Írjon nekünk

Gazdaság

Magyarország és Európa érdeke a pragmatikus együttműködés újjáépítése Oroszországgal

A megjelenés óta

-

Magyarország és egész Európa kulcsfontosságú érdeke a pragmatikus együttműködés újjáépítése Oroszországgal, mert bár a jelenlegi európai politikai kontextus nem kedvez az európai-orosz együttműködésnek, világos, hogy az európai versenyképesség visszaszerzése nem lehetséges e nélkül – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A tárcavezető megbeszélést folytatott Alekszandr Mihajlovval, az oroszországi Kurszk megye kormányzójával, majd a minisztérium, Baranya megye közgyűlése és Kurszk megye közigazgatási hivatala között együttműködési megállapodásokat írtak alá. Ezt követően Szijjártó Péter kiemelte: Európának fel kell készülnie arra, hogy a minszki megállapodások teljesítése után a gazdasági, pragmatikus együttműködésnek új lendületet kell adni, ez Európa, Oroszország és Ukrajna érdeke is. Viszont amíg a megállapodások nem teljesülnek, a felkészülés időszaka zajlik, és ebbe beleillik a regionális együttműködések erősítése – magyarázta. Mint mondta, az is egyértelmű, hogy az EU szankciói és az azokra válaszként adott orosz gazdasági embargós lépések nagyon komoly károkat okoztak az európai – köztük a magyar – gazdaságoknak, továbbá Oroszországnak, Ukrajnának és a volt szovjet tagköztársaságoknak.

Emlékeztetett: míg két éve Oroszország a második legfontosabb kereskedelmi partnere volt Magyarországnak, ma már csak a tizennegyedik, és a magyar vállalatok mintegy kétmilliárd dollárnyi exportlehetőséget veszítettek el ebben az időszakban. A külgazdasági és külügyminiszter úgy vélte, ebben a helyzetben nő a jelentősége a regionális együttműködéseknek, ezért döntöttek úgy, hogy Kurszk megyével szorosabbra fűzik a gazdasági együttműködést. Ez része annak a folyamatnak, hogy minél több orosz megyével, régióval alakítsanak ki együttműködést, hogy csökkentsék a veszteségeket, áthidalják a nehézségeket és felkészüljenek arra az időre, amikor a szankciókat feloldják – mutatott rá.

Közölte: Kurszk megye mellett szól a földrajzi közelsége, a fejlett mezőgazdasága, a bányászatra épülő fejlett nehézipara, továbbá a nukleáris energia jelentősége. Az együttműködésben alapvetően négy területre koncentrálnak, a mezőgazdaságra, a gyógyturizmusra, a felsőoktatási együttműködésre, valamint a nukleáris energiára. Az utóbbival kapcsolatban elmondta: egyeztetések folynak arról, hogy magyar vállalatok milyen módon kaphatnak szerepet a kurszki beruházásban, hogy olyan tapasztalatokat szerezzenek, amelyeket aztán a paksi bővítésnél is hasznosíthatnak.

Szijjártó Péter közölte: Kurszk megye delegációja nemcsak politikai, hanem gazdasági küldöttséggel is érkezett, és pár órája vette kezdetét az a gazdasági fórum, amelyen a gazdasági, az oktatási és a tudományos élet több mint 80 szereplője vesz részt, és amelynek célja a kétoldalú gazdasági, tudományos és oktatási együttműködés megvalósítása. Alekszandr Mihajlov elmondta: Kurszk megye vezetősége az üzleti szféra és a tudományos élet képviselőivel mindent megtesz, hogy az együttműködési megállapodásokban foglaltak a gyakorlatban is megvalósuljanak, és a kooperáció hasznos legyen minden félnek.

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Gazdaság

Videó: új repülőteret kapott Rosztov-na-Donu

A megjelenés óta

-

Írta:

Látványos légi felvételeket készítettek Rosztov-na-Donu új nemzetközi repülőteréről. A Platov nemzetközi repülőteret várhatóan idén decemberben adják át.

A városban számos infrastrukturális beruházás zajlik a 2018-as labdarúgó-világbajnokság miatt.

 

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Szentpéterváron tartottak tájékoztatót a Paksi Atomerőmű bővítéséről

A megjelenés óta

-

Írta:

A magyar Országos Atomenergia Hivatal (OAH) szakértője október 31-én a Roszatom Műszaki Akadémiájának szentpétervári részlegében tájékoztatót tartott a Paksi Atomerőmű 5. és 6. reaktorblokkjának tervezési követelményeiről.

A rendezvényt a Paks II. Atomerőmű építésében közvetlenül részt vevő orosz gépészeti, mérnöki és tervezőtársaságok szakemberei számára szervezték. A magyar felügyeleti szerv képviselője a nap folyamán tájékoztatta a résztvevőket a Magyarország területén érvényes nukleáris biztonsági szabályokról, a törvényi rendelkezések részleteiről és az atomerőművek kivitelezésének fő szabályairól.

„Egy nemzetközi szinten megvalósuló erőmű-építési beruházás legelején nagyon fontos megteremteni a kölcsönös egyetértést a folyamat összes résztvevője között” – mondta Szergej Fjodorov, a Roszatom Műszaki Akadémiájának atomenergetikai létesítményépítési kompetenciaközpontjának igazgatója. „Az ilyen rendezvényekre most nagyon nagy az igény, mert lehetővé teszik, hogy egy nemzetközi csapat jöhessen létre a projekt hatékony megvalósításának érdekében. Ezen a héten a Roszatom Műszaki Akadémiájának szentpétervári részlegébe látogatott egy magyar küldöttség, és nagyon számítunk a támogatásukra, arra, hogy lehetőségünk lesz még egy sor, hasonló szemináriumot megvalósítani más magyar szabályozó szervezetek képviselőinek részvételével” – hangsúlyozta Szergej Fjodorov.

„Különösen fontos, hogy az orosz fél még a munkák megkezdése előtt megismerje a magyarországi jogszabályi rendelkezéseket” – mondta Petőfi-Tóth Katalin, az OAH munkatársa.

„Ismertettem az atomerőmű-tervezésre és létesítésre vonatkozó legfontosabb magyar jogszabályi követelményeket, de ez valójában csak az első lépés az orosz szakemberek számára az ezen a területen érvényes magyarországi jogszabályok megismerése felé vezető úton” – hangsúlyozta Petőfi-Tóth Katalin.

A Roszatom Műszaki Akadémiájának szentpétervári részlegében már volt példa hasonló rendezvény sikeres lebonyolítására. 2017 májusában a Hanhikivi-1 atomerőmű tervezésében és építésében érintett tíz oroszországi vállalat több mint 200 képviselője gyűlt össze azon a szemináriumon, amelyen az atomlétesítmények használatának területén érvényes finnországi normákat és szabályokat ismertették a finn sugárvédelmi és nukleáris biztonsági hatóság (STUK) szakértői.

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

A Mol helyére lépne a Rosznyefty az INA horvát olajipari vállalatban

A megjelenés óta

-

Írta:

A Mol Nyrt. helyére lépne a Rosznyefty orosz olajvállalat, amennyiben a horvát kormány új stratégiai partnert keresne az INA horvát olajipari vállalatban – közölte Igor Secin, a Rosznyefty vezetője a Jutarnji List című horvát napilapnak szombaton.

Secin az interjúban kiemelte: “érdekelődnek a hatékony beruházások iránt a régióban”.
Az INA egy klasszikus kutatási, termelési és értékesítési vállalat – mondta, majd hozzátette: “a mi szempontunkból azonban két kulcsfontosságú tulajdona is van, a sziszeki és rijekai finomító”.

Kifejtette: tud arról, hogy a Mol szerint a sziszeki finomító nem kifizetődő és túl sok alkalmazottja van, de szerinte nem kell bezárni a finomítókat, amelyek egy modernizáció után fontos pozíciót tölthetnének be az európai kőolaj-feldolgozásban.

“Amennyiben a Rosznyefty belép az INA tulajdonosi struktúrájába, modernizálja a horvát vállalat üzemeit és azok képesek lesznek piaci keretek között jövedelmezően működni” – jelentette ki.

Szavai szerint a finomítók a Földközi-tenger térségében jelentős lehetőséggel bírnak logisztikai előnyük miatt. Ezért is fontolgatják annak lehetőségét, hogy megerősítsék jelenlétüket ezen a piacon – szögezte le. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű