Írjon nekünk

Kultúra

Moszkvában temették el II. Miklós orosz cár nagybátyját

Közzétéve

-

Az orosz főváros első világháborús hősi temetőjének kápolnájában helyezték végső nyugalomra csütörtökön II. Miklós orosz cár nagybátyja, ifjabb Nyikolaj nagyherceg és felesége maradványait. Az állami szintű temetésen Szergej Nariskin, az orosz törvényhozás alsóházi elnöke, illetve Szergej Szobjanyin, Moszva főpolgármestere képviselte az orosz vezetést, de részt vett rajta és beszédet mondott Kirill orosz ortodox pátriárka is.

Nariskin azt hangsúlyozta, hogy teljesült a nagyherceg kívánsága, mert szülőföldjén, a “hatalmas és szeretett Oroszországban, katonái közelében talált nyugalmat”. A duma elnökének szavai szerint nem lehet eléggé méltatni a nagyherceg katonai és államférfiúi nagyságát, az orosz birodalom szárazföldi és tengeri hadereje főparancsnokának érdemeit.

Ifjabb Nyikolaj Nyikolajevics Romanov, I. Miklós cár unokája, és a bolsevik forradalom után kivégzett II. Miklós cár nagybátyja 1856-ban született Szentpéterváron, majd 1929-ben hunyt el a dél-franciaországi Antibes városban. Az orosz nagyherceg az első világháború kezdetén (1914-1915-ben) a cári hadsereg főparancsnoka volt, de 1915-ben II. Miklós a Kaukázus alkirályává nevezte ki őt. Kinevezése más esetben nagy megtiszteltetésnek számított volna, de ezúttal azt jelentette, hogy eltávolították az udvarból és a hatalomból, attól tartva, hogy népszerűsége a cár megbuktatásához vezet. 1917-ig a nagyherceg a Kaukázusban tartózkodott, s ennek köszönhetően menekült meg aztán a bolsevikok haragjától.

Ifjabb Nyikolaj Nyikolajevics Romanov később a Krímbe költözött, visszavonult a politikától, és a Romanov cári család több tagjával, közöttük Marija Fjodorovna anyacárnéval együtt a fekete-tengeri félszigeten vészelte át a bolsevik forradalom első éveit. A nagyhercegék 1919 elején egy angol hadihajón távoztak a Krímből. Előbb az olaszországi Genovában sógornője, Ilona olasz királyné adott menedéket neki és családjának, majd Párizsba költözött és egy szovjetellenes, az orosz polgárháborúban a bolsevikok ellen harcoló fehér tisztekből álló, királyság-párti csoport vezetője lett.

Ifjabb Nyikolaj Nyikolajevics Romanovnak és feleségének, Anasztázia királyi hercegnőnek, az egykori montenegrói király lányának a hamvait családjuk kérésére hozták vissza Oroszországba és temették el Moszkvában. Három napja katonai tiszteletadás mellett búcsúztatták maradványaikat Franciaországban. Előbb Cannes-ban, majd a párizsi Invalidusok híres épületegyüttesében. Ezt követően szállították a hamvakat Moszvába.

A Donszkoj kolostorban zajlott az egyházi búcsúztatás, mielőtt elhelyezték volna a koporsóba zárt hamvakat az első világháborús moszkvai temetőben. A moszkvai újratemetésen a Romanov-dinasztia tagjai is részt vettek. Oroszországban 2013-ban ünnepelték a Romanov-ház, a második és egyben utolsó orosz uralkodócsalád hatalomra kerülésének 400. évfordulóját. A dinasztia 1917-ig uralkodott. 1998-ban, haláluk nyolcvanadik évfordulóján a szentpétervári Péter-Pál székesegyházban újratemették a bolsevikok által kivégzett II. Miklós cárt és családját. 2000-ben az orosz ortodox egyház mártírokká nyilvánította őket, 2008-ban az orosz legfelsőbb bíróság pedig rehabilitálta a cárt és családját.

Kultúra

Magyar állami kitüntetést kapott Moszkvában Valerij Markov szenátor és Nyina Obrezkova műfordító

Közzétéve

-

Írta:

Magas magyar állami kitüntetést vett át Valerij Markov orosz szenátor és Nyina Obrezkova író, költő, műfordító és néprajzkutató Balla Jánostól, Magyarország oroszországi nagykövetétől szerdán Moszkvában.

Markov szenátor, aki a Komi Köztársaságot képviseli a Szövetségi Tanácsban, ahol a tudományos, közoktatási és kulturális bizottság tagja, a Magyar Érdemrend Középkeresztje csillaggal kitüntetést kapta meg a finnugor népek identitásának megőrzése és egymás közötti kapcsolatainak erősítése mellett a nyelvrokonság ápolását is célzó több évtizedes munkája elismeréseként.

A Sziktivkarban élő Nyina Obrezkova a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át “a magyar irodalom legjelentősebb költeményeinek a komi olvasók körében történő széles körű megismertetését célzó, magas színvonalú műfordítói tevékenységért”.

Az eseményen jelen volt Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke. MTI

Tovább olvasom

Kultúra

Munkácsy-kiállítás nyílt a szentpétervári Ermitázsban

Közzétéve

-

Írta:

Önálló kiállításon láthatók Munkácsy Mihály művei a világ egyik legjelentősebb múzeumában, a szentpétervári Ermitázsban hétfőtől; 45 festmény a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) anyagából, további 20 pedig a legjelentősebb Munkácsy-magángyűjtő, Pákh Imre kollekciójából érkezett a Néva-parti városba.

Az Ermitázsban, az egykori cári palota egyik legpompásabb dísztermében, a Miklós-teremben bemutatkozó válogatás kiváló művekkel reprezentálja Munkácsy Mihály korai népi életképfestészetét, a párizsi szalonképek világát és tájképfestészetét is – közölte az MTI-vel hétfőn a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria.

Ebben az összeállításban olyan főművek szerepelnek, mint a Rőzsehordó nő, Liszt Ferenc portréja, a Poros út, a Siralomház vagy a Krisztus-trilógia képeinek 3 méteres redukciói (kisebb méretű változatai). Pákh Imre gyűjteményéből az Ásító inas egészalakos változata, a korai realista periódusból való Dűlő szénásszekér vagy a szalonképek olyan remekművei a leginkább figyelemre méltóak, mint például a Készülődés a papa születésnapjára, illetve a Zeneszoba.

Munkácsy 1870-ben a párizsi Salon kiállításán aranyérmet nyert a Siralomház című képével, ez a siker hozta meg számára a nemzetközi elismertséget. 1872-től Párizsban élt, és kezdetben magyar témájú zsánerképeivel, később az úgynevezett szalonképeivel, portréival, majd bibliai kompozícióival szerzett hírnevet, és vált Amerikában is keresett festővé.

A festő népszerűségét és rangját mutatja, hogy alkotásai olyan közgyűjtemények részét képezik, mint a párizsi Musée d’Orsay, a moszkvai Puskin Múzeum, a New York-i Metropolitan Museum of Art, a seattle-i Frye Art Museum, a Detroit Institute of Arts vagy a Philadelphia Museum of Art.

Munkácsy realista festészete sokban rokon a nagy orosz realisták, Ilja Repin és Vaszilij Perov művészetével. A korhely férj vagy a Rőzsehordó nő mélységes realizmusa vagy akár a szalonok felszínes világát ábrázoló képek pontossága éppoly ismert az orosz közönség előtt, mint Munkácsy drámai tájképeinek világa, melyekben hol az impresszionizmus, hol a szimbolizmus nyomai fedezhetők fel – olvasható a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria közleményében.

A július 29-ig látogatható gyűjteményes Munkácsy-kiállítás kurátorai Mihail Anyikin (Ermitázs), Gergely Mariann és Plesznivy Edit (MNG).

A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményének legszebb darabjai gyakran mutatkoznak be neves külföldi kiállítóhelyeken. A Munkácsy-kiállítással párhuzamosan a Buenos Aires-i Nemzeti Szépművészeti Múzeumban szintén július végéig látható a Mesterművek a reneszánsztól a romantikáig – A budapesti Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria gyűjteménye című kiállítás, ahol 60 művel találkozhat a dél-amerikai közönség.

Tovább olvasom

Kultúra

Enyedi Ildikó filmjét is díjazták Moszkvában

Közzétéve

-

Írta:

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című Oscar-jelölt filmjét is díjazták a hétvégén a Kelet-Nyugat: Arany Boltív Filmdíjak első átadásán Moszkvában.

A Testről és lélekről című filmért Enyedi Ildikó a legjobb forgatókönyvért járó díjat kapta megosztva az Aritmija (Szívritmuszavarok) című film íróival, Natalia Mescsanyiniovával és Borisz Klebnyikovval – számolt be róla a The Hollywood Reporter.

A szombati díjátadó ceremónián a legjobb film díját Szergej Zvjagincev Szeretet nélkül című szintén Oscar-jelölt filmje kapta. A produkcióval Zvjagincev a legjobb rendezés díját is elnyerte, valamint operatőre Mihail Kricsman is díjazott lett.

Az először átadott Arany Boltív Filmdíjak nyertesei 32 Kelet-Európai és Ázsiai ország filmjei közül kerültek ki.

A Constantin Popescu Pororoca című francia-román koprodukciós film főszereplője, Bogdan Dumitrace a legjobb színész elismerését kapta. A román színész alakítását a pénteken zárult budapesti Titanic Filmfesztivál is díjával ismerte el.

A legjobb színésznő trófeáját Darja Zovnyernek ítélték oda Kantemir Balagov Tesznota című filmjében nyújtott játékáért.

Mirjana Karanovic szerb színésznő (Rekviem J. asszonyért) az Eurázsia csillaga-különdíjat nyerte el, Krzysztof Zanussi lengyel filmrendező pályafutását pedig a Arany Boltív-életműdíjjal ismerték el.

A The Hollywood Reporter felidézte, hogy a Kelet-Nyugat: Arany Boltív Filmdíjat idén hozta létre az amerikai Golden Globe-díjak mintájára a moszkvai központú Filmgyártók Szakszervezeteinek Nemzetközi Szövetsége az orosz kormány támogatásával. MTI

Tovább olvasom

Mi a véleménye?

Melyik vb-dal a nyerő?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play
Hirdetés

Népszerű