Moszkva rendszeres egyeztetést szorgalmaz Washingtonnal a rakétavédelmi rendszerről

0

RakétákMoszkva rendszeres egyeztetést szorgalmaz Washingtonnal az európai rakétavédelmi rendszerről – közölte hétfőn Anatolij Antonov orosz védelmi miniszterhelyettes. A katonai vezető elmondta, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter felhívta telefonon amerikai kollégáját, Chuck Hagelt, hogy gratuláljon kinevezéséhez. Sojgu a beszélgetés során hangsúlyozta: szükségesnek tartja az orosz-amerikai katonai párbeszéd felújítását a globális és regionális biztonsági kérdésekről, beleértve a rakétavédelmi rendszer problémáját is. Az orosz védelmi tárca vezetője kijelentette: “nem szabad fennakadásnak, különösen pedig káosznak kialakulnia a két nagy ország védelmi tárcái közötti dialógusában”. Az egyeztetéseket a védelmi miniszterek helyetteseinek szintjén bonyolíthatnák le. Sojgu arra is javaslatot tett Chuck Hagelnek, hogy az NATO-Oroszország Tanács májusi moszkvai ülésén külön tárgyaljanak. Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója ugyancsak bejelentette, hogy április 15-én Moszkvába várják Tom Donilont. Az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával az európai rakétavédelmi rendszerről is tárgyalnak majd.

- Hirdetés -

Moszkva tompított kezdeti bíráló hangnemén, amelyet Washington március közepén bejelentett döntése váltott ki.

Chuck Hagel akkor közölte, hogy felülvizsgálják a terveiket, és elhalasztják az európai rakétavédelmi rendszer megvalósításának végső szakaszára tervbe vett, korszerűsített SM3-as elfogó rakéták telepítését.

- Hirdetés -

A Pentagon vezetője a döntést az Irán, s különösen az Észak-Korea részéről fenyegető rakétatámadás veszélyével indokolta, jelezvén: inkább az Egyesült Államok nyugati partvidékén hajtanak végre erősítést. Hozzátette, hogy nem Moszkvának tesznek engedményeket ezzel a lépéssel.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a Kommerszant című orosz napilapnak a közelmúltban kifejtette: Moszkvát nem nyugtatta meg az amerikai bejelentés.

Azzal indokolta az orosz aggodalmakat, hogy az újabb földi telepítésű elfogó rakéták elhelyezése Alaszkában és Kaliforniában az USA hadászati képességeinek jelentős növelését jelenti.

A magas rangú orosz diplomata hangsúlyozta, folytatják a párbeszédet, hogy jogi garanciákat kapjanak Washingtontól, miszerint a rakétavédelmi rendszer egyetlen eleme sem csökkenti az orosz hadászati nukleáris erők elrettentő képességét.

Akár ez is tetszhet