Írjon nekünk

Gazdaság

Moszkva óvja az Európai Uniót az iráni olajembargótól

A megjelenés óta

-

IránÓvja az iráni olajembargótól az Európai Unió tagállamait az orosz biztonsági tanács titkára, aki szerint az Egyesült Államok minden eszközzel arra törekszik, hogy leváltsa az iráni rezsimet – Nyikolaj Patrusevvel a Kommerszant című napilap közölt interjút csütörtöki számában. “Ha az Európai Unió csatlakozik az amerikaiakhoz és embargót vezet be az iráni kőolajvásárlásra, a végletekig feszíti a szankciókat Teheránnal szemben, és ezt elsősorban az európaiak szenvedik meg, nem az Egyesült Államok, amelynek van elegendő olaja” – jelentette ki Patrusev. Az orosz biztonsági tanács titkára hozzátette: Moszkva nem érdekelt abban, hogy az Európai Unió gazdasági helyzete rosszabbodjon, mivel az fontos kereskedelmi-gazdasági és politikai partnere. Az euró a második legfontosabb állami tartalékvaluta Oroszországban. Patrusev arra a hírre reagált, miszerint Brüsszel is csatlakozna az Irán elleni olajembargóhoz. A kérdést január 23-án vitatja meg az uniós külügyminiszteri értekezlet. Az orosz államfő vezette biztonsági testület vezetője azt állítja, hogy az Egyesült Államok le akarja váltani az iráni rezsimet, ezért reális a háborús konfliktus veszélye. Szerinte Washington Izraelt taszítja bele a konfliktusba. Ellenségből lojális partnerré szeretné változtatni Teheránt és ezért bármilyen eszközzel meg akarja változtatni a hatalom lévő rendszert. Figyelmeztetett: egy amerikai katonai akció esetén Irán képes lezárni az olajszállítások szempontjából stratégiai jelentőségű Hormuzi-szorost. Patrusev szerint nincsenek bizonyítékok arra, hogy Irán atomfegyvert fejleszt. “Ennek ellenére az Egyesült Államok védelmi miniszterét ez nem zavarta abban, hogy határozottan kijelentse, mindenképpen csapást mérnek Iránra” – fogalmazott az orosz biztonsági tanács titkára.

Szíriával kapcsolatosan kifejtette, a nyugati országok Damaszkuszra gyakorolt nyomása azzal függ össze, hogy az arab állam nem kíván felhagyni az Iránnal való együttműködésével. “Vannak értesülések arról, hogy a NATO tagállamok és néhány ország a Perzsa-öbölben a líbiai forgatókönyv alapján akarja a jelenlegi közvetett beavatkozást közvetlen katonai beavatkozássá változtatni” – fejtette ki Patrusev.
Véleménye szerint ezúttal nem Franciaország, Nagy-Britannia és Olaszország, hanem a nemrég még Iránnal baráti kapcsolatokat ápoló Törökország képviselné az alapvető erőt; Ankara amely nagy ambíciókkal rendelkezik Teheránnal versengve. Feltételezi, hogy Washington és Ankara már most a repülési tilalmi zónán dolgoznak, ahol a szíriai felkelők fegyveres csapatai egységekbe tömörülhetnének.
Az orosz biztonsági tanács titkára az interjúban kitér az orosz-amerikai kapcsolatokra is. Úgy vélte, Barack Obama amerikai elnöknek nem rosszak az esélyei arra, hogy megőrizze posztját. Ha Vlagyimir Putyin kerül az orosz államfői székbe, Barack Obama pedig marad az Egyesült Államok elnöke, akkor az orosz-amerikai viszony és egészében véve a világpolitikai helyzet megerősödhet – hangsúlyozta az interjúban Nyikolaj Patrusev.

 

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Gazdaság

Videó: új repülőteret kapott Rosztov-na-Donu

A megjelenés óta

-

Írta:

Látványos légi felvételeket készítettek Rosztov-na-Donu új nemzetközi repülőteréről. A Platov nemzetközi repülőteret várhatóan idén decemberben adják át.

A városban számos infrastrukturális beruházás zajlik a 2018-as labdarúgó-világbajnokság miatt.

 

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Szentpéterváron tartottak tájékoztatót a Paksi Atomerőmű bővítéséről

A megjelenés óta

-

Írta:

A magyar Országos Atomenergia Hivatal (OAH) szakértője október 31-én a Roszatom Műszaki Akadémiájának szentpétervári részlegében tájékoztatót tartott a Paksi Atomerőmű 5. és 6. reaktorblokkjának tervezési követelményeiről.

A rendezvényt a Paks II. Atomerőmű építésében közvetlenül részt vevő orosz gépészeti, mérnöki és tervezőtársaságok szakemberei számára szervezték. A magyar felügyeleti szerv képviselője a nap folyamán tájékoztatta a résztvevőket a Magyarország területén érvényes nukleáris biztonsági szabályokról, a törvényi rendelkezések részleteiről és az atomerőművek kivitelezésének fő szabályairól.

„Egy nemzetközi szinten megvalósuló erőmű-építési beruházás legelején nagyon fontos megteremteni a kölcsönös egyetértést a folyamat összes résztvevője között” – mondta Szergej Fjodorov, a Roszatom Műszaki Akadémiájának atomenergetikai létesítményépítési kompetenciaközpontjának igazgatója. „Az ilyen rendezvényekre most nagyon nagy az igény, mert lehetővé teszik, hogy egy nemzetközi csapat jöhessen létre a projekt hatékony megvalósításának érdekében. Ezen a héten a Roszatom Műszaki Akadémiájának szentpétervári részlegébe látogatott egy magyar küldöttség, és nagyon számítunk a támogatásukra, arra, hogy lehetőségünk lesz még egy sor, hasonló szemináriumot megvalósítani más magyar szabályozó szervezetek képviselőinek részvételével” – hangsúlyozta Szergej Fjodorov.

„Különösen fontos, hogy az orosz fél még a munkák megkezdése előtt megismerje a magyarországi jogszabályi rendelkezéseket” – mondta Petőfi-Tóth Katalin, az OAH munkatársa.

„Ismertettem az atomerőmű-tervezésre és létesítésre vonatkozó legfontosabb magyar jogszabályi követelményeket, de ez valójában csak az első lépés az orosz szakemberek számára az ezen a területen érvényes magyarországi jogszabályok megismerése felé vezető úton” – hangsúlyozta Petőfi-Tóth Katalin.

A Roszatom Műszaki Akadémiájának szentpétervári részlegében már volt példa hasonló rendezvény sikeres lebonyolítására. 2017 májusában a Hanhikivi-1 atomerőmű tervezésében és építésében érintett tíz oroszországi vállalat több mint 200 képviselője gyűlt össze azon a szemináriumon, amelyen az atomlétesítmények használatának területén érvényes finnországi normákat és szabályokat ismertették a finn sugárvédelmi és nukleáris biztonsági hatóság (STUK) szakértői.

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

A Mol helyére lépne a Rosznyefty az INA horvát olajipari vállalatban

A megjelenés óta

-

Írta:

A Mol Nyrt. helyére lépne a Rosznyefty orosz olajvállalat, amennyiben a horvát kormány új stratégiai partnert keresne az INA horvát olajipari vállalatban – közölte Igor Secin, a Rosznyefty vezetője a Jutarnji List című horvát napilapnak szombaton.

Secin az interjúban kiemelte: “érdekelődnek a hatékony beruházások iránt a régióban”.
Az INA egy klasszikus kutatási, termelési és értékesítési vállalat – mondta, majd hozzátette: “a mi szempontunkból azonban két kulcsfontosságú tulajdona is van, a sziszeki és rijekai finomító”.

Kifejtette: tud arról, hogy a Mol szerint a sziszeki finomító nem kifizetődő és túl sok alkalmazottja van, de szerinte nem kell bezárni a finomítókat, amelyek egy modernizáció után fontos pozíciót tölthetnének be az európai kőolaj-feldolgozásban.

“Amennyiben a Rosznyefty belép az INA tulajdonosi struktúrájába, modernizálja a horvát vállalat üzemeit és azok képesek lesznek piaci keretek között jövedelmezően működni” – jelentette ki.

Szavai szerint a finomítók a Földközi-tenger térségében jelentős lehetőséggel bírnak logisztikai előnyük miatt. Ezért is fontolgatják annak lehetőségét, hogy megerősítsék jelenlétüket ezen a piacon – szögezte le. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű