Írjon nekünk

Láss csodát az orosz Távol-Keleten: Habarovszk

A megjelenés óta

-

HídHabarovszk a második legnagyobb távol-keleti orosz város Vlagyivosztok után. Lakosainak száma eléri a 579.000 főt. A régiót eredetileg egy nomád kínai törzs népesítette be és az első orosz előőrs 1858-ban jelent meg. Az Oroszország európai része felől érkező emberek azt gondolták, hogy az Urál hegységen túl keletre mindent beborít az örök fagy, de Habarovszkba érve kellemes meglepetésben részesül az utazó.

{loadposition billboard}A város klímája korántsem jellemző egyik szibériai városéra sem. Átlagosan az év 300 napján napsütés van a városban, amely egy szélességi körön fekszik az olaszországi Nizzával. Több különleges növény is őshonos a régióban, megtalálhatóak itt a japán cseresznyefák, de a különleges cédrusok is. A legjobb időszak ahhoz, hogy ellátogassunk Oroszország Távol-Keleti részére az május második felétől június elejéig tart, ekkor már kellemes idő van, de a levegő még nem annyira párás mint nyáron. Egy nagyon jó hír a látogatók és az ott élők számára is, hogy nincsenek szúnyogok. Hasonló kellemes időjárás vár ránk a nyár végén, augusztus második felétől szeptember végéig.

 

Egy századdal korábban a várost csak az új Athénként emlegették. A város nevét Jerofej Habarov felfedezőről kapta a 17. század közepén. Habarovszk az Amur folyó jobb partján fekszik és sokáig a városonHabarovszk keresztül haladtak az Európát és Ázsiát összekötő kereskedelmi útvonalak. Napjainkban egy klasszikus kikötő várost láthatunk, amely nyitott, világos és kellemes környezetű. A helybeliek szerint a legnagyobb látnivaló az Amur folyó, vagy ahogy a kínaiak nevezik a Fekete Sárkány.

A város Moszkvától légvonalban 6100 kilométerre fekszik, ugyanez a távolság a Transzszibériai Expresszel már 8.533 kilométer. A vasútvonal egy csaknem 3 kilométer hosszú hídon keresztül halad át az Amur folyón és érkezik meg a városba. A különleges látványt nyújtó híd érdekessége, hogy még alul a vonatok közlekednek, addig a szerkezet tetején autóút van.

Látnivalók

A város legforgalmasabb utcáját a 19. században a régiót kormányzó Nyikolaj Muravjev-Amurszkijról nevezték el, ebben az utcában vannak a mozik, kávézók, éttermek és üzletek. A város egyik legszebb épülete a 19. században épült városháza, amely egyben különleges tárlatot bemutató múzeumnak is otthont ad. Habarovszkban 60 múzeum található. A Távol-Keleti képtárban az Amur régió bennszülött népei által készített műveket is megtekinthetjük. A város állatkertjében is sok érdekes dolgot láthatunk. Körülbelül 40 szálloda található a városban és a nemzetközi repülőtér is csak 15 percnyi autóútra van a központól. Habarovszkban található a Távol-Kelet egyik legnagyobb felsőoktatási intézménye a Csendes-óceáni-Állami-Egyetem, melynek több mint 21.000 halgatója van.

Habarovszk

Híres emberek szülővárosa

A városban született Kim Dzsongil, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság elnöke, akit Jurij Irszenovics Kim néven anyakönyveztek. Szintén Habarovszkban született Jevgenyij Viktorovics Pljuscsenko olimpiai és világbajnok orosz műkorcsolyázó.

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Kultúra

Együttműködési megállapodást kötött a Fővárosi Nagycirkusz és az Orosz Állami Cirkusz

A megjelenés óta

-

Írta:

Együttműködési megállapodást írt alá a Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórum zárónapján a Fővárosi Nagycirkusz és a világhírű Orosz Állami Cirkusz (Roszgoszcirk). A szerződés értelmében az intézmények többek között közös előadások szervezéséről, lebonyolításáról és a szakmai tapasztalatok megosztásáról döntöttek – tájékoztatta Fekete Péter miniszteri biztos, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója az MTI-t hétfőn.

A Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórum egy “gigantikus találkozó”, amelynek keretében számos színházi, utcaszínházi és cirkuszművészeti program zajlott – beszélt a részletekről. Kiemelte, hogy meghívást kapott a programra a magyar Nemzeti Színház, amely Valerij Fokin rendezésében a Dosztojevszkij-novellából írt színdarabot, A krokodilust adta elő, a szentpétervári Juszupov-palotában pedig Szőcs Géza Raszputyin című drámáját mutatták be.

Fekete Péter elmondta, hogy a Roszgoszcirk egy hatalmas cirkuszművészeti intézmény, amely több mint negyven cirkuszt üzemeltet és több ezer cirkuszművészt foglalkoztat. Az ő szervezésükben zajlott a fórum cirkuszművészeti szekciója, amelyen 17 ország cirkuszi vezetői tartottak előadásokat és egyeztetéseket, a zárónapon pedig sor került az együttműködési megállapodások aláírására is.

A Fővárosi Nagycirkusz igazgatója egy plenáris ülésen tartott előadást a magyar cirkuszművészeti programról, amely a művészeti ág közfeladat ellátási lehetőségeit elemezte.

“Ahogyan a színházban a színházpedagógia vagy a múzeumban a múzeumpedagógia, úgy a cirkuszi szférában a cirkuszpedagógia az, amely nagyon komoly közoktatási és köznevelési feladatokat láthat el” – fejtette ki.

Hozzátette: a magyar és az orosz állami cirkusz keretszerződése a közös rendezvények, fesztiválok szervezésén és lebonyolításán vagy egymás produkcióinak befogadásán túl azt is tartalmazza, hogy a magyar cirkuszpedagógiai programról elindulhat egy nemzetközi, közös gondolkodás.

A megállapodást magyar részről Fekete Péter, orosz részről pedig Dimitrij Ivanov, a Roszgoszcirk főigazgatója írta alá. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Az orosz GDP 1,6 százalékkal nőtt az első tíz hónapban

A megjelenés óta

-

Írta:

Az orosz hazai össztermék (GDP) 1,6 százalékkal nőtt az idei első tíz hónapban éves összevetésben. Az első kilenc hónapban a gazdasági bővülés nagyobb, 1,8 százalék volt.

Ugyancsak az orosz statisztikai hivatal honlapján hétfőn megjelent adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom 0,8 százalékkal bővült a januártól október végéig tartó tíz hónapban éves szinten. A kilenchavi bővülés szerényebb, 0,5 százalék volt.

A mezőgazdasági termelés tízhavi növekedése 2,9 százalékra lassult a kilenchavi 3,8 százalékról, éves szinten.

Az októberi orosz munkanélküliségi ráta 5,1 százalékra emelkedett a szeptemberi 5 százalékról.

A termelői áremelkedés 1,2 százalék volt októberben a szeptemberi 0,4 százalék után. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Utazás

Videó: látványos légi felvételek a Krím félszigetről

A megjelenés óta

-

Írta:

Gyönyörű légi felvételeket készítettek idén szeptemberben a Krím félszigetről.

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű