Írjon nekünk

Egyéb

Magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság – Közös mezőgazdasági vállalatok

Közzétéve

-

A magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság szerdai budapesti ülésén megállapodás született arról, hogy a két ország agrártárcái megkezdik közös vállalatok létrehozásának előkészítését a mezőgazdasági termékforgalom növelése érdekében – közölte Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az ülést követő sajtótájékoztatón. A magyar-orosz kapcsolatokért felelős kormánybiztos Nyikolaj Fjodorov orosz mezőgazdasági miniszterrel közös vállalatokról, roamingdíjakról és vízumkérdésekről is tárgyalt. Szijjártó Péter beszámolt arról is, hogy a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) és a Sberbank stratégiai megállapodást kötött, valamint az Eximbank az OTP orosz leánybankjával is megállapodott, amelynek nyomán a közös üzletek finanszírozására az eddigieknél több forrás áll majd rendelkezésre. Tavaly az Eximbank 67,4 millió eurónyi hitellel segítette a magyar exporttevékenységet Oroszország irányába.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország számára kulcsfontosságú a keleti nyitás sikere, amelynek fő pillére az orosz-magyar kapcsolatok folyamatos megerősítése. Emlékeztetett arra, hogy januárban Moszkvában találkozott Orbán Viktor kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök, akik abban állapodtak meg, hogy úgy kell növelni a két ország közötti külkereskedelmi forgalmat, hogy közben kiegyensúlyozódjon a magyar szempontból negatív szaldó. Tavaly 11,6 milliárd dollár volt a kereskedelmi forgalom Magyarország és Oroszország között, ebből 3,3 milliárd dollárt tett ki a magyar export, és 8,3 milliárd dollárt az import, főként az energiahordozók behozatala miatt.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az idei első öt hónapban jelentősen nőtt a két ország közötti kereskedelmi fogalom, január-májusban 8 százalékkal emelkedett; a magyar export 11 százalékkal nőtt, vagyis csökkent a magyar szempontból negatív szaldó. Az exportnövelés forrásaként maghatározott élelmiszeripari és mezőgazdasági export több mint 20 százalékkal nőtt és meghaladta a 125 millió dollárt – fűzte hozzá Szijjártó Péter. Jelezte: a Magyarországról Oroszországba történő kivitelből mindössze 8 százalékban részesedik a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, ezért az export növelésének legfontosabb forrása ez a két terület. Szijjártó Péter kifejtette: az állami tulajdonban lévő Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. tárgyalásokat folytat a Moszkvában kereskedőházat nyitott cégcsoporttal a moszkvai magyar kereskedőházban való állami tulajdonrészszerzésről annak érdekében, hogy a magyar kis- és közepes vállalkozásokat minél jobban segíteni tudják az orosz piacon való boldogulásban. Szólt arról is, hogy a vegyes bizottság ülésével párhuzamosan a két ország közötti légügyi megállapodás módosításáról megkezdték a tárgyalásokat.

Hozzáfűzte: a Wizz Air a jövő héten indítja Budapest-Moszkva járatát, amely szeptember 23-tól naponta közlekedik majd. Döntöttek arról is, hogy a két kormány azonnal megkezdi a tárgyalásokat a roamingdíjak csökkentéséről, emellett arról, hogy 54-ről 200-ra emelik a Magyarországon tanuló orosz ösztöndíjas egyetemisták számát; az erről szóló memorandum tárgyalása már folyamatban van. A turizmus kapcsán Szijjártó Péter elmondta: Magyarországra Oroszországból érkezik a 4. legtöbb turista. Az építőipari együttműködés most is aktív a két ország között, de az államtitkár arra kérte minisztert, segítsen, hogy 2018-as labdarúgó világbajnokságot előkészítő infrastrukturális beruházásokban minél több magyar cég vehessen részt. Nyikolaj Fjodorov emlékeztetett arra a megállapodására, amely szerint új lendületet kell adni a gazdasági kapcsolatoknak. Rámutatott, Moszkvában már megnyílt a magyar kereskedőház, és továbbiak megnyitását tervezik Oroszország-szerte.

A két ország között a felsőoktatási együttműködés is erős, 12 agrár-felsőoktatási intézmény tart rendszeres kapcsolatot a magyar felsőoktatással. Oroszország próbál segíteni azoknak az üzletembereknek, érdeklődőknek, akik Oroszországban keresnek partnert – hangsúlyozta a mezőgazdasági miniszter. A sajtótájékoztató után az ülés jegyzőkönyvének aláírása után Szergej Jemeljanov, az Oroszországi Föderáció Délnyugati Állami Egyetemének rektora egyetértési nyilatkozatot írt alá Moson Péterrel, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nemzetközi rektorhelyettesével a két intézmény közötti oktatási, tudományos együttműködés és hallgatói csere részleteiről.

Egyéb

Ukrajna hazarendelte nagykövetét Budapestről

Közzétéve

-

Írta:

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter hazarendelte konzultációra Ljubov Nepopot, Ukrajna budapesti nagykövetét az új oktatási törvényt ért magyar bírálatok miatt. Ezt a kijevi diplomácia vezetője maga közölte csütörtök este a Twitteren.

“Ukrajna álláspontja a Magyarországhoz fűződő kapcsolatairól változatlan, készek vagyunk bármilyen kérdést konstruktívan megvitatni” – szögezte le Klimkin.

Hozzáfűzte, hogy hamarosan Budapestre utazik, de pontos dátumot nem közölt. Reményét fejezte ki, hogy látogatása eredményes lesz. Kijelentette továbbá, hogy kész ellátogatni a Debreceni Egyetemre és Kárpátaljára is.

A frissen hatályba lépett új oktatási törvény a közoktatás korszerűsítését tűzi ki célul 2018 szeptemberétől bevezetendő reformokkal, egyebek közt 11-ről 12 évre emelve a kötelező elemi, általános és középfokú oktatás időtartamát. A jogszabály jelentős autonómiát ad az iskoláknak, és béremelést ír elő a pedagógusok számára.

A törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikke azonban több ország, köztük Magyarország, Oroszország, Románia és Lengyelország heves tiltakozását váltotta ki. A jogszabály ezen része – amely egyébként 2020 szeptemberétől lép életbe – kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv. Ennek megfelelően a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása – az ukrán mellett – csak az első négy osztályban lesz engedélyezett, és csupán az önkormányzati fenntartású tanintézetek külön osztályaiban vagy csoportjaiban, így az 5. osztálytól kezdődően, az anyanyelvi tárgyak kivételével, minden tantárgyat ukránul oktatnak majd. Ez a rendelkezés az érintett nemzeti kisebbségek szervezetei szerint sérti Ukrajna alkotmányát, több hatályos törvényét, továbbá nemzetközi egyezményekben és megállapodásokban vállalt kötelezettségeit.

Oroszellenes törvény

Az ukrajnai oroszok elleni “etnocídiummal” – etnikai csoport tervszerű és szándékos elpusztításával – vádolta meg Kijevet az ukrán oktatási törvény miatt szerdán elfogadott nyilatkozatában az orosz Állami Duma.

Az orosz parlament alsóházának plenáris ülésén megszavazott dokumentum elfogadhatatlannak nevezte, hogy Ukrajna megsértse a területén élő “tősgyökeres népek és nemzeti kisebbségek” anyanyelvi oktatáshoz fűződő alapvető jogát.

Magyarország is lépéseket tesz Ukrajnával szemben

Magyarország az Európai Unióban blokkolni és vétózni fog minden olyan lépést, amely a keleti partnerség program jegyében Ukrajnának újabb előrelépést jelenthetne az európai integrációs folyamatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-nek, miután Petro Porosenko ukrán elnök aláírta az új oktatási törvényt.

Tovább olvasom

Egyéb

Robotrepülőgépekkel támadták a terroristákat orosz hadászati bombázók

Közzétéve

-

Írta:

H-101-es manőverező robotrepülőgépekkel támadták orosz Tu-95MSz típusú rakétahordozó hadászati bombázók az Iszlám Állam és az an-Núszra Front (Dzsabhat Fatah es-Sám) terrorszervezet objektumait Szíriában – jelentette be Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője kedden Moszkvában.

Konasenkov szerint a délnyugat-oroszországi Szaratov város közelében lévő Engels repülőtérről felszálló bombázók átrepültek Irán és Irak légterén és a terrorszervezeteknek a szíriai Deir-ez-Zór és Idlíb tartományban található legfontosabb objektumaira lőtték ki a robotrepülőket. A tábornok által sikeresnek mondott váratlan légicsapás harcálláspontokat, csapat- és haditechnika-összevonásokat, valamint lőszerraktárakat semmisített meg.

Konasenkov hangsúlyozta, hogy a megsemmisített célok biztonságos távolságra voltak mind a lakott településektől, mind pedig az amerikai különleges egységek és az Egyesült Államok támogatta Szíriai Demokratikus Erők (SDF) állásaitól. A tábornok szerint ez utóbbiak Deir-ez-Zórban az Iszlám Állam által ellenőrzött területeken helyezkednek el, és ezek jelenétére Moszkva egyelőre nem kapott magyarázatot.

Vlagyimir Burovcev, az orosz hadsereg utászszolgálatának parancsnoka előzőleg arról számolt be, hogy katonái folyamatos tűz alatt, kevesebb, mint két nap alatt egy 210 méter hosszú, elemes közúti hidat építettek ki az Eufrátesz folyón át, Deir-ez-Zór várostól néhány kilométerre. A folyó keleti partjára történő átkeléshez felhasználandó híd elbírja a nehéz páncélozott járművek súlyát és ezekből napi 8 ezret képes átengedni.

A szíriai kormánycsapatok szeptember elején szabadították fel Deir-ez-Zór város nagyobbik részét, az IÁ erőit az Eufrátesz keleti partjára szorítva vissza. Ide Damaszkusz erőinek előőrsei pontonhidak segítésével keltek át, a főerők jelenleg a tömeges átkelésre készülnek. MTI

Tovább olvasom

Egyéb

Moszkva figyelmeztette Washingtont, hogy megtorolja a kommandósai elleni támadásokat

Közzétéve

-

Írta:

Oroszország a kommunikációs különcsatornán figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy meg fogja torolni, ha a szíriai ellenzék tüzet nyit az orosz különleges egységekre és a damaszkuszi kormány erőire – jelentette be Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője csütörtökön Moszkvában.

Konasenkov közölte, hogy Deir-ez-Zórnál a szíriai kormányhadsereg mellett orosz kommandósok is részt vesznek az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet fegyvereseinek megsemmisítésében.

“Ezért a kommunikációs különcsatornán kemény hangnemben közöltük az Egyesült Államok fegyveres erői al-udeidi (katari) parancsnokságának képviselőjével, hogy haladéktalanul el fogjuk fojtani a tűznyitás minden kísérletét azokról a területekről, ahol a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) fegyveresei tartózkodnak” – mondta.

A tábornok szerint a szíriai kormányerőket két alkalommal is aknavetőkkel és sorozatvetőkkel végrehajtott támadás érte az SDF és az amerikai különleges egységek ellenőrizte területekről. Mint mondta, az SDF fegyveresei az Eufrátesz keleti partján akadálytalanul elvegyülnek az IÁ erőivel, és az orosz felderítő drónok az elmúlt héten egyetlen alkalommal sem észleltek fegyveres összecsapást közöttük.

Konasenkov arról számolt be, hogy a szíriai kormányerők deir-ez-zóri sikerére válaszul az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció és az SDF felhagyott a Rakka felszabadítására indított hadművelettel. Az orosz felderítő eszközök észlelték, hogy az SDF erőit Deir-ez-Zór tartomány északi területeire csoportosítja át – közölte.

A tábornok elmondta, hogy a szíriai kormányhadsereg Deir-ez-Zór városának már 85 százalékát elfoglalta, és a települést a jövő héten teljesen fel is fogja szabadítani. Szavai szerint a kormányerők az elmúlt éjszaka során 16 négyzetkilométert és két települést “tisztítottak meg a terroristáktól” az Eufrátesz nyugati partján. MTI

Tovább olvasom

Mi a véleménye?

Melyik vb-dal a nyerő?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play
Hirdetés

Népszerű