Írjon nekünk

Még nagyobb lesz Oroszorszország, épülhet a Szövetség Sziget a Fekete-tengeren

Közzétéve

-

Szövetség SzigetAz orosz Dubajként is elhíresült beruházás ötlete 2007-ben látott napvilágot, miután Oroszország elnyerte a 2014-es téli olimpia rendezési jogát. A Szövetség Sziget elnevezésű projektet még Erick Van Egeraat tervező mutatta be Vlagyimir Putyin akkori orosz elnöknek. A tervek szerint egy a Dubai pálmaszigetekhez hasonló, de Oroszországot megformázó 330 hektáros szigetcsoportot hoznának létre a Fekete-tengerben az olimpiának is otthont adó Szocsi partjainál. Most az utolsó akadály is elhárult azzal, hogy Dmitrij Medvegyev orosz elnök aláírta azt a rendeletet, amely engedélyezi a mesterséges sziget létrehozását.

Az ötkarikás játékoknak az egyik legnépszerűbb nyári-téli üdülőváros a dél-oroszországi Szocsi ad majd otthont. A Fekete-tenger partján fekvő várost nyáron a strandolni vágyók, télen pedig a síelők árasztják el. A két és fél év múlva kezdődő olimpia előkészületei már javában zajlanak, a sport létesítmények menetrend szerint épülnek, amit a Nemzetközi Olimpiai Bizottság képviselői folyamatosan ellenőriznek. Két évvel azután, hogy Szocsi megkapta az ötkarikás játékok rendezési jogát a nemzetközi gazdasági válság Oroszországot is elérte. A Szövetség Sziget elnevezésű óriás beruházás meghiúsulni látszott, azonban a 2010-es Szocsi Gazdasági Fórumon befektetők jelezték, hogy érdekli őket a projekt.Szövetség Sziget

A Szövetség Sziget hét fő szigetet és több mint egy tucat kisebb magánszigetet, valamint három hullámtörő szigetet foglal magába. A tervek szerint a lakóingatlanok mellet szabadidőközpont, több szálloda és sport létesítmények is épülnek majd a szigetcsoporton. A mesterséges szigetcsoportot 15 kilométerre helyezkedne el Szocsitól és a téli olimpia központi helyszíneknek is otthont adó Adler-től és a nemzetközi repülőterétől.

A beruházás összértéke meghaladja a 6.5 milliárd dollárt. A projektet két szakaszban szeretnék megvalósítani, amelynek első része 2.9 milliárd dollárba kerül. A projekt első szakaszának kivitelezését a hasonló beruházásokban már jártas Allied Business Consultants befektető társaság végzi az Egyesült Arab Emirátusokból. Egy 27 fős szakértőkből álló nemzetközi csapat átfogó környezetvédelmi, műszaki és marketing vizsgálatot is végzett 2010-ben. Az orosz államszövetséget megformázó szigetcsoport átadását a 2014-es téli olimpiára tervezték.

Hirdetés
Szólj hozzá

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Gazdaság

Tovább gyorsult az orosz ipari termelés növekedése áprilisban

Közzétéve

-

Írta:

Gyorsult az orosz ipari termelés növekedése áprilisban éves szinten márciushoz képest.

Az orosz statisztikai hivatal honlapján szereplő adatok szerint a múlt hónapban az ipari termelés 1,3 százalékkal nőtt éves szinten, míg márciusban a növekedés kisebb, 1 százalék volt.

Szakértők az ipari termelés áprilisi növekedését elsősorban arra vezették vissza, hogy a múlt hónapban egy munkanappal több volt, mint tavaly áprilisban.

Az orosz ipari termelés februárban 1,5 százalékkal, januárban pedig még 2,9 százalékkal bővült éves szinten, az év első négy hónapjában 1,8 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Az április végével záródott négy hónapban az orosz bányaipari termelés 1,2 százalékkal, a feldolgozóipari termelés pedig 2 százalékkal nőtt.

Tavaly egy százalékra lassult az orosz ipari termelés növekedése az egy évvel korábbi 1,1 százalékos bővülés után.

Tavaly a bányaipari termelés 2 százalékkal nőtt, a feldolgozóipari kibocsátás pedig 0,2 százalékkal bővült. MTI

Tovább olvasom

Gazdaság

Oroszország válaszlépésre készül az acél- és alumíniumtermékek importjára kivetett amerikai vámok miatt

Közzétéve

-

Írta:

Orosz állítás szerint az Egyesült Államok elzárkózott attól, hogy egyeztessen az acél- és alumíniumtermékek importjára kivetett vámok ügyében, azért Moszkva a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordul, hogy jelezze: ellenlépéseket léptethet életbe.

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium az Interfax orosz hírügynökséggel azt közölte hétfőn, hogy a tervezett ellenlépés nagysága akkora lehet, mint az a kár, amit az orosz acél- és alumíniumexportálók elszenvednek.

Az orosz minisztérium emlékeztetett arra, hogy április 19-én Oroszország a WTO-n keresztül konzultáció megtartására kérte az amerikai oldalt a washingtoni intézkedés kapcsán. Ennek lebonyolítására a WTO előírásai 30 napot engedélyeznek.

Orosz állítás szerint azonban Washington nem akar egyeztetni az acél- és alumíniumtermékek importjára kivetett vámokról, azokat ugyanis nem tartja különleges védőintézkedéseknek.

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium, mivel nem lát esélyt a konzultáció megtartására, az előírt 30 nap pedig lejárt, a WTO szabályai szerint ellenlépéseket bevezetésének a lehetőségéről tájékoztatják a nemzetközi szervezet vezetőségét.

A tájékoztatás után 30 nappal Oroszországnak jogában áll bevezetni a válaszintézkedéseket.

Donald Trump amerikai elnök március 8-án írta alá azt a két proklamációt, amelyek értelmében március 23-tól kezdve az acél behozatalát 25 százalékos, az alumíniumét pedig 10 százalékos vámmal sújtja.

Az Egyesült Államok a világ legnagyobb acélimportálója, tavaly 29,1 milliárd dollár értékben 34,6 millió tonnát hozott be külföldről.

A teljes amerikai acélimporton belül Oroszország részesedése az ötödik legnagyobb, 8,1 százalékkal.

Oroszország tavaly 12,5 milliárd értékben vásárolt amerikai árut, egyebek között repülőgépeket, gépeket gyógyszer- és vegyipari termékeket. MTI

Tovább olvasom

Sport

Orosz csapatarany a budapesti szinkronúszó világkupán

Közzétéve

-

Írta:

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A nagy esélyes orosz együttes nyerte a csapatversenyt, a magyarok a negyedikek lettek a Budapesten rendezett szinkronúszó világkupa-viadal vasárnapi zárónapján.

A Magyar Úszó Szövetség beszámolója szerint a Duna Arénában csaknem kétezer néző gyűlt össze, a világversenyeken kereken húsz éve veretlen csapat orosz csapat fantasztikus produkciót mutatott be, amely a hétvége legmagasabb pontszámát eredményezte.

A második helyen az ukránok, a harmadikon az izraeliek végeztek, míg a magyar csapat – amelyet a juniorválogatott alkot – negyedik lett.

“Az eleje és a vége jó volt a gyakorlatnak, a közepe viszont, hogy is mondjam, kissé puha. Megyünk tovább, jövő hétre a madridi fordulóra igyekszünk minél több hibát kijavítani. A pontok magasabbak voltak, mint egy hete Szlovákiában, ami örömteli, de még rengeteget kell dolgoznunk, és akkor remélhetőleg még magasabbra jutunk” – mondta Natalija Taraszova, a magyarok szövetségi kapitánya.

A másik két magyar együttes, a klubként szereplő H2O hatodik, a BVSC hetedik helyen zárt. A nyolc elsőségen az oroszok és az ukránok egyenlő mértékben osztoztak, mindkét küldöttség négy-négy aranyérmet visz haza – igaz, az ukránok csak azokban a számokban lettek elsők, amelyekben az oroszok nem indultak.

Az ukránok és az oroszok a legeredményesebbnek járó különdíjat megosztva kapták meg Szabó Tünde sportért felelős államtitkártól.

Az esemény színpompás gálával ért véget, melynek keretében először 90 utánpótláskorú ifjú adott elő a vízben egy közös kompozíciót, majd egy, az óriás-kivetítőn mutatott koreográfiára együtt táncolt az összes résztvevő csapat, valamint a Duna Arénába kilátogatott kétezer főnyi közönség.

Eredmények:
csapatverseny:
1. Oroszország 97,0000 pont
2. Ukrajna 93,3333
3. Izrael 80,6668
4. Magyarország 76,7332

Tovább olvasom

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play
Hirdetés

Népszerű