Írjon nekünk

Gazdaság

Moszkva óvja az Európai Uniót az iráni olajembargótól

A megjelenés óta

-

IránÓvja az iráni olajembargótól az Európai Unió tagállamait az orosz biztonsági tanács titkára, aki szerint az Egyesült Államok minden eszközzel arra törekszik, hogy leváltsa az iráni rezsimet – Nyikolaj Patrusevvel a Kommerszant című napilap közölt interjút csütörtöki számában. “Ha az Európai Unió csatlakozik az amerikaiakhoz és embargót vezet be az iráni kőolajvásárlásra, a végletekig feszíti a szankciókat Teheránnal szemben, és ezt elsősorban az európaiak szenvedik meg, nem az Egyesült Államok, amelynek van elegendő olaja” – jelentette ki Patrusev. Az orosz biztonsági tanács titkára hozzátette: Moszkva nem érdekelt abban, hogy az Európai Unió gazdasági helyzete rosszabbodjon, mivel az fontos kereskedelmi-gazdasági és politikai partnere. Az euró a második legfontosabb állami tartalékvaluta Oroszországban. Patrusev arra a hírre reagált, miszerint Brüsszel is csatlakozna az Irán elleni olajembargóhoz. A kérdést január 23-án vitatja meg az uniós külügyminiszteri értekezlet. Az orosz államfő vezette biztonsági testület vezetője azt állítja, hogy az Egyesült Államok le akarja váltani az iráni rezsimet, ezért reális a háborús konfliktus veszélye. Szerinte Washington Izraelt taszítja bele a konfliktusba. Ellenségből lojális partnerré szeretné változtatni Teheránt és ezért bármilyen eszközzel meg akarja változtatni a hatalom lévő rendszert. Figyelmeztetett: egy amerikai katonai akció esetén Irán képes lezárni az olajszállítások szempontjából stratégiai jelentőségű Hormuzi-szorost. Patrusev szerint nincsenek bizonyítékok arra, hogy Irán atomfegyvert fejleszt. “Ennek ellenére az Egyesült Államok védelmi miniszterét ez nem zavarta abban, hogy határozottan kijelentse, mindenképpen csapást mérnek Iránra” – fogalmazott az orosz biztonsági tanács titkára.

Szíriával kapcsolatosan kifejtette, a nyugati országok Damaszkuszra gyakorolt nyomása azzal függ össze, hogy az arab állam nem kíván felhagyni az Iránnal való együttműködésével. “Vannak értesülések arról, hogy a NATO tagállamok és néhány ország a Perzsa-öbölben a líbiai forgatókönyv alapján akarja a jelenlegi közvetett beavatkozást közvetlen katonai beavatkozássá változtatni” – fejtette ki Patrusev.
Véleménye szerint ezúttal nem Franciaország, Nagy-Britannia és Olaszország, hanem a nemrég még Iránnal baráti kapcsolatokat ápoló Törökország képviselné az alapvető erőt; Ankara amely nagy ambíciókkal rendelkezik Teheránnal versengve. Feltételezi, hogy Washington és Ankara már most a repülési tilalmi zónán dolgoznak, ahol a szíriai felkelők fegyveres csapatai egységekbe tömörülhetnének.
Az orosz biztonsági tanács titkára az interjúban kitér az orosz-amerikai kapcsolatokra is. Úgy vélte, Barack Obama amerikai elnöknek nem rosszak az esélyei arra, hogy megőrizze posztját. Ha Vlagyimir Putyin kerül az orosz államfői székbe, Barack Obama pedig marad az Egyesült Államok elnöke, akkor az orosz-amerikai viszony és egészében véve a világpolitikai helyzet megerősödhet – hangsúlyozta az interjúban Nyikolaj Patrusev.

 

Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Gazdaság

Lavrov: a Török Áramlat második ága csak szilárd uniós garanciák esetén épül meg

A megjelenés óta

-

Írta:

Csak akkor épül meg a Török Áramlat földgázvezeték második ága, ha Oroszország szilárd garanciákat kap az Európai Bizottságtól – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfői moszkvai sajtóértekezletén.

Lavrov elmondta, hogy az Európába meghosszabbítható vezetéknek egyelőre csak az első, a török fogyasztók ellátására szánt ága épül.

“A második csak akkor fog megépülni, ha vasbeton (szilárdságú) garanciákat kapunk az Európai Bizottságtól, hogy nem fogja megismételni ugyanazt a mutatványt, amely a Déli Áramlattal kapcsolatban Bulgária esetében történt, amely most ismét kész arra, hogy megvizsgálja a Török Áramlat második ágának fogadását” – nyilatkozott az orosz diplomácia vezetője.

“Készek leszünk minden olyan változatra, amelyet 100 százalékban szavatol majd az Európai Bizottság, és amelyet ilyen módon nem fognak meghiúsítani” – mondta. MTI

Tovább olvasom

Gazdaság

Oroszországban magánbefektető először vásárolt erőművet a kriptodeviza-bányászathoz

A megjelenés óta

-

Írta:

Alekszej Kolesznyik üzletember az első magánszemély, aki Oroszországban erőművet vásárolt a kriptodeviza-bányászathoz – közölte a Kommerszant című gazdasági napilap pénteken.

Az újság úgy értesült, hogy Kolesznyik “két kisebb hőerőművet” vett meg a Viktor Vekszelberg által birtokolt T Plusz vállalattól, egy 23,6 megawatt teljesítményűt Perm környékén, a másikat, egy 10 megawattosat Udmurtföldön. A decemberben megkötött ügylet összértéke csaknem 160 millió rubel (mintegy 716 millió forint). Ezekre támaszkodva a vállalkozó egy adatközpontot és egy “bányatelepet” kíván létrehozni.

A kriptodeviza-szerzés egyik módja az úgynevezett “bányászat”, amelynek során kriptodeviza-hálózathoz kapcsolódó számítógépek nyílt forráskódú szoftver segítségével bonyolult műveleteket végeznek. A rendszer mindig a számítást elsőként elvégző és publikáló gép tulajdonosának ítéli oda a virtuális fizetőeszközt, mintegy jutalomként.

A Kommerszant szerint az adatfeldolgozó “bányászati” központokban a felhasznált áram ára eléri a termelési költségek 50 százalékát, ami pedig az alumíniumipar villanyenergia-igényénél is magasabb. A lap szerint a bitcoin árfolyamának megugrása több nagyvállalkozót elgondolkodtatott arról, hogy belevágjon-e a “bányászatba”, amelyben az állami nagyvállalatok is részt vehetnek majd, akár csak árameladóként is.

Kolesznyik valószínűleg Udmurtföldön rendezkedik majd be a “bányászatra”, ha létrejön majd ennek jogszabályi környezete Oroszországban. A moszkvai pénzügyminisztérium azonban egyelőre csak megkezdték a törvénytervezet kidolgozását.

Az adattárolási kapacitás fejlesztésére azonban nagy szükség van, mert 2015. szeptember 1. óta jogszabály írja elő, hogy az orosz állampolgárok személyes adatait az ország területén található szervereken kell tárolni. A terrorelhárításról meghozott, úgynevezett Jarovaja törvény vonatkozó rendelkezései pedig 2018. június 1-től az internetszolgáltatókat egy-, a mobilszolgáltatókat pedig háromévi adattárolásra kötelezik majd. MTI

Tovább olvasom

Gazdaság

Holland bíróság: Oroszországé a Sztolicsnaja márkanév

A megjelenés óta

-

Írta:

A holland fellebbviteli bíróság kedden megerősítette azt az ítéletet, amely szerint az orosz állami tulajdonú Sojuzplodoimport cégé a Sztolicsnaja vodka márkaneve.

A holland bíróság döntésével elvette a márkanév használatának és a vodka hollandiai, belgiumi és luxemburgi értékesítésének jogát a luxemburgi bejegyzésű Spirits International nevű vállalattól.

A határozat értelmében a vállalatnak meg kell térítenie a Sojuzplodoimport számára a Benelux államokban Sztolicsnaja, a Moszkovszka és a Nazdarovje márkanevekkel eladott italai után 1999 óta szerzett összes profitját is.
Vélemények szerint a holland döntés nehézségek elé állíthatja a vállalatot irányító SPI Spirits (SPI) csoportot, a Sztolicsnaja nemzetközi exportőrét a többi uniós országban is.

A csoport legnagyobb alkoholgyára Litvániában található. A keddi döntés értelmében az SPI sem vodkái, sem más italai esetében sem használhatja az “orosz”, vagy az “Imported from Russia” (oroszországi import) jelzéseket.

A Szovjetunió 1991-es összeomlását követő privatizációs hullám idején az SPI Spirits vette meg a márkanevet, amely által törvényes joga van a Sztolicsnaja exportálására. Az SPI a 2000-es évek elején a privatizáció visszafordításával és az exportált Sztolicsnaja vodka védjegy jogainak jogtalan eltulajdonításával vádolta Oroszországot, amikor a Sojuzplodoimport hasonló nevű itallal jelent meg a piacon. A luxembourgi vállalat szerint az orosz mezőgazdasági minisztérium törvényellenesen kisajátította a vodka védjegyére és az exportra vonatkozó jogait, és ezzel veszélyezteti a világ leghíresebb vodkájának eljutását több mint 150 országba. A Sojuzplodoimport többször adott be keresetet a márkanév visszaszerzésére, a keddi hollandiai döntésig sikertelenül.

A Sztolicsnaja a világ legnagyobb forgalmú vodkafajtája, Oroszország legismertebb fogyasztási cikke. MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play

Népszerű