Írjon nekünk

Láss csodát az orosz Távol-Keleten: Habarovszk

A megjelenés óta

-

HídHabarovszk a második legnagyobb távol-keleti orosz város Vlagyivosztok után. Lakosainak száma eléri a 579.000 főt. A régiót eredetileg egy nomád kínai törzs népesítette be és az első orosz előőrs 1858-ban jelent meg. Az Oroszország európai része felől érkező emberek azt gondolták, hogy az Urál hegységen túl keletre mindent beborít az örök fagy, de Habarovszkba érve kellemes meglepetésben részesül az utazó.

{loadposition billboard}A város klímája korántsem jellemző egyik szibériai városéra sem. Átlagosan az év 300 napján napsütés van a városban, amely egy szélességi körön fekszik az olaszországi Nizzával. Több különleges növény is őshonos a régióban, megtalálhatóak itt a japán cseresznyefák, de a különleges cédrusok is. A legjobb időszak ahhoz, hogy ellátogassunk Oroszország Távol-Keleti részére az május második felétől június elejéig tart, ekkor már kellemes idő van, de a levegő még nem annyira párás mint nyáron. Egy nagyon jó hír a látogatók és az ott élők számára is, hogy nincsenek szúnyogok. Hasonló kellemes időjárás vár ránk a nyár végén, augusztus második felétől szeptember végéig.

 

Egy századdal korábban a várost csak az új Athénként emlegették. A város nevét Jerofej Habarov felfedezőről kapta a 17. század közepén. Habarovszk az Amur folyó jobb partján fekszik és sokáig a városonHabarovszk keresztül haladtak az Európát és Ázsiát összekötő kereskedelmi útvonalak. Napjainkban egy klasszikus kikötő várost láthatunk, amely nyitott, világos és kellemes környezetű. A helybeliek szerint a legnagyobb látnivaló az Amur folyó, vagy ahogy a kínaiak nevezik a Fekete Sárkány.

A város Moszkvától légvonalban 6100 kilométerre fekszik, ugyanez a távolság a Transzszibériai Expresszel már 8.533 kilométer. A vasútvonal egy csaknem 3 kilométer hosszú hídon keresztül halad át az Amur folyón és érkezik meg a városba. A különleges látványt nyújtó híd érdekessége, hogy még alul a vonatok közlekednek, addig a szerkezet tetején autóút van.

Látnivalók

A város legforgalmasabb utcáját a 19. században a régiót kormányzó Nyikolaj Muravjev-Amurszkijról nevezték el, ebben az utcában vannak a mozik, kávézók, éttermek és üzletek. A város egyik legszebb épülete a 19. században épült városháza, amely egyben különleges tárlatot bemutató múzeumnak is otthont ad. Habarovszkban 60 múzeum található. A Távol-Keleti képtárban az Amur régió bennszülött népei által készített műveket is megtekinthetjük. A város állatkertjében is sok érdekes dolgot láthatunk. Körülbelül 40 szálloda található a városban és a nemzetközi repülőtér is csak 15 percnyi autóútra van a központól. Habarovszkban található a Távol-Kelet egyik legnagyobb felsőoktatási intézménye a Csendes-óceáni-Állami-Egyetem, melynek több mint 21.000 halgatója van.

Habarovszk

Híres emberek szülővárosa

A városban született Kim Dzsongil, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság elnöke, akit Jurij Irszenovics Kim néven anyakönyveztek. Szintén Habarovszkban született Jevgenyij Viktorovics Pljuscsenko olimpiai és világbajnok orosz műkorcsolyázó.

Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Elnökválasztás 2018

Elindult Vlagyimir Putyin választási weboldala

A megjelenés óta

-

Írta:

Megkezdte működését Vlagyimir Putyin hivatalos kampányoldala a putin2018.ru – értesült a TASzSz orosz hírügynökség.

A weboldalt a lehető legkényelmesebbé és informatívabbra tervezték – mondta Putyin kampányirodájának helyettes vezetője Jelena Szmeleva.

A jelenleg is hivatalban lévő orosz elnök még decemberben jelentette be, hogy függetlenként újraindul az elnöki posztért. A független jelölteknek legalább 300 000 aláírást kell összegyűjtenie az induláshoz. Az aláírásgyűjtés január 5-én kezdődött.

Putyin választási stábjának szóvivője Andrej Kondrasov elmondta, hogy január 15-én reggel már elérték a 711 000 aláírást.

Annak ellenére, hogy a sikeres elnökjelöltté minősítéséhez összesen 315 000 aláírás szükséges, a stáb folytatja az aláírások gyűjtését.

Az elnökválasztás március 18-án, a Krím félsziget és Oroszország újraegyesülésének negyedik évfordulóján lesz.

Tovább olvasom

Gazdaság

Lavrov: a Török Áramlat második ága csak szilárd uniós garanciák esetén épül meg

A megjelenés óta

-

Írta:

Csak akkor épül meg a Török Áramlat földgázvezeték második ága, ha Oroszország szilárd garanciákat kap az Európai Bizottságtól – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfői moszkvai sajtóértekezletén.

Lavrov elmondta, hogy az Európába meghosszabbítható vezetéknek egyelőre csak az első, a török fogyasztók ellátására szánt ága épül.

“A második csak akkor fog megépülni, ha vasbeton (szilárdságú) garanciákat kapunk az Európai Bizottságtól, hogy nem fogja megismételni ugyanazt a mutatványt, amely a Déli Áramlattal kapcsolatban Bulgária esetében történt, amely most ismét kész arra, hogy megvizsgálja a Török Áramlat második ágának fogadását” – nyilatkozott az orosz diplomácia vezetője.

“Készek leszünk minden olyan változatra, amelyet 100 százalékban szavatol majd az Európai Bizottság, és amelyet ilyen módon nem fognak meghiúsítani” – mondta. MTI

Tovább olvasom

Politika

Lavrov: Moszkva kész támogatni a közvetlen tárgyalást a Washington és Phenjan között

A megjelenés óta

-

Írta:

Oroszország kész támogatni a közvetlen tárgyalást az Egyesült Államok és Észak-Korea között a koreai válság rendezése érdekében – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfői moszkvai sajtóértekezletén.

A miniszter arra figyelmeztetett, hogy az észak-koreai válság katonai megoldása katasztrófához vezethet.

Emlékeztetett rá, hogy Oroszország és Kína a konfrontatív lépésektől való tartózkodásra hívta fel a konfliktusban érintett feleket. Mint mondta, az ilyen fellépések befagyasztása után Moszkva kész segédkezni Washington és Phenjan párbeszédének előmozdításában a hatoldalú folyamat keretében, amelyben korábban a két Korea, Oroszország, az Egyesült Államok, Kína és Japán vett részt.

Kijelentette, hogy Moszkva nem támogatja a Vancouverben kedden Észak-Koreáról tartandó külügyminiszteri tanácskozást.

Lavrov szerint Moszkva kész közvetíteni Irakban is, az iraki és a kurd vezetés között. Kijelentette, hogy Oroszország támogatja Irak területi épségét.

Szíriával kapcsolatban ennek az ellenkezőjével vádolta meg az Egyesült Államokat. Ennek alátámasztására Lavrov megemlítette azt az amerikai kezdeményezést, amelynek értelmében a damaszkuszi rendszer megdöntésére törekvő, demokratikusnak nevezett ellenzéki erők határ menti biztonsági övezeteket hoznának létre. Ez a miniszter szerint nagy területleválasztást jelentene Szíria Törökországgal és Iránnal határos vidékein.

Szergej Lavrov hangsúlyozta, hogy a szíriai kormány és az ellenzéki erők bevonásával január végén Szocsiban tervezett konferencia célja az ENSZ égisze alatt megkezdett genfi rendezési folyamat előmozdítása lesz.

Lavrov ismételten azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy a többpólusú világrend kialakulása közepette illegitim eszközökkel törekszik visszaszoruló vezető szerepének megőrzésére. Az orosz diplomácia vezetője a “tisztességes konkurenciaharc” amerikai megsértésének példájaként említette meg egyebek között az orosz Északi Áramlat-2 földgázvezeték megépítésének akadályozását, az orosz média visszaszorítására tett kísérleteket, az orosz fegyvereladásokkal szembeni, harmadik piacokon való fellépést, valamint azt, hogy az orosz sportolókat – Lavrov szerint nem létező – kollektív doppinghasználatra hivatkozva megpróbálják eltiltani a nemzetközi versenyektől.

Az orosz diplomácia vezetője rámutatott: egyre több ország döntött úgy, hogy szuverenitásának védelmében megnöveli katonai erejét a nemzetközi jogrend leértékelődése miatt. Mint mondta, az Egyesült Államok jelenlegi vezetése számára nem prioritás az ENSZ-ben folytatott, egyeztetett munka.

A külügyminiszter kijelentette, hogy Moszkva az iráni nukleáris programról megkötött nemzetközi megállapodás megőrzésére fog törekedni, és nem fogja támogatni az azok megváltoztatására irányuló törekvéseket, amelyek szerinte “nem adnak okot az optimizmusra”. Mint mondta, Oroszország síkraszáll az Izrael és a palesztinok körül kialakult helyzet normalizálása mellett.

Ukrajnáról szólva Lavrov azt mondta, hogy Oroszország a szomszédos ország területének a krími referendum nyomán létrejött integritását kész tiszteletben tartani.

“Ukrajna területi épségét továbbra is tiszteletben tartjuk azon határok között, amelyek a krími referendum és a Krímnek az Oroszországgal való újraegyesítése után jöttek létre” – fogalmazott.

Lavrov úgy vélekedett, hogy az ukrajnai konfliktus rendezését gátolja a helyzet átpolitizálása, valamint az, hogy a Nyugat annak ellenére is támogatja Kijevet, hogy az nem hajtja végre a minszki megállapodásokat.

Az orosz külügyminiszter hangot adott álláspontjának, amely szerint azért gyorsultak fel a tárgyalások Macedónia hivatalos elnevezése körül, mert az Egyesült Államok a nyugat-balkáni államnak a NATO-ba történő felvétele mellett döntött. MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play

Népszerű