Oroszország hírei

Majdnem 150 ezer hektárral bővült az orosz főváros területe

66

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

MoszkvaMajdnem 150 ezer hektárral bővült vasárnaptól az orosz főváros területe, népessége pedig a hozzá csatolt területen élőkkel együtt megközelíti a 12 milliót. Európa legnagyobb népességű városa 230 ezer lakossal bővült, Moszkva lakossága a január elsejei adatok szerint így is meghaladta a 11 és fél milliót. Emellett több millió bevándorló él az orosz fővárosban, így a nem hivatalos lakosságszám legalább 15-16 milliót tesz ki. A világváros eddig 10 közigazgatási területből és 125 kerületből állt, a 21 új közigazgatási egység csatlakozásával átalakul ez a rendszer. Moszkva déli, dél-nyugati, nyugati irányban terjeszkedett és nemcsak a nevét viselő régióval, hanem Kaluzs megyével is határos lett. Szergej Szobjanyin, Moszkva főpolgármestere a bővítésről szóló rendelkezés életbe lépését az egyik újonnan csatlakozott városban, Trojickban töltötte. Véleménye szerint ezzel a változással mindenki jól jár: Moszkva és Moszkva megye is, mert így harmonikusa fejlődhet az agglomeráció.

- Hirdetés -

Azt tervezik, hogy egyetemi városokat hoznak létre az új területeken, megszüntetik a főváros történelmi kerületeiben az ott lévő ipari létesítményeket. Ezzel szeretnék csökkenteni a közlekedési dugókat és a helyükön úgynevezett parlamenti központot és parkokat szeretnének létrehozni. A nagyszabású fejlesztések között szerepel a metróvonalak bővítése is, hogy azok elérjék Moszkva külső területeit is. A bővüléssel az infrastruktúrát és az intézményhálózatot is fejleszteni kell, csak az oktatási intézményekre az év második felében több mint 2 milliárd rubelt (körülbelül 14 milliárd forintot) szánnak.

{phocagallery view=category|categoryid=6|limitstart=0|limitcount=1|detail=1|pluginlink=0|type=2}

- Hirdetés -

Az orosz főváros üzleti központja a Moszkva City

Moszkva területének bővítését egy éve a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon vetette föl Dmitrij Medvegyev akkori orosz államfő. November 29-én már alá is írták a főváros és Moszkva megye közötti megállapodást utóbbi területeinek átadásáról. Májusban pedig Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek korábbi minisztere lett Moszkva megye kormányzója, aki nem akadályozta, sőt segítette a főváros terjeszkedési törekvéseit.

Moszkva határát 1961-ben állapították meg a külső autós körgyűrűnél, a MKAD-nál. A szovjet időkben később 1984-ben módosítottak rajta, amikor Szolncevo, Mityino és Butovo települések csatlakoztak az orosz fővároshoz.

Pulóverek

- Hirdetés -

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet