosz filmrendező Tükör című önéletrajzi ihletésű filmjének képi világa a Műcsarnok új kiállításán, ami Emlékek tükre címmel kedd este nyílt Budapesten.

Tarkovszkij a Tükör világa című önéletrajzi filmjének számos képét a múlt század elejéről származó, régi családi fényképek felhasználásával komponálta.

A kiállításon látható hatvan darab fekete-fehér családi, valamint a film forgatásán készült fénykép mellett Trakovszkij apjának, Arszenyij Trakovszkij költőnek nagyméretű molinókon egy-egy versrészlete olvasható. A kiállítást a filmrendező fia, a Nemzetközi Andrej Tarkovszkij Intézet elnöke rendezte.

Andrej A. Tarkovszkij a megnyitón elmondta, hogy húsz éve foglalkozik apja hagyatékának feldolgozásával, de nem régen találta meg az 1930-as években készült fényképeket, amelyekből sokkal több kiderült számára apja gyerekkorából, mint amit személyes beszélgetéseik során tudott meg. A Tükör című film szoros kapcsolatban áll a költészettel, amelyet nagyapja, Arszenyij Trakovszkij versei ihlettek. A film vázát ezek a régi családi fotók adták meg – magyarázta Andrej A. Tarkovszkij.

A fotógyűjtemény több mint 500, az 1930-as évekből származó fényképet és üvegnegatívot foglal magába, amelyek nagy részét a neves orosz fotográfus, Lev Gornung készítette, aki a filmrendező édesapja, Arszenyij Tarkovszkij költő barátja volt.

Enyedi Ildikó filmrendező a megnyitón méltatta Andrej Tarkovszkij rendezői munkásságát. Mint fogalmazott, “kis hal vagyok ugyanabban az óceánban, amiben ő a nagy fehér bálna”.

A kiállítás december 10-ig látható a Műcsarnokban.

Megosztás
Tovább olvasom

Kultúra

Oroszország fölött repülve – fotókiállítás Budapesten

A megjelenés óta

-

Írta:

Harmincöt nagyméretű fotón elevenedik meg madártávlatból Oroszország tájainak szépsége azon a kiállításon, amely az Oroszország fölött repülve című kötet képeiből mutat be válogatást november 15-től az Orosz Kulturális Központban.

Az intézmény közleménye szerint az Oroszország fölött repülve című fotóalbum képei északtól, Kamcsatka vulkánjaitól, Szibériától és a Távol-kelettől az ország déli részéig mutatják be madártávlatból Oroszország tájait, építészeti emlékeit és nagyvárosait.

A moszkvai Region cégcsoport projektje során Szergej Fomin fotóművész több mint ezer órát töltött fényképezőgépével Oroszország fölött a levegőben, és több mint ezer fotót készített. A projekt célja az volt, hogy “politikától mentes információt nyújtson Oroszországról, olyan aspektusból, amelyet a világ eddig még nem ismert” – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

Az Oroszország fölött repülve című kötet – amely idén az év könyve lett Oroszországban – az ország földrajza mellett annak történelméről is tájékoztatást ad.

Az album képeiből álló vándorkiállítás Frankfurt, London, Riga és Havanna után mutatkozik be most Budapesten. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű