Oroszország hírei

Medvegyev bukásáról ír a nyugati média

12

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

MedvegyevDmitrij Medvegyev orosz elnök sikertelen észak-kaukázusi politikájáról ír a nyugati média, amely szerint ennek köszönhető a hétfői moszkvai merénylet a Domogyedovoi nemzetközi repülőtéren. A nyugati lapok szerint az Észak-Kaukázusban, ahol az iszlám továbbra is élvezi a lakosság támogatását, nem vált be a Medvegyevi liberalizáció és ennek köszönhető az újabb merénylet is. A sajtóban azt is megkérdőjelezik, hogy ezek után képes lesz e Oroszország több világversenyt, köztük a 2014-es téli olimpiát és a 2018-as labdarúgó világbajnokságot is megrendezni.

- Hirdetés -

A Financial Times megjegyzi, hogy egy éven belül ez a második jelentős terrortámadás Moszkvában. Legutóbb 2010 márciusában két öngyilkos merénylő robbantott a moszkvai metróban. A New York Times arról ír, hogy a merénylet a hatalomban lévő Medvegyev és Putyin ellen irányul. Hozzáteszik, hogy a terrorcselekmény egyértelműen megerősíti Vlagyimir Putyin jelenlegi miniszterelnök befolyását. A brit Times is Putyin pozíciójának megerősödéséről ír, hozzáteszik, hogy ehhez az is hozzájárul, hogy a jelenlegi kormányfő fő ígérete a “jog és a rend”. A lap megjegyzi, hogy a merénylet pontosan egy politikailag instabil időszakra tervezték a 2012-es elnökválasztás előtt, amikor is majd feltehetően Putyin újra elnök lesz – írja a Times.

A Guardian szerint a terrortámadást ténylegesen a észak-kaukázusi iszlám merénylő követte el, amelyre a katonai válasz nem lesz elegendő rövidtávon. Azonban az orosz hatóságok adhatnak olyan határozott választ, amely képes lehet megoldani a politikai és társadalmi problémákat a térségben.

Dmitrij Medvegyevnek a merénylet miatt el kellet halasztani útját a Davosi Világgazdasági Fórumra, ami miatt jelentős beruházásoktól eshet el Oroszország. A nyugati képet az is ronthatja az országról, hogy több külföldi áldozata van a merényletnek.

- Hirdetés -

A Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma közlése szerint 35 halálos áldozata van a merényletnek és további 180 ember megsérült a robbanásban, akiket moszkvai vagy környéki kórházakba szállítottak. 48 sérült állapota súlyos életveszélyes. Közben véradókat várnak az orosz főváros több kórházába is. A halálos áldozatok között nyolc külföldi állampolgár van, de mivel az azonosítások még nem fejeződtek be ez a szám emelkedhet.

Rendkívüli biztonsági intézkedések Moszkvában

Keress pénzt

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet