Kivonulnak Ukrajnából a legnagyobb orosz bankok

1

Úgy tűnik, hogy nem enyhülnek az egyébként is mélyponton lévő orosz-ukrán kapcsolatok. A legfrissebb lapértesülések szerint ukrajnai leányvállalatinak eladását készíti elő több orosz pénzintézet, köztük a Magyarországon is érdekeltséggel rendelkező Sberbank.

- Hirdetés -

Az ukrán Forbes gazdasági lap május 17-én írta arról, hogy az orosz állami tulajdonban lévő Sberbank tárgyalásokat folytat ukrajnai leányvállalatának értékesítéséről Alekszandr Jaroszlavszkij helyi üzletemberrel. A Kommerszant című napilap is úgy tudja, hogy megbeszélést folytatott a bank és Ukrajna hatodik leggazdagabb embere, azonban a lap értesülései szerint a tárgyalások kudarcba fulladtak. A sikertelen tárgyalások ellenére a pénzintézet nem tett le azon szándékáról, hogy elhagyja az ukrán piacot.

A második legnagyobb orosz bank a VTB is az ukrán érdekeltségének eladására készül

- Hirdetés -

A VTB bankcsoport elnöke Andrej Kosztyin május 17-én a cég londoni befektetési eseményén úgy nyilatkozott, hogy Ukrajnában jelentős veszteségeik vannak. Hozzátette, hogy nem látnak sok lehetőséget az országban, sem gazdasági, sem politikai téren. Kosztyin elmondta, hogy ha lehetőségük lesz rá eladják ukrajnai érdekeltségeiket.

A Vnyesekonombank is távozik

A szintén orosz állami tulajdonban lévő Vnyesekonombanknak is van leányvállalata Ukrajnában. A Kommerszant úgy tudja, hogy a pénzintézet is keresi a lehetőséget az ukrán piac elhagyására.

Utcakövekkel támadják az orosz bankokat Kijevben

Február 20-án több embert vettek őrizetbe az ukrán fővárosban, miután utcakövekkel bezúzták két orosz bank, az Alfa és a Sberbank ablakait, előbbibe be is hatoltak, és a pénzintézetben törtek-zúztak. A rendőrség közleménye szerint garázdaság, illetve a szétvert bankfiókban dolgozók mobiltelefonjainak és pénztárcáinak eltulajdonlása miatt indítottak eljárásokat.

Akár ez is tetszhet