Írjon nekünk

Gazdaság

Magyarország és Európa érdeke a pragmatikus együttműködés újjáépítése Oroszországgal

Közzétéve

-

Magyarország és egész Európa kulcsfontosságú érdeke a pragmatikus együttműködés újjáépítése Oroszországgal, mert bár a jelenlegi európai politikai kontextus nem kedvez az európai-orosz együttműködésnek, világos, hogy az európai versenyképesség visszaszerzése nem lehetséges e nélkül – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A tárcavezető megbeszélést folytatott Alekszandr Mihajlovval, az oroszországi Kurszk megye kormányzójával, majd a minisztérium, Baranya megye közgyűlése és Kurszk megye közigazgatási hivatala között együttműködési megállapodásokat írtak alá. Ezt követően Szijjártó Péter kiemelte: Európának fel kell készülnie arra, hogy a minszki megállapodások teljesítése után a gazdasági, pragmatikus együttműködésnek új lendületet kell adni, ez Európa, Oroszország és Ukrajna érdeke is. Viszont amíg a megállapodások nem teljesülnek, a felkészülés időszaka zajlik, és ebbe beleillik a regionális együttműködések erősítése – magyarázta. Mint mondta, az is egyértelmű, hogy az EU szankciói és az azokra válaszként adott orosz gazdasági embargós lépések nagyon komoly károkat okoztak az európai – köztük a magyar – gazdaságoknak, továbbá Oroszországnak, Ukrajnának és a volt szovjet tagköztársaságoknak.

Emlékeztetett: míg két éve Oroszország a második legfontosabb kereskedelmi partnere volt Magyarországnak, ma már csak a tizennegyedik, és a magyar vállalatok mintegy kétmilliárd dollárnyi exportlehetőséget veszítettek el ebben az időszakban. A külgazdasági és külügyminiszter úgy vélte, ebben a helyzetben nő a jelentősége a regionális együttműködéseknek, ezért döntöttek úgy, hogy Kurszk megyével szorosabbra fűzik a gazdasági együttműködést. Ez része annak a folyamatnak, hogy minél több orosz megyével, régióval alakítsanak ki együttműködést, hogy csökkentsék a veszteségeket, áthidalják a nehézségeket és felkészüljenek arra az időre, amikor a szankciókat feloldják – mutatott rá.

Közölte: Kurszk megye mellett szól a földrajzi közelsége, a fejlett mezőgazdasága, a bányászatra épülő fejlett nehézipara, továbbá a nukleáris energia jelentősége. Az együttműködésben alapvetően négy területre koncentrálnak, a mezőgazdaságra, a gyógyturizmusra, a felsőoktatási együttműködésre, valamint a nukleáris energiára. Az utóbbival kapcsolatban elmondta: egyeztetések folynak arról, hogy magyar vállalatok milyen módon kaphatnak szerepet a kurszki beruházásban, hogy olyan tapasztalatokat szerezzenek, amelyeket aztán a paksi bővítésnél is hasznosíthatnak.

Szijjártó Péter közölte: Kurszk megye delegációja nemcsak politikai, hanem gazdasági küldöttséggel is érkezett, és pár órája vette kezdetét az a gazdasági fórum, amelyen a gazdasági, az oktatási és a tudományos élet több mint 80 szereplője vesz részt, és amelynek célja a kétoldalú gazdasági, tudományos és oktatási együttműködés megvalósítása. Alekszandr Mihajlov elmondta: Kurszk megye vezetősége az üzleti szféra és a tudományos élet képviselőivel mindent megtesz, hogy az együttműködési megállapodásokban foglaltak a gyakorlatban is megvalósuljanak, és a kooperáció hasznos legyen minden félnek.

Gazdaság

Megújult a Sberbank internetbankja

Közzétéve

-

Írta:

Június elején megújította netbank szolgáltatását a magyarországi Sberbank. A váltást ügyfélélmény javítása és új funkciók bevezetése is indokolta, a bank eközben informatikai fejlesztési folyamata részeként a jövő évi azonnali fizetésre is felkészíti a rendszert.

A hitelintézet ügyfelei egyre gyakrabban választják az online bankolást, a múlt évi adatokhoz képest 17 %-kal többen jelentkeznek be rendszeresen a felületre. A legnépszerűbb funkciók az egyenleg-lekérdezés, kivonat letöltés és a számlaműveletek, köztük a sárga csekk befizetés – a könnyebb felhasználhatóság érdekében ezért ezeket már a kezdőlapról közvetlenül is elérhetővé tették. Szintén kényelmi szempont, hogy a felület teljesen reszponzív, vagyis táblagépeken és asztali számítógépeken is az adott felbontáshoz alkalmazkodik a megjelenés.

„Az internetbankunk megújítása többéves informatikai fejlesztési folyamatunk egyik lépése. Részben az ügyfelek kényelmét, részben az elérhető funkciók bővítését célzó megfontolások indokolták a mostani verzióváltást, de a háttérben folyamatosan dolgozunk a felületet érintő új fejlesztéseken is. Eközben pedig gőzerővel folyik a rendszerek felkészítése a jövő évben bevezetendő azonnali fizetési megoldásra is.” – fogalmazott Fodor Tamás, a Sberbank Magyarország Zrt. lakossági üzletágért felelős igazgatója.

A bank az elmúlt időszakban már elérhetővé tette az ügyfeleknek az új verziót párhuzamosan a korábbi verzióval, így a felhasználóknak volt ideje hozzászokni a megváltozott felülethez. A mostani megújított netbankot a jövőben további funkciókkal terveznek bővíteni, az ügyfeleik által jelzett igényeknek megfelelően.

A Sberbank Magyarország Zrt. a Sberbank Europe AG leányvállalata, lakossági-, mikro-, KKV- és nagyvállalati ügyfeleknek nyújt teljes körű banki szolgáltatást Magyarországon. A bank 1993 óta működik sikeresen a magyar piacon. A bécsi központú Sberbank Europe csoport Európa 8 piacán van jelen: Ausztriában, BoszniaHercegovinában, Horvátországban, Csehországban, Magyarországon, Szlovéniában, Szerbiában és Németországban.

Tovább olvasom

Gazdaság

Válaszlépés: Oroszország pótvámokat vet ki amerikai termékekre

Közzétéve

-

Írta:

Oroszország pótvámokat vet ki amerikai importcikkekre, válaszul arra, hogy az Egyesült Államok az acél- és alumíniumtermékek behozatalát 25, illetve 10 százalékos vámmal sújtotta – jelentette be Makszim Oreskin orosz gazdaságfejlesztési miniszter.

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint a miniszter hangsúlyozta, hogy mivel az Egyesült Államok nem hajlandó megtéríteni Oroszországnak a védővámok bevezetése miatt keletkező veszteségeket, a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO) szabályaival összhangban, ellensúlyozó intézkedéseket vezetnek be. Már a közeljövőben pótvámokat vetnek például az amerikai építési és útépítő gépekre, amelyeknek van helyettesítője az orosz piacon, így nem gyakorolnak kedvezőtlen hatást a makrogazdasági mutatókra.

Donald Trump amerikai elnök március 8-án írta alá az acél- és alumíniumtermékek importjára kivetett vámokról szóló elnöki nyilatkozatokat, amelyek március 23-án lépnek hatályba.

Oroszország amerikai acélexportjának értéke 1,512 milliárd dollárra, az alumíniumtermékeké pedig 1,646 milliárd dollárra rúg. Az orosz kormány május 22-én tájékoztatta a WTO-t, hogy számításai szerint az amerikai pótlólagos vámok 537,6 millió dollár veszteséget okoznak az oroszországi exportőröknek. A WTO szabályainak értelmében az értesítéstől eltelt 30 nap múlva Oroszország jogosult a veszteséggel azonos értékben ellenintézkedéseket tenni.

A gazdaságfejlesztési minisztérium közlése szerint pár napon belül közzéteszik azoknak a termékeknek a listáját, amelyekre pótvámot vetnek ki. Oroszország nem használja ki teljes mértékben az 537,6 millió dolláros keretösszeget, az első szakaszban 93 millió dollár körüli összegre számít a pótvámok kivetéséből.

Oroszország jelezte azt is, hogy csatlakozni kíván az Európai Unió által az Egyesült Államokkal szemben a WTO-nál június 1-jén elindított jogi eljáráshoz. A vitarendezési folyamatban első lépésként az unió konzultációt kért az Egyesült Államoktól. Moszkva, függetlenül attól, hogy harmadik félként részt akar venni a vitában, fenntartja a jogot arra, hogy hasonló eljárást indítson a Kereskedelmi Világszervezetnél. MTI

Tovább olvasom

Gazdaság

Kreml: versenyellenesek az Északi Áramlat-2 megakadályozására irányuló kísérletek

Közzétéve

-

Írta:

Az Északi Áramlat-2 tisztán kereskedelmi és nem politikai projekt, a megakadályozására irányuló kísérletek megsértik a szabad verseny szabályait – hangoztatta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak.

Peszkov arra reagált, hogy Petro Porosenko ukrán elnök egy olyan csoport létrehozását kezdeményezte az Európai Unión belül, amely megakadályozná a tervezett, Oroszországból Németországba vezető Északi Áramlat-2 földgázvezeték megépítését. A szóvivő szerint a csővezeték hozzájárul majd Európa energiabiztonságához.

Az Északi Áramlat-2, mintegy 9,5 milliárd eurós projekt keretében két új, összesen évi 55 milliárd köbméter – a már meglévő vezetékpárral azonos – szállítási kapacitású vezetékkel bővítik a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlatot, amelynek kiindulási pontja az oroszországi Viborg, és a németországi Greifswaldig tart.

Az Északi Áramlat-2 vezetékpár kiépítésével Oroszország elvileg kiiktathatná Ukrajnát mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelhetné át az Európának szánt orosz gázszállítmányok 80 százalékát, egyúttal domináns helyzetbe kerülne a német piacon, mert részesedését 40 százalékról több mint 60 százalékra emelné. MTI

Tovább olvasom

Mi a véleménye?

Melyik vb-dal a nyerő?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play
Hirdetés

Népszerű