Kubában találkozik Ferenc pápa és Kirill moszkvai pátriárka

0

Ferenc pápa és Kirill orosz pátriárka február 12-én Kubában találkozik, és közös nyilatkozatot ír alá a katolikus és az orosz ortodox egyház kapcsolatának jövőjéről – jelentette be pénteken Federicio Lombardi, a Vatikán szóvivője. A találkozó tényét Moszkvában is megerősítették. Ez lesz a katolikus és az orosz ortodox egyház vezetőjének első találkozója azt követően, hogy 1054-ben szakadás következett be a nyugati és a keleti kereszténység között.

- Hirdetés -

A pápa a február 12. és 18. közötti mexikói látogatása előtt, a havannai repülőtéren találkozik majd az orosz egyházfővel. A nyilatkozatot ott fogják aláírni. Moszkva: a közel-keleti keresztényüldözés miatt találkozik az orosz pátriárka a pápával Oroszország pátriárkája azért találkozik a pápával, mert összefogásra van szükség a közel-keleti keresztényüldözés ellen – jelentette ki pénteken Moszkvában Ilarion volokalamszki metropolita.

Rámutatott, hogy a két egyház közötti régi nézeteltérések továbbra is fennállnak, különös tekintettel az ukrán görög katolikus egyházzal kapcsolatos vitára. Ezeket az ellentéteket azonban félretették, hogy a két egyházfő össze tudjon fogni keresztényüldözés ellen. Ilarion elmondta, hogy a találkozó előkészítése már régóta tart. 

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet