Láss csodát az orosz Távol-Keleten: Habarovszk

0

HídHabarovszk a második legnagyobb távol-keleti orosz város Vlagyivosztok után. Lakosainak száma eléri a 579.000 főt. A régiót eredetileg egy nomád kínai törzs népesítette be és az első orosz előőrs 1858-ban jelent meg. Az Oroszország európai része felől érkező emberek azt gondolták, hogy az Urál hegységen túl keletre mindent beborít az örök fagy, de Habarovszkba érve kellemes meglepetésben részesül az utazó.

- Hirdetés -

{loadposition billboard}A város klímája korántsem jellemző egyik szibériai városéra sem. Átlagosan az év 300 napján napsütés van a városban, amely egy szélességi körön fekszik az olaszországi Nizzával. Több különleges növény is őshonos a régióban, megtalálhatóak itt a japán cseresznyefák, de a különleges cédrusok is. A legjobb időszak ahhoz, hogy ellátogassunk Oroszország Távol-Keleti részére az május második felétől június elejéig tart, ekkor már kellemes idő van, de a levegő még nem annyira párás mint nyáron. Egy nagyon jó hír a látogatók és az ott élők számára is, hogy nincsenek szúnyogok. Hasonló kellemes időjárás vár ránk a nyár végén, augusztus második felétől szeptember végéig.

 

Egy századdal korábban a várost csak az új Athénként emlegették. A város nevét Jerofej Habarov felfedezőről kapta a 17. század közepén. Habarovszk az Amur folyó jobb partján fekszik és sokáig a városonHabarovszk keresztül haladtak az Európát és Ázsiát összekötő kereskedelmi útvonalak. Napjainkban egy klasszikus kikötő várost láthatunk, amely nyitott, világos és kellemes környezetű. A helybeliek szerint a legnagyobb látnivaló az Amur folyó, vagy ahogy a kínaiak nevezik a Fekete Sárkány.

A város Moszkvától légvonalban 6100 kilométerre fekszik, ugyanez a távolság a Transzszibériai Expresszel már 8.533 kilométer. A vasútvonal egy csaknem 3 kilométer hosszú hídon keresztül halad át az Amur folyón és érkezik meg a városba. A különleges látványt nyújtó híd érdekessége, hogy még alul a vonatok közlekednek, addig a szerkezet tetején autóút van.

- Hirdetés -

Látnivalók

A város legforgalmasabb utcáját a 19. században a régiót kormányzó Nyikolaj Muravjev-Amurszkijról nevezték el, ebben az utcában vannak a mozik, kávézók, éttermek és üzletek. A város egyik legszebb épülete a 19. században épült városháza, amely egyben különleges tárlatot bemutató múzeumnak is otthont ad. Habarovszkban 60 múzeum található. A Távol-Keleti képtárban az Amur régió bennszülött népei által készített műveket is megtekinthetjük. A város állatkertjében is sok érdekes dolgot láthatunk. Körülbelül 40 szálloda található a városban és a nemzetközi repülőtér is csak 15 percnyi autóútra van a központól. Habarovszkban található a Távol-Kelet egyik legnagyobb felsőoktatási intézménye a Csendes-óceáni-Állami-Egyetem, melynek több mint 21.000 halgatója van.

Habarovszk

Híres emberek szülővárosa

A városban született Kim Dzsongil, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság elnöke, akit Jurij Irszenovics Kim néven anyakönyveztek. Szintén Habarovszkban született Jevgenyij Viktorovics Pljuscsenko olimpiai és világbajnok orosz műkorcsolyázó.

Akár ez is tetszhet