Írjon nekünk

Kultúra

Ma ünneplik az Orosz Egység napját

A megjelenés óta

-

OroszországAz Orosz Egység napját Dmitrij Medvegyev és Vlagymimir Putyin együtt ünnepli Nyizsnyij Novgorodban. A hivatalos ünnepségek mellett országszerte felvonulásokkal, koncertekkel, kiállításokkal emlékeznek meg az orosz történelem egyik fontos eseményéről, a Minyin és Pozsarszkij vezette 1612-es népfelkelésről, amelynek eredményeként Moszkvából kiűzték a lengyel seregeket. 1917-ig Sándor cár rendeletére állami ünnep volt, majd 2005-ben- a “vörös ünnepek” helyébe lépett ez az nap, amely a hazafiasságot, az egyetértést és az egységet jelképezi. Az orosz ortodox egyház pedig közel 400 éve emlékezik meg a történelmi eseményről. A Kazanyi Szűzanya ikonját tisztelik ezen a napon, amely a hagyományok szerint megsegítette a felkelőket. A december 4-i parlamenti választások előtt külön jelentőséggel bír az Orosz Egység napja, amelyet a Volga-menti történelmi városban, Nyizsnyij Novgorodban együtt ünnepel a törvényhozásban jelenleg is legnagyobb frakcióval rendelkező Egységes Oroszország párt listáját vezető Dmitrij Medvegyev elnök és a párt várható elnökjelöltje, Vlagyimir Putyin kormányfő.

Már hagyomány, hogy az ország első számú vezetői megkoszorúzzák Minyin és Pozsarszkij szobrát, majd olyan külföldi személyiségeknek adnak át kitüntetéseket, akik sokat tettek az Oroszországi Föderáció és országuk együttműködése, barátsága erősítésében, majd nagyszabású fogadást adnak. Az eseményen részt vesz Kirill moszkvai pátriárka is.
Moszkvában az Egységes Oroszország párt hívei a Poklonnaja Gora-n, a Főhajtás Hegyén lévő Győzelem Parkban gyülekeznek, egyfajta alternatív akcióként a nacionalista csoportok által az utóbbi években megtartott “Orosz menettel” szemben.
Az ellenzéki liberális-demokraták Zsirinovszkij pártvezérrel az élükön – szintén hagyományosan – a központi Puskin téren tartják megemlékezésüket, s egyben kampánygyűlésüket. A Jabloko (Alma) ellenzéki párt a különböző régiókban tartja ünnepi rendezvényeit. Kazanyban a Tatár Köztársaság fővárosában tatárul ismertetik a párt programját. Az ünnepnapot csupán a kommunisták mellőzik, akik november 7-ére hívják össze támogatóikat, tagjaikat az Októberi Forradalom 94. évfordulójára.
A Moszkva külső kerületében, Ljublinoban engedélyezett “Orosz meneten” a moszkvai hatóságok összesen 10 ezer fő részvételét engedélyezték, de a szervezők ennél sokkal több résztvevőre számítanak. A főszervezőt, Konsztantyin Krilovot nem sokkal a felvonulás előtt tartóztatták le. A nacionalista Oroszok (Russzkije) mozgalom vezetőjét, Dmitrij Gyemuskint tegnap, csütörtökön vitték el ez ellene indított büntetőeljárással kapcsolatos kihallgatásra.
Egy nemrég közölt hivatalos felmérés szerint az orosz polgárok többsége elutasítja az évente megtartott, összetűzésekkel és botrányokkal, szélsőséges megnyilvánulásokkal kísért “Orosz menetet”, de nem túl optimista a kormányzó Egységes Oroszország párt ellenakciójával kapcsolatban sem.
Az Orosz Egység napján a megemlékezések rendjét Moszkvában és a többi nagyvárosban, így Szentpéterváron is több tízezer rendőr biztosítja.

 

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Kultúra

Oroszországban mutatják be Szőcs Géza Raszputyin című drámáját

A megjelenés óta

-

Írta:

A szentpétervári Juszupov-palota Háziszínházában mutatják be Szőcs Géza Raszputyin című történelmi drámáját november 16-án, a Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórum keretében.

Az egykor a cári családra is komoly befolyást gyakorló Grigorij Raszputyinról írt dráma először Milánóban jelent meg, olasz-magyar, kétnyelvű kiadásban, majd a Milánóhoz közeli Varesében és más olasz városokban is játszották – idézte fel az MTI-nek a szerző.

Szőcs Géza elmondása szerint a darab ezúttal a szentpétervári Masztyerszkaja Színház művészeinek előadásában, különleges helyszínen, a Juszupov-palota Háziszínházában lesz látható.

A hely érdekességét az adja, hogy Raszputyint éppen ebben a palotában ölték meg 1916 decemberében, egy Feliksz Juszupov herceg által szervezett összeesküvés során – emlékeztetett.

Szőcs Géza történelmi drámája fiktív történetet kínál a nézőnek valóságos, történelmi szereplőkkel.

A darab története szerint a különleges, látnoki képességekkel rendelkező Raszputyin – vízióira hallgatva – megpróbálja megakadályozni az első világháború kitörését. Ebből a célból felkeresi a korabeli Európa vezetőit, többek között II. Miklós cárt, II. Vilmos császárt, Ferenc József császárt, V. György angol királyt, ám azok nem hallgatnak Raszputyinra és jóslataira.

Szőcs Géza drámájának oroszországi bemutatóját november 16-án tartják, a Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórum keretében, majd az orosz közönség november 17-én és 18-án is megtekintheti az előadást. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Kultúra

Andrej Tarkovszkij orosz rendezőről nyílt kiállítás a Műcsarnokban

A megjelenés óta

-

Írta:

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Fotókon elevenedik meg Andrej Tarkovszkij (1932-1986) orosz filmrendező Tükör című önéletrajzi ihletésű filmjének képi világa a Műcsarnok új kiállításán, ami Emlékek tükre címmel kedd este nyílt Budapesten.

Tarkovszkij a Tükör világa című önéletrajzi filmjének számos képét a múlt század elejéről származó, régi családi fényképek felhasználásával komponálta.

A kiállításon látható hatvan darab fekete-fehér családi, valamint a film forgatásán készült fénykép mellett Trakovszkij apjának, Arszenyij Trakovszkij költőnek nagyméretű molinókon egy-egy versrészlete olvasható. A kiállítást a filmrendező fia, a Nemzetközi Andrej Tarkovszkij Intézet elnöke rendezte.

Andrej A. Tarkovszkij a megnyitón elmondta, hogy húsz éve foglalkozik apja hagyatékának feldolgozásával, de nem régen találta meg az 1930-as években készült fényképeket, amelyekből sokkal több kiderült számára apja gyerekkorából, mint amit személyes beszélgetéseik során tudott meg. A Tükör című film szoros kapcsolatban áll a költészettel, amelyet nagyapja, Arszenyij Trakovszkij versei ihlettek. A film vázát ezek a régi családi fotók adták meg – magyarázta Andrej A. Tarkovszkij.

A fotógyűjtemény több mint 500, az 1930-as évekből származó fényképet és üvegnegatívot foglal magába, amelyek nagy részét a neves orosz fotográfus, Lev Gornung készítette, aki a filmrendező édesapja, Arszenyij Tarkovszkij költő barátja volt.

Enyedi Ildikó filmrendező a megnyitón méltatta Andrej Tarkovszkij rendezői munkásságát. Mint fogalmazott, “kis hal vagyok ugyanabban az óceánban, amiben ő a nagy fehér bálna”.

A kiállítás december 10-ig látható a Műcsarnokban.

Megosztás
Tovább olvasom

Kultúra

Oroszország fölött repülve – fotókiállítás Budapesten

A megjelenés óta

-

Írta:

Harmincöt nagyméretű fotón elevenedik meg madártávlatból Oroszország tájainak szépsége azon a kiállításon, amely az Oroszország fölött repülve című kötet képeiből mutat be válogatást november 15-től az Orosz Kulturális Központban.

Az intézmény közleménye szerint az Oroszország fölött repülve című fotóalbum képei északtól, Kamcsatka vulkánjaitól, Szibériától és a Távol-kelettől az ország déli részéig mutatják be madártávlatból Oroszország tájait, építészeti emlékeit és nagyvárosait.

A moszkvai Region cégcsoport projektje során Szergej Fomin fotóművész több mint ezer órát töltött fényképezőgépével Oroszország fölött a levegőben, és több mint ezer fotót készített. A projekt célja az volt, hogy “politikától mentes információt nyújtson Oroszországról, olyan aspektusból, amelyet a világ eddig még nem ismert” – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

Az Oroszország fölött repülve című kötet – amely idén az év könyve lett Oroszországban – az ország földrajza mellett annak történelméről is tájékoztatást ad.

Az album képeiből álló vándorkiállítás Frankfurt, London, Riga és Havanna után mutatkozik be most Budapesten. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű