Írjon nekünk

Gazdaság

Késik a Gazprom-Aréna átadása (képek)

A megjelenés óta

-

Gazprom ArénaSem az építő fővállalkozó, sem a megbízó nem tudja, hogy mikor készül el Szentpétervár új futballstadionja a Gazprom-Aréna. A 2000-ben elindított projektet egyszerre több tényező is akadályozta az évek során. A gazdasági világválság, a városvezetés és a 2018-as orosz foci vb pályázat is “beleszólt” a stadion kivitelezését. Csak 2010-ben kétszer függesztették fel az építkezést. Idén először februárban állt le a stadion építése, amikor a város építési bizottsága bejelentette, hogy sikeres foci-vb pályázat esetén Szentpéterváron rendezik az elődöntő mérkőzést 2018-ban. Ez a kivitelezőnek plusz munkájába és megemelt kivitelezési költségébe kerül, ugyanis a Gazprom-Arénát nem a FIFA szabványoknak megfelelően tervezték.

A második leállás idén áprilisban volt, amikor a helyi törvényhozók úgy döntöttek, hogy fél milliárd rubellel csökkentik a stadion építésére szánt költségvetési összeget. Ekkor határozatlan időre felfüggesztették a munkálatokat. Az eredeti tervek szerint 2010 november 5-ig kellene elkészülnie az arénának. Ma az építkezés fővállalkozója újabb csúszást jelentettbe, amelyet azzal indokol, hogy az építkezés ütemtervéhez a jelenlegi ezer munkás helyett négyezerre lenne szükség.

Zenit stadion

A Huszti Szabolcsot is leigazoló Zenit-Szentpétervár futballcsapat számára készülő stadiont a Kresztovszkij szigeten építik. Az aréna terveit a japán Kisho Kurokawa építész készítette. A stadion 67 ezer néző befogadására lesz alkalmas. Becslések szerint a beruházás költségei meghaladják a 24 milliárd rubelt, amelyet a Gazprom és a szentpétervári önkormányzat finanszíroz.

A napokban oroszországi első állomásukon Szentpétervárra érkezett a FIFA delegációja, akik a 2018-as futball világbajnokságra pályázó országokban ellenőrzik a rendező város infrastruktúráját, stadionjait, repülőtereit és szállodáit. Szentpétervárból Moszkvába, majd Kazányba onnan pedig Szocsiba utazott a delegáció. Kazányban rendezik a 2013-as nyári Universiadet, Szocsiban pedig egy évvel később pedig téli olimpia lesz.

Gazprom Aréna:

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Gazdaság

Az orosz GDP 1,6 százalékkal nőtt az első tíz hónapban

A megjelenés óta

-

Írta:

Az orosz hazai össztermék (GDP) 1,6 százalékkal nőtt az idei első tíz hónapban éves összevetésben. Az első kilenc hónapban a gazdasági bővülés nagyobb, 1,8 százalék volt.

Ugyancsak az orosz statisztikai hivatal honlapján hétfőn megjelent adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom 0,8 százalékkal bővült a januártól október végéig tartó tíz hónapban éves szinten. A kilenchavi bővülés szerényebb, 0,5 százalék volt.

A mezőgazdasági termelés tízhavi növekedése 2,9 százalékra lassult a kilenchavi 3,8 százalékról, éves szinten.

Az októberi orosz munkanélküliségi ráta 5,1 százalékra emelkedett a szeptemberi 5 százalékról.

A termelői áremelkedés 1,2 százalék volt októberben a szeptemberi 0,4 százalék után. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Roszatom: minden biztonsági előírásnak megfelelnek az új paksi blokkok

A megjelenés óta

-

Írta:

MTI Fotó: Illyés Tibor

Minden biztonsági előírásnak, így a fukusimai erőmű-katasztrófa utáni szigorúbb előírásoknak is megfelelnek majd a paksi atomerőmű új blokkjai – mondta Kirill Komarov, a Roszatom nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese hétfőn Budapesten, a nukleáris ipari beszállítók Atomex-Europe elnevezésű konferenciáján.

Kiemelte, hogy a Roszatom soha nem ajánl olyan projekteket külföldön, amiket korábban Oroszországban nem valósítottak meg sikerrel. Hozzátette, hogy a belföldi beszállítók 40 százalékos részvételét átlátható beszerzési eljárásokkal biztosítják.

Süli János, a paksi atomerőmű új blokkjainak tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a rendezvényen hangsúlyozta, hogy a jövő nem az olcsó munkaerőről, hanem az olcsó áramról és a jól fizetett munkaerőről szól. Hozzátette, hogy az építkezés előkészítő munkái 2018-ban, a reaktorblokkok kivitelezési munkálatai pedig 2020-ban indulhatnak. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Videó: új repülőteret kapott Rosztov-na-Donu

A megjelenés óta

-

Írta:

Látványos légi felvételeket készítettek Rosztov-na-Donu új nemzetközi repülőteréről. A Platov nemzetközi repülőteret várhatóan idén decemberben adják át.

A városban számos infrastrukturális beruházás zajlik a 2018-as labdarúgó-világbajnokság miatt.

 

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű