Itt festjük az ördögöt a sínekre, amott csavarjuk a tényeket, szkander a valósággal

0

Hölgyeim és Uraim. Ma nem terveztem írni semmit, semmilyen témában. A Facebook-on akadtam össze a ma “nagy” oroszos “hírrel”, – az Index nevű hírportálról megosztva -most akkor idézek:

- Hirdetés -

“Az orosz külügyminisztérium hivatalos oldalán megjelent közlemény szerint Magyarország megsérti az uniós fegyverexport szabályait azzal, hogy egy közvetítőn keresztül T-72-es tankokat szállít Ukrajnának. A magyar külügyminisztérium határozottan cáfolta ezt. A tárca szerint a harcjárműveket csak egy másik raktárba szállítják át, azok nem lépték át a magyar határt. Moszkva furcsa módon egy eddig ismeretlen magyar portál, a Hídfő.net információira támaszkodik. Az oldal erősen oroszpártinak tűnik, első Facebook-bejegyzését cirill betűkkel írták. “

Namármost ez így komolyan hangzik egy laikus számára. De nem nekem. Előzetes bevezetés nélkül:

1, Mutatnak az említett honlapon képeket, a képeken tankokat, a tankok épp egy teherszerelvényen csücsültek. De…az úticél is ott volt a képeken? Nem. Stabil tényadatok nélkül, ilyen kijelentéseket tenni, hogy ezek a tankok ukrajnai célálomással utaznak, – szerintem –  felelőtlenség. Mivel az Oroszországi Föderáció Külügyminisztériuma, a magyarországi lokációjú említett hírportál által leközölt vélelmekre alapozva a mai napon kommünikét adott ki, ez már mindenképpen negatívan fogja érinteni Magyarország Oroszország általi megítélését. És az kinek jó Magyarország lakói közül? Hírt, tényadatot nélkülöző megerősítés nélkül illetve részleges igazságtartalommal leközölni nem profi újságírás.

A HÍR,megerősítő adat nélkül csupán vélelem, feltétlezés, feltevés, ami nem tényadat,nem stabil adat. Félreértés ne essék: a vélelem is egy adat, csak nem stabil adat. De félreértésekre adhat alapot.

2, Én magam még a rusvesna.su oldalon találkoztam az adattal, akkor azt gondoltam, hogy akár igaz is lehet, lévén a hadrendből kivont T-72-es modellekből még van raktárakban lezsírozva vagy 8O-1OO darab. Az Index cikke után én elolvastam az eredeti forrást is, amiből kiderül, hogy egy olvasójuk küldte a képeket, amiket lelkesen kattogtatott egy vonatállomáson, a közlő oldal pedig közölte, hogy nyilván az ukrán frontra mennek. Ugyan a beszerzési tenderek amin az Excalibur megvette őket, kint vannak a lapon, és az is igaz, hogy volna logika eladni őket Ukrajnának, amikor úgyis annyi sok a veszteségük a harcokban, de ez még nem stabil tényadat, csak egy valószínűsíthető vélelem.

3, A hírszolgáltatás műfajában, különbséget teszünk

a, HÍR-FORDÍTÁS és közlés és HÍR-ELŐÁLLÍTÁS között. Mi a különbség?
Ha például én Oroszországról, vagy Angliáról vagy az USA-ró stbl írok, autentikus, tehát angol vagy orosz forrásból tájékozódom, fordítok, ha nem elemzést végzek,akkor fordítást eszközlök, és a híranyagot változatlan formában, forrásmegjelölés által adom közre.
Illetőleg a
b, HÍR-ELŐÁLLÍTÁS – amikor a FORRÁS én magam vagyok (átvitt értelemben), például oknyomozó újságírás vagy magam által összegyűjtött nyersanyag feldolgozása által készítem el a hírt, amit majd mások továbbvisznek, átvesznek.

A fentiekben mi történt? Valaki küldött képeket tankokról, amik csücsülnek a teherszerelvényen. Hová mennek? Hanyan? Miért? – ezen adatok bizonyos tudatának hiányában előállítottak egy hírt, amit mások átvettek és továbbadtak. Az oroszok is, és az orosz külügyminisztérium hivatalos oldalán megjelent egy kommüniké….értik? Az oroszok benyalták a dolgot, lehet kapóra jött nekik, vagy nem, de ha ők kommünikét adnak ki, az már komoly, annak súlya van. Íme a népszerűség ára .

4, Külügyi kockázattal jár a hír: az oroszok most mindenre hiperérzékenyek, és ugranak a legkisebb tipusu közvetett ellenséges fenyegetésre is, habár komolyan nem veszik ezt Magyarországtól ,ahhoz túl kicsi az ország.

A Index ominózus cikke – szétszedve és megrágva – nem sok:

5, ÉN a hiteles, tényfeltáró újságírás mellett vagyok, az Index cike ezzel köszönő viszonban sincs.

(most idézgetek és kommentelgetek

1, “Külön meglepő, hogy az orosz külügyminisztérium a hír forrásaként a 2012 októberében bejegyzett Hidfő.net oldalt jelöli meg.”

komment: Nem, nem meglepő, HA az az oldal hozta le a “hírt” akkor miért meglepő?Ha Ti hoztok le valami kicsavart sztorit és rátok hivatkoznak, az nem meglepő?

2, “Árulkodónak tűnik, hogy a Hídfő.net első, 2012 őszi Facebook-bejegyzését cirill betűkkel írták: Новый новостной сайт запущен! – így számolnak be arról, hogy új hírportál indult.”

komment: Ez miről árulkodik? Arról hogy oroszul van, vagy miről ? Jóképességű egyedek… amúgy az “Новый новостной сайт запущен!” = “Új híroldal indult” – uuuuuh, ez aztán fenyegetés magától az orosz cártól. ENNYIRE senki nem lehet elfogult. Kivéve pénzért.

3, “A „felhatalmazott ügynökség” állítólag a cseh Excalibur cég lehet, amely elsősorban orosz fegyverrendszerek továbbfejlesztésével foglalkozik. A szakágat ismerők szerint az Excalibur a legkomolyabb közép-európai fegyvergyártónak számít, amely az izraeli Rafaellel is együttműködik.”

komment: ez mondjuk igaz, az Excalibur  nyerte a tank-tendereket a honlapon közzétett Magyar Honvédség által kiírt pályázati tenderek győztese ez a cég, a dokumentumok csatolva vannak.Ez tény.

4, “A Hídfő.net-en megjelent cikk  képekkel kezdődik, amiket állítólag a nyíregyházi vasútállomáson készített egy szemfüles olvasó. Tankok látszanak rajta piros MÁV-teherkocsikon, az egyik képen öt tank egymás után. Az olvasó állítólag azt is látta, hogy a tankokat szállító szerelvény Záhony felé tartott, ahol átlépte az ukrán-magyar határt.”

komment: És Nyíregyházáról látta, hogy Záhonynál a tankok átmennek Ukrajnába? Nem hiszem, ez vélelemezés, nem tény.

5, “A cikk szerint olyan, mintha a magyar Honvédelmi Minisztérium direkt azért adta volna el a T-72-eseket, hogy aztán az Excalibur átjátszhassa őket Ukrajnának. Ezt abból gondolják, hogy szerintük a tankonkénti kétmillió forint nagyon alacsony ár. A nagyon jól értesültnek tűnő Hídfő.net szerint ma a világpiacon egy ilyen állapotú, használt, de még hadra fogható harcjármű értéke legalább 100 ezer USA dollár ( megközelítőleg 24 millió Ft), tehát itthon a piaci ár tizedéért, azaz a hulladékvas árában értékesíthették a harcjárműveket. Azzal zárul a cikk, hogy az USA már kérte a szovjet technikát használó NATO-tagokat, hogy szállítsanak fegyvert Ukrajnának. Azt is megjegyzik, hogy Magyarországnak 2013 óta van eladó MiG-29-ese is, és lehet, hogy ezeket is Ukrajnának szánjuk.” 

komment:ebben mondjuk van logika és a hidfo árai is nagyjából stimmelnek, az ügylet maga nagyon érdekes és kényes kérdéseket vet fel: KI jár jól már megint a tankok hulladékvasként való eladásával? Hümm-hümm…

6, “Az erősen oroszpárti portál péntek esti vezető cikkének ajánlója eléggé átlátszó módon ezzel kezdődik: „A kijevi kormány kudarcot vallott – Ukrajnában idén télen nem lesz fűtés. Tömegesen költöznek vidékre Kijevből, fafűtésre alkalmas falusi házakba.” 

komment: az igazság kimondása nem oroszpártiság, hanem igazságpártiság, az, hogy idén nem lesz fűtés kijevben tényadat, mert nem fizetnek a gázért, és ha én nem fizetek egy szolgáltatásért, akkor nem kapok szolgáltatást. Ebben mi az oroszpártiság?

Tudják mit, én most EU “párti” leszek, adok egy hírt:  Kjevben mától ingyen adja az állam a lakossági fogyasztásra használt földgázt. Most akkor rendben vagyok, hölgyek-urak? 🙂 Nehogymár megvádoljanak. Inkább hazudok, semminthogy oroszpárti legyek

7, A kép…az Indexes cikkhez közölt főcímlap-kép…legalább ha átvették volna az eredeti forrásét, de nem… dexék INNEN kukázták le a google segedelmével: http://www.businessweek.com/news/2014-03-31/kerry-demands-russian-retreat-lavrov-seeks-federal-ukraine

Maga az inkriminált kép a Facebook által történő megosztás után felbukkanó ablakban:

És az eredeti kép:

képaláírás az EREDETI helyen: egy férfi áll a vonatrakomány közelében, mely módosított T-72-es orosz tankokból áll, a Gvardeyskoe vasútállomás mellett, közel a krími fővároshoz Simeropol-hoz, március 14.-én, fotós: Olga Maltseva / AFP / Getty Images

Ennyit  az Index újságírásáról. Örülök, hogy minket ez a fajta “színvonal”nem érint.

Александр Николаевич Искандер

 

utóirat:“Az igazság igazság, mégha senki nem is hisz benne. A hazugság hazugság, mégha mindenki el is hiszi.”

 

Akár ez is tetszhet