Írjon nekünk

Gazdaság

Magyarország és Európa érdeke a pragmatikus együttműködés újjáépítése Oroszországgal

A megjelenés óta

-

Magyarország és egész Európa kulcsfontosságú érdeke a pragmatikus együttműködés újjáépítése Oroszországgal, mert bár a jelenlegi európai politikai kontextus nem kedvez az európai-orosz együttműködésnek, világos, hogy az európai versenyképesség visszaszerzése nem lehetséges e nélkül – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A tárcavezető megbeszélést folytatott Alekszandr Mihajlovval, az oroszországi Kurszk megye kormányzójával, majd a minisztérium, Baranya megye közgyűlése és Kurszk megye közigazgatási hivatala között együttműködési megállapodásokat írtak alá. Ezt követően Szijjártó Péter kiemelte: Európának fel kell készülnie arra, hogy a minszki megállapodások teljesítése után a gazdasági, pragmatikus együttműködésnek új lendületet kell adni, ez Európa, Oroszország és Ukrajna érdeke is. Viszont amíg a megállapodások nem teljesülnek, a felkészülés időszaka zajlik, és ebbe beleillik a regionális együttműködések erősítése – magyarázta. Mint mondta, az is egyértelmű, hogy az EU szankciói és az azokra válaszként adott orosz gazdasági embargós lépések nagyon komoly károkat okoztak az európai – köztük a magyar – gazdaságoknak, továbbá Oroszországnak, Ukrajnának és a volt szovjet tagköztársaságoknak.

Emlékeztetett: míg két éve Oroszország a második legfontosabb kereskedelmi partnere volt Magyarországnak, ma már csak a tizennegyedik, és a magyar vállalatok mintegy kétmilliárd dollárnyi exportlehetőséget veszítettek el ebben az időszakban. A külgazdasági és külügyminiszter úgy vélte, ebben a helyzetben nő a jelentősége a regionális együttműködéseknek, ezért döntöttek úgy, hogy Kurszk megyével szorosabbra fűzik a gazdasági együttműködést. Ez része annak a folyamatnak, hogy minél több orosz megyével, régióval alakítsanak ki együttműködést, hogy csökkentsék a veszteségeket, áthidalják a nehézségeket és felkészüljenek arra az időre, amikor a szankciókat feloldják – mutatott rá.

Közölte: Kurszk megye mellett szól a földrajzi közelsége, a fejlett mezőgazdasága, a bányászatra épülő fejlett nehézipara, továbbá a nukleáris energia jelentősége. Az együttműködésben alapvetően négy területre koncentrálnak, a mezőgazdaságra, a gyógyturizmusra, a felsőoktatási együttműködésre, valamint a nukleáris energiára. Az utóbbival kapcsolatban elmondta: egyeztetések folynak arról, hogy magyar vállalatok milyen módon kaphatnak szerepet a kurszki beruházásban, hogy olyan tapasztalatokat szerezzenek, amelyeket aztán a paksi bővítésnél is hasznosíthatnak.

Szijjártó Péter közölte: Kurszk megye delegációja nemcsak politikai, hanem gazdasági küldöttséggel is érkezett, és pár órája vette kezdetét az a gazdasági fórum, amelyen a gazdasági, az oktatási és a tudományos élet több mint 80 szereplője vesz részt, és amelynek célja a kétoldalú gazdasági, tudományos és oktatási együttműködés megvalósítása. Alekszandr Mihajlov elmondta: Kurszk megye vezetősége az üzleti szféra és a tudományos élet képviselőivel mindent megtesz, hogy az együttműködési megállapodásokban foglaltak a gyakorlatban is megvalósuljanak, és a kooperáció hasznos legyen minden félnek.

Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Gazdaság

Lavrov: a Török Áramlat második ága csak szilárd uniós garanciák esetén épül meg

A megjelenés óta

-

Írta:

Csak akkor épül meg a Török Áramlat földgázvezeték második ága, ha Oroszország szilárd garanciákat kap az Európai Bizottságtól – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfői moszkvai sajtóértekezletén.

Lavrov elmondta, hogy az Európába meghosszabbítható vezetéknek egyelőre csak az első, a török fogyasztók ellátására szánt ága épül.

“A második csak akkor fog megépülni, ha vasbeton (szilárdságú) garanciákat kapunk az Európai Bizottságtól, hogy nem fogja megismételni ugyanazt a mutatványt, amely a Déli Áramlattal kapcsolatban Bulgária esetében történt, amely most ismét kész arra, hogy megvizsgálja a Török Áramlat második ágának fogadását” – nyilatkozott az orosz diplomácia vezetője.

“Készek leszünk minden olyan változatra, amelyet 100 százalékban szavatol majd az Európai Bizottság, és amelyet ilyen módon nem fognak meghiúsítani” – mondta. MTI

Tovább olvasom

Gazdaság

Oroszországban magánbefektető először vásárolt erőművet a kriptodeviza-bányászathoz

A megjelenés óta

-

Írta:

Alekszej Kolesznyik üzletember az első magánszemély, aki Oroszországban erőművet vásárolt a kriptodeviza-bányászathoz – közölte a Kommerszant című gazdasági napilap pénteken.

Az újság úgy értesült, hogy Kolesznyik “két kisebb hőerőművet” vett meg a Viktor Vekszelberg által birtokolt T Plusz vállalattól, egy 23,6 megawatt teljesítményűt Perm környékén, a másikat, egy 10 megawattosat Udmurtföldön. A decemberben megkötött ügylet összértéke csaknem 160 millió rubel (mintegy 716 millió forint). Ezekre támaszkodva a vállalkozó egy adatközpontot és egy “bányatelepet” kíván létrehozni.

A kriptodeviza-szerzés egyik módja az úgynevezett “bányászat”, amelynek során kriptodeviza-hálózathoz kapcsolódó számítógépek nyílt forráskódú szoftver segítségével bonyolult műveleteket végeznek. A rendszer mindig a számítást elsőként elvégző és publikáló gép tulajdonosának ítéli oda a virtuális fizetőeszközt, mintegy jutalomként.

A Kommerszant szerint az adatfeldolgozó “bányászati” központokban a felhasznált áram ára eléri a termelési költségek 50 százalékát, ami pedig az alumíniumipar villanyenergia-igényénél is magasabb. A lap szerint a bitcoin árfolyamának megugrása több nagyvállalkozót elgondolkodtatott arról, hogy belevágjon-e a “bányászatba”, amelyben az állami nagyvállalatok is részt vehetnek majd, akár csak árameladóként is.

Kolesznyik valószínűleg Udmurtföldön rendezkedik majd be a “bányászatra”, ha létrejön majd ennek jogszabályi környezete Oroszországban. A moszkvai pénzügyminisztérium azonban egyelőre csak megkezdték a törvénytervezet kidolgozását.

Az adattárolási kapacitás fejlesztésére azonban nagy szükség van, mert 2015. szeptember 1. óta jogszabály írja elő, hogy az orosz állampolgárok személyes adatait az ország területén található szervereken kell tárolni. A terrorelhárításról meghozott, úgynevezett Jarovaja törvény vonatkozó rendelkezései pedig 2018. június 1-től az internetszolgáltatókat egy-, a mobilszolgáltatókat pedig háromévi adattárolásra kötelezik majd. MTI

Tovább olvasom

Gazdaság

Holland bíróság: Oroszországé a Sztolicsnaja márkanév

A megjelenés óta

-

Írta:

A holland fellebbviteli bíróság kedden megerősítette azt az ítéletet, amely szerint az orosz állami tulajdonú Sojuzplodoimport cégé a Sztolicsnaja vodka márkaneve.

A holland bíróság döntésével elvette a márkanév használatának és a vodka hollandiai, belgiumi és luxemburgi értékesítésének jogát a luxemburgi bejegyzésű Spirits International nevű vállalattól.

A határozat értelmében a vállalatnak meg kell térítenie a Sojuzplodoimport számára a Benelux államokban Sztolicsnaja, a Moszkovszka és a Nazdarovje márkanevekkel eladott italai után 1999 óta szerzett összes profitját is.
Vélemények szerint a holland döntés nehézségek elé állíthatja a vállalatot irányító SPI Spirits (SPI) csoportot, a Sztolicsnaja nemzetközi exportőrét a többi uniós országban is.

A csoport legnagyobb alkoholgyára Litvániában található. A keddi döntés értelmében az SPI sem vodkái, sem más italai esetében sem használhatja az “orosz”, vagy az “Imported from Russia” (oroszországi import) jelzéseket.

A Szovjetunió 1991-es összeomlását követő privatizációs hullám idején az SPI Spirits vette meg a márkanevet, amely által törvényes joga van a Sztolicsnaja exportálására. Az SPI a 2000-es évek elején a privatizáció visszafordításával és az exportált Sztolicsnaja vodka védjegy jogainak jogtalan eltulajdonításával vádolta Oroszországot, amikor a Sojuzplodoimport hasonló nevű itallal jelent meg a piacon. A luxembourgi vállalat szerint az orosz mezőgazdasági minisztérium törvényellenesen kisajátította a vodka védjegyére és az exportra vonatkozó jogait, és ezzel veszélyezteti a világ leghíresebb vodkájának eljutását több mint 150 országba. A Sojuzplodoimport többször adott be keresetet a márkanév visszaszerzésére, a keddi hollandiai döntésig sikertelenül.

A Sztolicsnaja a világ legnagyobb forgalmú vodkafajtája, Oroszország legismertebb fogyasztási cikke. MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play

Népszerű