Oroszország hírei

Japán: megbocsáthatatlan sértés volt Medvegyev lépése

11

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

MedvegyevA japán miniszterelnök Naoto Kan megbocsáthatatlan sértésnek nevezte Dmitrij Medvegyev orosz elnök tavaly novemberi Kuril-szigeteki látogatását – értesült az AFP francia hírügynökség. A szigetország kormányfője azonban megjegyezte, hogy készek tárgyalni a szigetek hovatartozásáról. Naoto Kan erről az úgynevezett “északi területek” visszaszerzésének ünnepén beszélt február 7-én. Közben orosz hírügynökségi információk szerint a tokiói orosz nagykövetség közelében fiatalok orosz zászlókat égettek. A Kuril-szigetek hovatartozása az egyik legnagyobb probléma Oroszország és Japán között.

- Hirdetés -

A japán kormány tagjai időről időre “szemléket” tartanak a déli Kuril-szigetek felett, amelyek szép időben szabad szemmel is láthatók Hokkaido partjairól. Korábban még a tengerre is kihajóztak, vagy repülőgépre szálltak, hogy onnan szemléljék meg a területet. Tavaly októberben Mabucsi Szumio közlekedési, területfejlesztési és turisztikai miniszter, aki egyben Japán legészakibb szigetének, Hokkaidónak a fejlesztési minisztere, Nemuro városából “tekintette meg” a Kuril-szigetek déli partjait. Az orosz kézen lévő szigetek egykori lakosaival találkozva kijelentette: úgy érezte, ők erős vágyat éreznek az “Északi Területek” japán fennhatóság alá való visszatérése iránt. Válaszlépésként tavaly november elsején Dmitrij Medvegyev orosz elnök ellátogatott a Japán és Oroszország által is saját területeként elismert dél Kuril szigetek Kunasir szigetére. Az orosz külügyminisztérium nem értette Japán reakcióját. Naoto Kan a szigetország miniszterelnöke akkor még csak sajnálatosnak nevezte az orosz államfő Kuril szigeteki utazását. Medvegyev hivatalos utazási programját már szeptember végén közölte az elnöki adminisztráció, amikor is több Japán vezető bírálta, hogy az orosz elnök a vitatott hovatartozású szigetcsoportra látogat. Oroszország és Japán 1945-óta nem tud megállapodni az ásványkincsekben gazdag területről.

A japán külügyminiszter a tervek szerint csütörtökön utazik Moszkvába hivatalos tárgyalásokra, s ez a kérdés valószínűleg a napirendi pontok élén szerepel majd, de az ügyben haladás nem várható.

- Hirdetés -

 

Keress pénzt

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet