Írjon nekünk

Gazdaság

KKM: a korlátozás ellenére folyamatos a magyar cégek jelenléte Oroszországban

A megjelenés óta

-

Bár az Oroszország által 2014. augusztus 6-án elrendelt embargó érzékenyen érintette a magyar agrárexportot, a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok nem rekedtek meg, és az embargó ellenére több nagy értékű magyar vagy magyar-orosz közös beruházás valósult meg – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kedden az MTI-vel.

2014. szeptember 1-je óta Oroszország területén több mint 100 millió euró, vagyis 30 milliárd forint értékű fejlesztésben, beruházásban működtek közre magyar vállalatok – ismertették. Magyarországi cégek az elmúlt egy évben Oroszország több régiójában építettek autó- és konzervgyárat, gyógyszerüzemet, részt vesznek jelentős méretű állattartó telepek kialakításában, szállítottak orosz húsfeldolgozó üzemeknek gépeket, sőt egy nemrég megkötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően 50 darab magyar gyártású kompozit autóbusz karosszéria is kerül Oroszországba.

Emellett folyamatban van egy évenként ezer tonna kibocsátású halnevelő telep létrehozása is a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Halászati Kutatóintézete (HAKI), valamint Vlagyimir megye közös beruházásában. A jelenleg zajló projektek közül kiemelték az egyik legnagyobb hazai padlóburkolatokat gyártó cég megbízását, amelynek keretében az idén kétezer oroszországi általános iskola felújításában vesz részt: tornatermekbe, tornacsarnokokba szállítanak speciális padlóburkolatot csaknem kétmillió euró értékben.

A közleményben Budai Gyula, a KKM Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztosa kifejtette, az embargó ellenére is van lehetőség a magyar vállalkozások, cégek megjelenésére és tevékenységére az orosz piacon. A miniszteri biztos szerint az embargó időszakát könnyebben vészelhetik át a magyarországi gazdasági társaságok magyar-orosz vegyesvállalatok létrahozásával és így erősebb oroszországi jelenléttel.

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Gazdaság

Az orosz GDP 1,6 százalékkal nőtt az első tíz hónapban

A megjelenés óta

-

Írta:

Az orosz hazai össztermék (GDP) 1,6 százalékkal nőtt az idei első tíz hónapban éves összevetésben. Az első kilenc hónapban a gazdasági bővülés nagyobb, 1,8 százalék volt.

Ugyancsak az orosz statisztikai hivatal honlapján hétfőn megjelent adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom 0,8 százalékkal bővült a januártól október végéig tartó tíz hónapban éves szinten. A kilenchavi bővülés szerényebb, 0,5 százalék volt.

A mezőgazdasági termelés tízhavi növekedése 2,9 százalékra lassult a kilenchavi 3,8 százalékról, éves szinten.

Az októberi orosz munkanélküliségi ráta 5,1 százalékra emelkedett a szeptemberi 5 százalékról.

A termelői áremelkedés 1,2 százalék volt októberben a szeptemberi 0,4 százalék után. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Roszatom: minden biztonsági előírásnak megfelelnek az új paksi blokkok

A megjelenés óta

-

Írta:

MTI Fotó: Illyés Tibor

Minden biztonsági előírásnak, így a fukusimai erőmű-katasztrófa utáni szigorúbb előírásoknak is megfelelnek majd a paksi atomerőmű új blokkjai – mondta Kirill Komarov, a Roszatom nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese hétfőn Budapesten, a nukleáris ipari beszállítók Atomex-Europe elnevezésű konferenciáján.

Kiemelte, hogy a Roszatom soha nem ajánl olyan projekteket külföldön, amiket korábban Oroszországban nem valósítottak meg sikerrel. Hozzátette, hogy a belföldi beszállítók 40 százalékos részvételét átlátható beszerzési eljárásokkal biztosítják.

Süli János, a paksi atomerőmű új blokkjainak tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a rendezvényen hangsúlyozta, hogy a jövő nem az olcsó munkaerőről, hanem az olcsó áramról és a jól fizetett munkaerőről szól. Hozzátette, hogy az építkezés előkészítő munkái 2018-ban, a reaktorblokkok kivitelezési munkálatai pedig 2020-ban indulhatnak. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Videó: új repülőteret kapott Rosztov-na-Donu

A megjelenés óta

-

Írta:

Látványos légi felvételeket készítettek Rosztov-na-Donu új nemzetközi repülőteréről. A Platov nemzetközi repülőteret várhatóan idén decemberben adják át.

A városban számos infrastrukturális beruházás zajlik a 2018-as labdarúgó-világbajnokság miatt.

 

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű