Írjon nekünk

Gazdaság

Moszkva óvja az Európai Uniót az iráni olajembargótól

Közzétéve

-

IránÓvja az iráni olajembargótól az Európai Unió tagállamait az orosz biztonsági tanács titkára, aki szerint az Egyesült Államok minden eszközzel arra törekszik, hogy leváltsa az iráni rezsimet – Nyikolaj Patrusevvel a Kommerszant című napilap közölt interjút csütörtöki számában. “Ha az Európai Unió csatlakozik az amerikaiakhoz és embargót vezet be az iráni kőolajvásárlásra, a végletekig feszíti a szankciókat Teheránnal szemben, és ezt elsősorban az európaiak szenvedik meg, nem az Egyesült Államok, amelynek van elegendő olaja” – jelentette ki Patrusev. Az orosz biztonsági tanács titkára hozzátette: Moszkva nem érdekelt abban, hogy az Európai Unió gazdasági helyzete rosszabbodjon, mivel az fontos kereskedelmi-gazdasági és politikai partnere. Az euró a második legfontosabb állami tartalékvaluta Oroszországban. Patrusev arra a hírre reagált, miszerint Brüsszel is csatlakozna az Irán elleni olajembargóhoz. A kérdést január 23-án vitatja meg az uniós külügyminiszteri értekezlet. Az orosz államfő vezette biztonsági testület vezetője azt állítja, hogy az Egyesült Államok le akarja váltani az iráni rezsimet, ezért reális a háborús konfliktus veszélye. Szerinte Washington Izraelt taszítja bele a konfliktusba. Ellenségből lojális partnerré szeretné változtatni Teheránt és ezért bármilyen eszközzel meg akarja változtatni a hatalom lévő rendszert. Figyelmeztetett: egy amerikai katonai akció esetén Irán képes lezárni az olajszállítások szempontjából stratégiai jelentőségű Hormuzi-szorost. Patrusev szerint nincsenek bizonyítékok arra, hogy Irán atomfegyvert fejleszt. “Ennek ellenére az Egyesült Államok védelmi miniszterét ez nem zavarta abban, hogy határozottan kijelentse, mindenképpen csapást mérnek Iránra” – fogalmazott az orosz biztonsági tanács titkára.

Szíriával kapcsolatosan kifejtette, a nyugati országok Damaszkuszra gyakorolt nyomása azzal függ össze, hogy az arab állam nem kíván felhagyni az Iránnal való együttműködésével. “Vannak értesülések arról, hogy a NATO tagállamok és néhány ország a Perzsa-öbölben a líbiai forgatókönyv alapján akarja a jelenlegi közvetett beavatkozást közvetlen katonai beavatkozássá változtatni” – fejtette ki Patrusev.
Véleménye szerint ezúttal nem Franciaország, Nagy-Britannia és Olaszország, hanem a nemrég még Iránnal baráti kapcsolatokat ápoló Törökország képviselné az alapvető erőt; Ankara amely nagy ambíciókkal rendelkezik Teheránnal versengve. Feltételezi, hogy Washington és Ankara már most a repülési tilalmi zónán dolgoznak, ahol a szíriai felkelők fegyveres csapatai egységekbe tömörülhetnének.
Az orosz biztonsági tanács titkára az interjúban kitér az orosz-amerikai kapcsolatokra is. Úgy vélte, Barack Obama amerikai elnöknek nem rosszak az esélyei arra, hogy megőrizze posztját. Ha Vlagyimir Putyin kerül az orosz államfői székbe, Barack Obama pedig marad az Egyesült Államok elnöke, akkor az orosz-amerikai viszony és egészében véve a világpolitikai helyzet megerősödhet – hangsúlyozta az interjúban Nyikolaj Patrusev.

 

Gazdaság

Megújult a Sberbank internetbankja

Közzétéve

-

Írta:

Június elején megújította netbank szolgáltatását a magyarországi Sberbank. A váltást ügyfélélmény javítása és új funkciók bevezetése is indokolta, a bank eközben informatikai fejlesztési folyamata részeként a jövő évi azonnali fizetésre is felkészíti a rendszert.

A hitelintézet ügyfelei egyre gyakrabban választják az online bankolást, a múlt évi adatokhoz képest 17 %-kal többen jelentkeznek be rendszeresen a felületre. A legnépszerűbb funkciók az egyenleg-lekérdezés, kivonat letöltés és a számlaműveletek, köztük a sárga csekk befizetés – a könnyebb felhasználhatóság érdekében ezért ezeket már a kezdőlapról közvetlenül is elérhetővé tették. Szintén kényelmi szempont, hogy a felület teljesen reszponzív, vagyis táblagépeken és asztali számítógépeken is az adott felbontáshoz alkalmazkodik a megjelenés.

„Az internetbankunk megújítása többéves informatikai fejlesztési folyamatunk egyik lépése. Részben az ügyfelek kényelmét, részben az elérhető funkciók bővítését célzó megfontolások indokolták a mostani verzióváltást, de a háttérben folyamatosan dolgozunk a felületet érintő új fejlesztéseken is. Eközben pedig gőzerővel folyik a rendszerek felkészítése a jövő évben bevezetendő azonnali fizetési megoldásra is.” – fogalmazott Fodor Tamás, a Sberbank Magyarország Zrt. lakossági üzletágért felelős igazgatója.

A bank az elmúlt időszakban már elérhetővé tette az ügyfeleknek az új verziót párhuzamosan a korábbi verzióval, így a felhasználóknak volt ideje hozzászokni a megváltozott felülethez. A mostani megújított netbankot a jövőben további funkciókkal terveznek bővíteni, az ügyfeleik által jelzett igényeknek megfelelően.

A Sberbank Magyarország Zrt. a Sberbank Europe AG leányvállalata, lakossági-, mikro-, KKV- és nagyvállalati ügyfeleknek nyújt teljes körű banki szolgáltatást Magyarországon. A bank 1993 óta működik sikeresen a magyar piacon. A bécsi központú Sberbank Europe csoport Európa 8 piacán van jelen: Ausztriában, BoszniaHercegovinában, Horvátországban, Csehországban, Magyarországon, Szlovéniában, Szerbiában és Németországban.

Tovább olvasom

Gazdaság

Válaszlépés: Oroszország pótvámokat vet ki amerikai termékekre

Közzétéve

-

Írta:

Oroszország pótvámokat vet ki amerikai importcikkekre, válaszul arra, hogy az Egyesült Államok az acél- és alumíniumtermékek behozatalát 25, illetve 10 százalékos vámmal sújtotta – jelentette be Makszim Oreskin orosz gazdaságfejlesztési miniszter.

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint a miniszter hangsúlyozta, hogy mivel az Egyesült Államok nem hajlandó megtéríteni Oroszországnak a védővámok bevezetése miatt keletkező veszteségeket, a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO) szabályaival összhangban, ellensúlyozó intézkedéseket vezetnek be. Már a közeljövőben pótvámokat vetnek például az amerikai építési és útépítő gépekre, amelyeknek van helyettesítője az orosz piacon, így nem gyakorolnak kedvezőtlen hatást a makrogazdasági mutatókra.

Donald Trump amerikai elnök március 8-án írta alá az acél- és alumíniumtermékek importjára kivetett vámokról szóló elnöki nyilatkozatokat, amelyek március 23-án lépnek hatályba.

Oroszország amerikai acélexportjának értéke 1,512 milliárd dollárra, az alumíniumtermékeké pedig 1,646 milliárd dollárra rúg. Az orosz kormány május 22-én tájékoztatta a WTO-t, hogy számításai szerint az amerikai pótlólagos vámok 537,6 millió dollár veszteséget okoznak az oroszországi exportőröknek. A WTO szabályainak értelmében az értesítéstől eltelt 30 nap múlva Oroszország jogosult a veszteséggel azonos értékben ellenintézkedéseket tenni.

A gazdaságfejlesztési minisztérium közlése szerint pár napon belül közzéteszik azoknak a termékeknek a listáját, amelyekre pótvámot vetnek ki. Oroszország nem használja ki teljes mértékben az 537,6 millió dolláros keretösszeget, az első szakaszban 93 millió dollár körüli összegre számít a pótvámok kivetéséből.

Oroszország jelezte azt is, hogy csatlakozni kíván az Európai Unió által az Egyesült Államokkal szemben a WTO-nál június 1-jén elindított jogi eljáráshoz. A vitarendezési folyamatban első lépésként az unió konzultációt kért az Egyesült Államoktól. Moszkva, függetlenül attól, hogy harmadik félként részt akar venni a vitában, fenntartja a jogot arra, hogy hasonló eljárást indítson a Kereskedelmi Világszervezetnél. MTI

Tovább olvasom

Gazdaság

Kreml: versenyellenesek az Északi Áramlat-2 megakadályozására irányuló kísérletek

Közzétéve

-

Írta:

Az Északi Áramlat-2 tisztán kereskedelmi és nem politikai projekt, a megakadályozására irányuló kísérletek megsértik a szabad verseny szabályait – hangoztatta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak.

Peszkov arra reagált, hogy Petro Porosenko ukrán elnök egy olyan csoport létrehozását kezdeményezte az Európai Unión belül, amely megakadályozná a tervezett, Oroszországból Németországba vezető Északi Áramlat-2 földgázvezeték megépítését. A szóvivő szerint a csővezeték hozzájárul majd Európa energiabiztonságához.

Az Északi Áramlat-2, mintegy 9,5 milliárd eurós projekt keretében két új, összesen évi 55 milliárd köbméter – a már meglévő vezetékpárral azonos – szállítási kapacitású vezetékkel bővítik a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlatot, amelynek kiindulási pontja az oroszországi Viborg, és a németországi Greifswaldig tart.

Az Északi Áramlat-2 vezetékpár kiépítésével Oroszország elvileg kiiktathatná Ukrajnát mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelhetné át az Európának szánt orosz gázszállítmányok 80 százalékát, egyúttal domináns helyzetbe kerülne a német piacon, mert részesedését 40 százalékról több mint 60 százalékra emelné. MTI

Tovább olvasom

Mi a véleménye?

Melyik vb-dal a nyerő?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play
Hirdetés

Népszerű