Kevesebb földgáz jut Európába – a Gazpromnál Ukrajnára mutogatnak

0

gázvezetékA Gazpromnál nem értik, mi lehet az oka annak, hogy egy sor európai partnerhez kevesebb földgáz jut, és Ukrajnára mutogatnak – adta hírül csütörtökön az Interfax orosz hírügynökség. Alekszandr Medvegyev, a Gazprom Export vezérigazgatója közölte, hogy a kemény hidegre tekintettel a cég maximálisan megnövelte a földgáz szállítását, nemcsak Európába, hanem a Független Államok Közössége országaiba, így Fehéroroszországba és Ukrajnába is. Egyúttal növelte a gázkivételt a föld alatti gáztározókból. Medvegyev azt mondta, hogy míg tavaly 150 milliárd köbméter földgázt szállítottak Európába, az idén a gázszállítás mennyisége éves szinten 180 milliárd köbméter. A Gazprom exportvállalatának vezetője azt is közölte, hogy Ukrajna, amelynek területén áthaladnak az orosz gáz továbbítására szolgáló tranzitvezetékek, éves szinten 60 milliárd köbméter földgázt vesz ki a maga számára, ami sokkal több a szerződéses mennyiségnél.

- Hirdetés -

Az Interfax orosz hírügynökség szerint ennek megfelelően Ukrajna naponta átlag 160 millió köbméter gázt csapol le a vezetékekből. Január 31-én a levett mennyiség 118,7 millió köbméter volt. Az orosz Gazprommal kötött szerződésében nincs megszabva az ukrán fél számára, mennyi gázt vehet ki legfeljebb naponta.
Az ukrán állami gázcég, a Naftogaz ugyanakkor azt közölte, hogy az Európába menő és az általa megrendelt gáz mennyisége megfelel a Gazprommal fennálló egyezségben meghatározottnak. Az ukrán cég azt is közölte, hogy garantálja a gázszállítási menetrend teljesítését Európába.
A Gazprom Export  150 milliárd köbméter gázt szállított tavaly Európába. ezzel Európa gázimportjának közel negyedét biztosítja. A Gazpromtól tavaly a legtöbb földgázt Németország vásárolta, 34,02 milliárd köbmétert, Dánia a legkevesebbet, 0,05 milliárd köbmétert. A 21 európai országba exportáló Gazprom Export listáján Magyarország a nyolcadik legnagyobb vásárló volt tavaly, 6,26 milliárd köbméterrel.

 

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet