Írjon nekünk

Sport

Itt festjük az ördögöt a sínekre, amott csavarjuk a tényeket, szkander a valósággal

A megjelenés óta

-

Hölgyeim és Uraim. Ma nem terveztem írni semmit, semmilyen témában. A Facebook-on akadtam össze a ma “nagy” oroszos “hírrel”, – az Index nevű hírportálról megosztva -most akkor idézek:

“Az orosz külügyminisztérium hivatalos oldalán megjelent közlemény szerint Magyarország megsérti az uniós fegyverexport szabályait azzal, hogy egy közvetítőn keresztül T-72-es tankokat szállít Ukrajnának. A magyar külügyminisztérium határozottan cáfolta ezt. A tárca szerint a harcjárműveket csak egy másik raktárba szállítják át, azok nem lépték át a magyar határt. Moszkva furcsa módon egy eddig ismeretlen magyar portál, a Hídfő.net információira támaszkodik. Az oldal erősen oroszpártinak tűnik, első Facebook-bejegyzését cirill betűkkel írták. “

Namármost ez így komolyan hangzik egy laikus számára. De nem nekem. Előzetes bevezetés nélkül:

1, Mutatnak az említett honlapon képeket, a képeken tankokat, a tankok épp egy teherszerelvényen csücsültek. De…az úticél is ott volt a képeken? Nem. Stabil tényadatok nélkül, ilyen kijelentéseket tenni, hogy ezek a tankok ukrajnai célálomással utaznak, – szerintem –  felelőtlenség. Mivel az Oroszországi Föderáció Külügyminisztériuma, a magyarországi lokációjú említett hírportál által leközölt vélelmekre alapozva a mai napon kommünikét adott ki, ez már mindenképpen negatívan fogja érinteni Magyarország Oroszország általi megítélését. És az kinek jó Magyarország lakói közül? Hírt, tényadatot nélkülöző megerősítés nélkül illetve részleges igazságtartalommal leközölni nem profi újságírás.

A HÍR,megerősítő adat nélkül csupán vélelem, feltétlezés, feltevés, ami nem tényadat,nem stabil adat. Félreértés ne essék: a vélelem is egy adat, csak nem stabil adat. De félreértésekre adhat alapot.

2, Én magam még a rusvesna.su oldalon találkoztam az adattal, akkor azt gondoltam, hogy akár igaz is lehet, lévén a hadrendből kivont T-72-es modellekből még van raktárakban lezsírozva vagy 8O-1OO darab. Az Index cikke után én elolvastam az eredeti forrást is, amiből kiderül, hogy egy olvasójuk küldte a képeket, amiket lelkesen kattogtatott egy vonatállomáson, a közlő oldal pedig közölte, hogy nyilván az ukrán frontra mennek. Ugyan a beszerzési tenderek amin az Excalibur megvette őket, kint vannak a lapon, és az is igaz, hogy volna logika eladni őket Ukrajnának, amikor úgyis annyi sok a veszteségük a harcokban, de ez még nem stabil tényadat, csak egy valószínűsíthető vélelem.

3, A hírszolgáltatás műfajában, különbséget teszünk

a, HÍR-FORDÍTÁS és közlés és HÍR-ELŐÁLLÍTÁS között. Mi a különbség?
Ha például én Oroszországról, vagy Angliáról vagy az USA-ró stbl írok, autentikus, tehát angol vagy orosz forrásból tájékozódom, fordítok, ha nem elemzést végzek,akkor fordítást eszközlök, és a híranyagot változatlan formában, forrásmegjelölés által adom közre.
Illetőleg a
b, HÍR-ELŐÁLLÍTÁS – amikor a FORRÁS én magam vagyok (átvitt értelemben), például oknyomozó újságírás vagy magam által összegyűjtött nyersanyag feldolgozása által készítem el a hírt, amit majd mások továbbvisznek, átvesznek.

A fentiekben mi történt? Valaki küldött képeket tankokról, amik csücsülnek a teherszerelvényen. Hová mennek? Hanyan? Miért? – ezen adatok bizonyos tudatának hiányában előállítottak egy hírt, amit mások átvettek és továbbadtak. Az oroszok is, és az orosz külügyminisztérium hivatalos oldalán megjelent egy kommüniké….értik? Az oroszok benyalták a dolgot, lehet kapóra jött nekik, vagy nem, de ha ők kommünikét adnak ki, az már komoly, annak súlya van. Íme a népszerűség ára .

4, Külügyi kockázattal jár a hír: az oroszok most mindenre hiperérzékenyek, és ugranak a legkisebb tipusu közvetett ellenséges fenyegetésre is, habár komolyan nem veszik ezt Magyarországtól ,ahhoz túl kicsi az ország.

A Index ominózus cikke – szétszedve és megrágva – nem sok:

5, ÉN a hiteles, tényfeltáró újságírás mellett vagyok, az Index cike ezzel köszönő viszonban sincs.

(most idézgetek és kommentelgetek

1, “Külön meglepő, hogy az orosz külügyminisztérium a hír forrásaként a 2012 októberében bejegyzett Hidfő.net oldalt jelöli meg.”

komment: Nem, nem meglepő, HA az az oldal hozta le a “hírt” akkor miért meglepő?Ha Ti hoztok le valami kicsavart sztorit és rátok hivatkoznak, az nem meglepő?

2, “Árulkodónak tűnik, hogy a Hídfő.net első, 2012 őszi Facebook-bejegyzését cirill betűkkel írták: Новый новостной сайт запущен! – így számolnak be arról, hogy új hírportál indult.”

komment: Ez miről árulkodik? Arról hogy oroszul van, vagy miről ? Jóképességű egyedek… amúgy az “Новый новостной сайт запущен!” = “Új híroldal indult” – uuuuuh, ez aztán fenyegetés magától az orosz cártól. ENNYIRE senki nem lehet elfogult. Kivéve pénzért.

3, “A „felhatalmazott ügynökség” állítólag a cseh Excalibur cég lehet, amely elsősorban orosz fegyverrendszerek továbbfejlesztésével foglalkozik. A szakágat ismerők szerint az Excalibur a legkomolyabb közép-európai fegyvergyártónak számít, amely az izraeli Rafaellel is együttműködik.”

komment: ez mondjuk igaz, az Excalibur  nyerte a tank-tendereket a honlapon közzétett Magyar Honvédség által kiírt pályázati tenderek győztese ez a cég, a dokumentumok csatolva vannak.Ez tény.

4, “A Hídfő.net-en megjelent cikk  képekkel kezdődik, amiket állítólag a nyíregyházi vasútállomáson készített egy szemfüles olvasó. Tankok látszanak rajta piros MÁV-teherkocsikon, az egyik képen öt tank egymás után. Az olvasó állítólag azt is látta, hogy a tankokat szállító szerelvény Záhony felé tartott, ahol átlépte az ukrán-magyar határt.”

komment: És Nyíregyházáról látta, hogy Záhonynál a tankok átmennek Ukrajnába? Nem hiszem, ez vélelemezés, nem tény.

5, “A cikk szerint olyan, mintha a magyar Honvédelmi Minisztérium direkt azért adta volna el a T-72-eseket, hogy aztán az Excalibur átjátszhassa őket Ukrajnának. Ezt abból gondolják, hogy szerintük a tankonkénti kétmillió forint nagyon alacsony ár. A nagyon jól értesültnek tűnő Hídfő.net szerint ma a világpiacon egy ilyen állapotú, használt, de még hadra fogható harcjármű értéke legalább 100 ezer USA dollár ( megközelítőleg 24 millió Ft), tehát itthon a piaci ár tizedéért, azaz a hulladékvas árában értékesíthették a harcjárműveket. Azzal zárul a cikk, hogy az USA már kérte a szovjet technikát használó NATO-tagokat, hogy szállítsanak fegyvert Ukrajnának. Azt is megjegyzik, hogy Magyarországnak 2013 óta van eladó MiG-29-ese is, és lehet, hogy ezeket is Ukrajnának szánjuk.” 

komment:ebben mondjuk van logika és a hidfo árai is nagyjából stimmelnek, az ügylet maga nagyon érdekes és kényes kérdéseket vet fel: KI jár jól már megint a tankok hulladékvasként való eladásával? Hümm-hümm…

6, “Az erősen oroszpárti portál péntek esti vezető cikkének ajánlója eléggé átlátszó módon ezzel kezdődik: „A kijevi kormány kudarcot vallott – Ukrajnában idén télen nem lesz fűtés. Tömegesen költöznek vidékre Kijevből, fafűtésre alkalmas falusi házakba.” 

komment: az igazság kimondása nem oroszpártiság, hanem igazságpártiság, az, hogy idén nem lesz fűtés kijevben tényadat, mert nem fizetnek a gázért, és ha én nem fizetek egy szolgáltatásért, akkor nem kapok szolgáltatást. Ebben mi az oroszpártiság?

Tudják mit, én most EU “párti” leszek, adok egy hírt:  Kjevben mától ingyen adja az állam a lakossági fogyasztásra használt földgázt. Most akkor rendben vagyok, hölgyek-urak? 🙂 Nehogymár megvádoljanak. Inkább hazudok, semminthogy oroszpárti legyek

7, A kép…az Indexes cikkhez közölt főcímlap-kép…legalább ha átvették volna az eredeti forrásét, de nem… dexék INNEN kukázták le a google segedelmével: http://www.businessweek.com/news/2014-03-31/kerry-demands-russian-retreat-lavrov-seeks-federal-ukraine

Maga az inkriminált kép a Facebook által történő megosztás után felbukkanó ablakban:

És az eredeti kép:

képaláírás az EREDETI helyen: egy férfi áll a vonatrakomány közelében, mely módosított T-72-es orosz tankokból áll, a Gvardeyskoe vasútállomás mellett, közel a krími fővároshoz Simeropol-hoz, március 14.-én, fotós: Olga Maltseva / AFP / Getty Images

Ennyit  az Index újságírásáról. Örülök, hogy minket ez a fajta “színvonal”nem érint.

Александр Николаевич Искандер

 

utóirat:“Az igazság igazság, mégha senki nem is hisz benne. A hazugság hazugság, mégha mindenki el is hiszi.”

 

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Politika

Az orosz csapat kizárása esetén nem közvetítik az olimpiát az állami televíziók

A megjelenés óta

-

Írta:

Nem fogja közvetíteni a phjongcshangi téli olimpiát az orosz csapat kizárása esetén sem az Összoroszországi Televíziós és Rádiósugárzási Társaság (VGTRK), sem az ugyancsak állami tulajdonban lévő Pervij Kanal (Első Csatorna) televízió.

Ezt a két médiavállalat pénteken helyezte kilátásba, miután a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) csütörtökön közölte: továbbra sem megfelelőek az oroszországi doppingellenes intézkedések, ezért az Orosz Antidopping Ügynökség (RUSADA) továbbra sem végezhet semmilyen tesztet.

Egyelőre változatlanul kérdéses, hogy az ország sportolói ott lehetnek-e a februári olimpián, igaz, több orosz szakértő szerint a RUSADA rehabilitálásának megtagadása nem jelenti egyúttal a nemzeti csapat kizárását is. Az ügyben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) december 5-én hirdeti ki döntését.

Az olimpiát a VGTRK csatornáin és a Pervij Kanalon kívül elvileg még a Gazprom Mediához tartozó Match TV közvetítheti. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője érthetőnek minősítette az állami televíziók állásfoglalását, ugyanakkor közölte, hogy erről még korai beszélni és az orosz sportolók folytatják a felkészülést az olimpiára.

Moszkva a WADA döntését politikai indíttatásúnak tartja.

Sporttisztségviselők szerint a RUSADA végrehajtotta a WADA által megkövetelt összes személyzeti és szervezeti változtatást. Az orosz vezetők ugyanakkor kitartanak amellett, hogy Oroszországban nincs és nem is volt államilag támogatott doppingolás, aminek elismerését a WADA feltételül szabta az orosz doppingellenes ügynökség jogainak helyreállításához.

Moszkva szerint a nemzetközi testület túllépte a szakmaiság határait.

A Rosszija 1 csatorna egyik vitaműsorában elhangzott, hogy Oroszország kanadai polgári bíróságon kíván pert indítani a WADA által felkért független szakértő, Richard McLaren ellen, akinek vizsgálata arra az eredményre jutott, hogy a szocsi téli olimpia doppinglaborjában az orosz sportolók pozitív mintáit negatívra cserélték. A McLaren-jelentést Moszkvában megalapozatlannak minősítették.

Vlagyimir Putyin orosz elnök október 9-én Cseljabinszkban kijelentette, hogy a doppingváddal illetett orosz sportolókat polgári bíróságokon kell megvédeni.

“Úgy gondolom, hogy a különleges (sport)bírósági rendszerek itt már nem elegendők, általános polgári bírói testületekhez kell fordulni” – hangoztatta.

Megosztás
Tovább olvasom

Sport

Már 77 ezer jegy elkelt a holnapi orosz-argentin meccsre

A megjelenés óta

-

Írta:

Már több mint 77 ezer jegy elkelt a szombati Oroszország – Argentína barátságos labdarúgó mérkőzésre, amelyet a felújított Luzsnyiki stadionban rendeznek.

A szombati mérkőzéssel avatják fel a felújított, 81 ezer férőhelyesre bővített Luzsnyikit, amelyben a 2018-as labdarúgó-világbajnokság döntőjét is rendezik.

Oroszország már javában a jövőévi vb-re készül és a szabad szállodai szobák is gyorsan fogynak a helyszíneken.

A 2018-as FIFA világbajnokságot június 14 és július 15 között rendezik 11 oroszországi városban: Moszkva, Szentpétervár, Szocsi, Kalinyingrád, Volgográd, Kazany, Nyizsnyij Novgorod, Rosztov-na-Donu, Jekatyerinburg, Szarankszk és Szamara.

Megosztás
Tovább olvasom

Politika

Putyin: Oroszországban nincs állami doppingrendszer

A megjelenés óta

-

Írta:

Oroszországban nem létezik állami doppingrendszer – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Cseljabinszkban.

Oroszországban sohasem volt, nincs, és remélem, hogy sohasem lesz állami doppingrendszer, amivel megpróbálnak bennünket meggyanúsítani, sőt, megvádolniVlagyimir Putyin

Az orosz vezető mindemellett elismerte, hogy csakúgy, mint sok más országokban, Oroszországban is van doppingolás, az egyes eseteken az orosz vezetés “dolgozik és dolgozni fog”.

Mint mondta, a doppingváddal illetett sportolókat polgári bíróságokon kell megvédeni.

“Úgy gondolom, hogy a különleges bírósági rendszerek itt már nem elegendők, általános polgári bírói testületekhez kell fordulni” – hangoztatta.

Nem igazak a 2016-os McLaren-jelentésben leírtak

A szövetségi szintű és a kiemelt bűnügyekben eljáró orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szerdán közölte: nem igazak a 2016-os McLaren-jelentésben leírt, az ország sportolóinak állami szintű doppingolására vonatkozó állítások.

Az SZK szerint “a WADA (a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) által felkért független szakértő, Richard McLaren azzal kapcsolatos érvei, hogy a szocsi téli olimpia doppinglaborjában a pozitív mintákat negatívra cserélték, valamint hogy Oroszországban állami doppingprogram működne, cáfolatot nyertek”.

Mindemellett Oroszország – az SZK javaslatára – kérni fogja, hogy az Egyesült Államok adja ki Grigorij Rodcsenkovot, az orosz antidopping labor korábbi vezetőjét, aki a vádak szerint segített eltitkolni a rendszer működését a 2014-es téli olimpián.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ezen állítások ellenére elrendelte a szocsi olimpián levett összes orosz doppingminta újraelemzését.

A WADA által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását feltáró jelentése szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között 30 sportágban mintegy 1000 sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

A McLaren-jelentés után a NOB – a WADA ajánlásával ellentétesen – a nemzetközi sportági szövetségekre bízta, hogy engednek-e orosz versenyzőket indulni a tavalyi riói olimpián, azzal a kitétellel, hogy a jelentésben nevesített sportolók semmikképpen sem indulhatnak. Rióban orosz atléták – egy kivétellel – és súlyemelők sem szerepelhettek, összesen 279-en képviselhették az országot Brazíliában. A riói paralimpiáról pedig – csakúgy mint a 2018-as téli paralimpiáról – valamennyi orosz sportolót kizárták.

Az orosz sportolók phjongcshangi, téli olimpiai részvételéről a NOB végrehajtó bizottsága december 5. és 7. közötti ülésén születhet döntés.

Dmitrij Peszov, a Kreml szóvivője kedden kifejezte Moszkva reményét, hogy folytatódni fog az együttműködés Oroszország és a NOB között, és hogy nem valósul meg a “legrosszabb forgatókönyv”, amely szerint kizárnák az orosz válogatottat a téli olimpiáról. Mint mondta, egy ilyen döntés súlyos veszteséget okozhatna az olimpiai mozgalomnak.

A szóvivő hangoztatta, hogy Oroszország a nemzetközi olimpiai mozgalom felelősségteljes tagja és ő is tagadta a doppinghasználat állami támogatását.

“Oroszország elnökének utasítására sporttisztségviselőink folytatják az intenzív párbeszédet a NOB-bal és annak képviselőivel” – mondta. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű