Írjon nekünk

Ukrajna

Jacenyuk kiárusítja Ukrajnát az USA-nak

A megjelenés óta

-

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök az állami ipar eladása mellett lobbizik az amerikaiaknak az „állami vállalatok bolhapiacán” – írja a LifeNews a Forbesra hivatkozva. „Ukrajna miniszterelnöke felszólította az amerikai partnereit, hogy használják aktívabban a befektetési lehetőségeit a felkínált ukrajnai privatizációs kampányban. Részben az energiaszektorban is, de ez az egész tendencia egyre inkább a bolhapiacra emlékeztet” – írja Kenneth Rapoza a Forbes rovatvezetője a „Legyenek szívesek, vegyék meg Ukrajnát” című cikkében.

Rapoza megjegyzi, hogy miután Ukrajna elvesztette irányítását az ország keleti része fölött, az országban nem maradt olyan kecsegtető ajánlat, amely érdekelné a befektetőket. A Donbásszon több olyan objektum is van, amely érdekelhette volna a befektetőket. Egyikük sem hajlandó élni a Jacenyuk által felkínált lehetőséggel, miszerint a vállalkozók fektessenek be most, és miután a kormány visszaszerzi a területek fölött irányítást, akkor a vállalkozók majd haszonban részesülnek.

A Forbes rovatvezetője kiemelte, hogy Kijev furcsa kritériumokat állít fel a befektetőkkel szemben. A Miniszteri Kabinet csak arra összpontosít, hogy olyan befektetők érkezzenek, akik nem beszélnek oroszul, ezzel viszont csökkenti a veszteséges és elavult vállalatok eladásának sikerét. Ugyanakkor Jacenyuk és Porosenko népszerűsége teljesen a padlón van, az állami vállalatok eladása pedig nem segítette növelni a kormány népszerűségét.

Az az Ukrajnában elfogadott törvény, amely engedélyezi a kormánynak a hiteltartozások törlesztésének szüneteltetését, lehetővé teszi, hogy az országot fizetésképtelennek nyilvánítsák, ha nem sikerül megegyezni a hitelezőkkel. Jacenyuk azt nyilatkozta, hogy nem engedi megvalósulni ezeket a szélsőséges intézkedéseket, és Ukrajna a hiteltartozások átütemezése által 15 milliárd dollárt akar törleszteni az elkövetkező négy évben.

Az ukrán kormány folyamatosan pénzt kér nyugati partnereitől a gazdaságának helyreállítására. Nemrég megnevezte azt az összeget is, amire számít. „Nem akarom semmivel sem összehasonlítani, de Görögország 300 milliárd dollárt kapott” – mondta Jacenyuk. Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke azt nyilatkozta Jacenyuk kijelentésére reagálva, hogy az EU nem szándékszik betölteni az ukrán államkassza réseit. A kijevi kormány adatai alapján Ukrajna külső tartozása márciusban elérte a 32,8 milliárd dollárt. A Nemzeti Bank jóslata alapján Ukrajna tartozása el fogja érni a GDP 93 százalékát.

RapidPress Hírszolgálat

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Ukrajna

Szijjártó: Magyarország elvárja Kijevtől, hogy tartsa féken az ukrán nacionalistákat

A megjelenés óta

-

Írta:

Magyarország elvárja Ukrajnától, hogy tartsa féken az olyan nacionalista csoportokat, mint amelynek tagjai a hétvégén letépték a magyar zászlót a beregszászi polgármesteri hivatalról – jelentette ki Szijjártó Péter hétfőn Brüsszelben.

Az európai uniós tagországok külügyminiszteri tanácskozásának szünetében tartott sajtótájékoztatóján a külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy az üggyel kapcsolatban bekérették Ukrajna budapesti nagykövetét.

Hangsúlyozta: egy jól működő és európai integrációra vágyó országban nem tűrik el az ilyen eseményeket.

Az elkövetőket mielőbb kézre kell keríteni és felelősségre kell vonni – mondta Szijjártó. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Ukrajna

Ukrajna lakossága 2050-re 5,5 millióval csökken

A megjelenés óta

-

Írta:

Ukrajna lakossága 5,5 millióval fog csökkenni 2050-re – tette közzé előrejelzését vasárnap az ukrán Ptuhi demográfiai és szociológiai kutatóintézet.

Az UNIAN hírügynökség a legfrissebb kutatási eredményt ismertető beszámolójában emlékeztetett arra, hogy az állami statisztikai hivatal szeptember 1-jei adatai szerint jelenleg Ukrajnában 42,444 millióan élnek. A hírügynökség azt azonban nem közölte, hogy ebbe a statisztikai hivatal beleszámolta-e vagy sem az Oroszországgal újraegyesült Krímet, valamint a Donyecki és Luganszki népköztársaságot.

Az ukrán társadalom is – az országtól Nyugatra fekvő országokéhoz hasonlóan – elöregedő tendenciát mutat már évek óta, azaz kevesebb az élve születések száma az elhalálozásokénál, és egyre nő a nyugdíjas korúak aránya a társadalomban. Az idén szeptemberig 243,86 ezren születtek Ukrajnában és 386,5 ezren haltak meg. Ez azt jelenti, hogy az ország lakossága több mint 140 ezer fővel csökkent az év első nyolc hónapjában.

A Ptuhi intézet legfrissebb prognózisa szerint 2050-ig 6,6 millióval csökken Ukrajnában a munkaképesek, azaz a 20 és 59 éves közötti lakosok száma. Ezzel egy időben viszont 2,6 millióval nő a hatvan évesek és a fölöttiek száma, arányuk pedig el fogja érni a teljes lakosság egy harmadát.

Ligyija Tkacsenko, az intézet vezető kutatója szerint a demográfiai helyzet kedvezőtlen alakulását az ukrán kormányzatnak figyelembe kell vennie az élet minden területét érintő döntéseiben. Tkacsenko úgy vélekedett, hogy egy állami szintű nemzeti terv az ország elöregedésének fékezésére kedvező hatással lenne a jelenleg riasztóan rossz helyzet alakulására, még akkor is, ha az pusztán politikai nyilatkozatok szintjén fogalmazódik meg.

Megosztás
Tovább olvasom

Ukrajna

Porosenko: egész Ukrajnában ukránul fognak beszélni

A megjelenés óta

-

Írta:

Petro Porosenko ukrán elnök az oktatási törvény védelmében szólalt fel, amelyet több európai ország, köztük Magyarország és Oroszország is élesen bírált.

Porosenko szerint az új törvény “vissza adja” az ukrán nyelvet az ország polgárainak.

Igen, megvédjük a nemzeti kisebbségeket, de minden ukrán ukránul fog beszélni – közölte az államfő az ukrán parlament által már elfogadott oktatási reformról.

Minden ukrán ukránul fog beszélniPorosenko

Az ukrán parlament által szeptember 5-én elfogadott új oktatási törvényt Porosenko szeptember 25-én írta alá és szeptember 28-án lépett hatályba.

Az új oktatási törvényt több ország bírálja

Az új ukrán oktatási törvény heves indulatokat váltott ki Oroszországban, Lengyelországban, Görögországban, Bulgáriában, Romániában, ahol az államfő Klaus Johannis lemondta kijevi útját, Magyarországon, ahol a külügyminiszter Szijjártó Péter közölte, hogy Budapest blokkolni fogja Ukrajna EU-hoz és NATO-hoz való közeledését.

A törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikkelye kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv. Ennek megfelelően a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása – az ukrán mellett – csak az első négy osztályban engedélyezett, és csupán az önkormányzati fenntartású tanintézetek külön osztályaiban vagy csoportjaiban, így az 5. osztálytól felfelé, az anyanyelvi tárgyak kivételével, minden tantárgyat ukránul oktatnak majd. Ez a rendelkezés az érintett nemzeti kisebbségek szervezetei szerint sérti Ukrajna alkotmányát, több hatályos törvényét, nemzetközi egyezményekben és megállapodásokban vállalt kötelezettségeit.

A jogszabály ezen része – 2020 szeptemberétől lépne hatályba.

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű