Írjon nekünk

Ukrajna

Itt a bizonyíték: az USA tiltott fegyvereket szállít Ukrajnának

A megjelenés óta

-

A Segodnia.ru oldal olyan dokumentumot publikált, amelyből kiderül, hogy az Egyesült Államok 52 hangtompítót és 15 javító készletet szállít Barrett M107 nagy kaliberű mesterlövészpuskákhoz Ukrajnának – írja a Vesztyi. Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma három feltétellel hagyta jóvá a szállításokat. Fel kell jegyezni a szállítandó hangtompítók sorozatszámát, fel kell mutatni a címzettek adatait, és végül csakis azok a címzettek kaphatják meg az alkatrészeket, amelyeket a fogadó fél megnevezett a 14-es pontban.

A 14-es pontban Ukrajna Nemzeti Gárdája van megjelölve címzettként. „Az amerikai oktatók már dolgoznak az ukrán hadsereg soraiban és a Nemzeti Gárdában, ahol az a feladatuk, hogy felkészítsék az ukrán katonákat. Valószínűleg ezt az 52 puskát az oktatásban résztvevőknek akarják majd adni” – magyarázta Ivan Konovalov, katonai szakértő.

Félmillió dollár. Ez áll ebben a bizonyos fegyverszállítási szerződésben. A gyártó cég a Barrett Firearms Manufacturing vállalat, az exportőr pedig az Ami Global Security. A szállítást a New-York-i JFK repülőtéren vagy pedig az Oregon állambeli Portland repülőtéren keresztül végzik. A továbbiakban a bolgár Balkomers vállalat felelős a szállításért. Valószínűleg csak a nyomok eltüntetése miatt csatolták be a szerződésbe ezt a vállalatot. Az Egyesült Államok fegyverereket szállít NATO-szövetségeseinek, ezért senkinek sem tűnne fel még egy konténer. Bulgáriából pedig autóalkatrésznek álcázva is átszállíthatják a fegyvereket.

„Ami Bulgáriát mint tranzitországot érinti, elmondhatom, hogy az ország területét már több mint 20 éve használják különböző fegyverkezési megállapodásban, ahol el kell tüntetni a nyomokat. Elég nyilvánvaló, hogy ma is ugyanazt a sémát alkalmazzák, hogy bolgár tranzitot használva, bolgár szállító eszközökkel exportáljanak fegyvereket az Egyesült Államokból Bulgáriába, onnan meg Ukrajnába” – nyilatkozta Igor Korotcsenko katonai szakértő, a Nemzetvédelem újság főszerkesztője.

Bulgáriában nem mindenki örül ennek. Volen Sziderov, a Támadás nacionalista párt vezetője egy felvételt publikált, ahol ukrán zászlóval ellátott UAZ terepjárókat szállítanak teherautók. A Barrett mesterlövész puskákat nehezen lehet az önvédelmi eszközök közé sorolni. 12,7 mm-es kaliberű, és nagyjából 1800 méterre lehet vele tüzelni. A legfőbb eltérés a többi mesterlövész puskához képest, hogy páncél nélküli, vagy gyenge páncéllal rendelkező célpontok ellen használják. Például az ellenség rádiólokátorának megrongálására, lőszerek vagy aknák felrobbantására biztonságos távolságból. Az M107 használata csak újabb áldozatokkal fog járni a Donbásszon. Ez a fegyverszállítás megszeg minden egyezményt, beleértve a minszki egyezményeket is. „Ez már nem az első fegyverszállítmány, amelyet Bulgárián keresztül szállítanak amerikai cégek Ukrajnába. A hangtompítók és a javítócsomagok arról árulkodnak, hogy már korábban is szállítottak” – mondta Igor Korotcsenko.

A DNR felkelői korábban M16 puskákat is találtak a donyecki repülőtér területén, amelyet a NATO-országok használnak. Úgy tűnik, hogy a fegyverszállításokat minimum egy hónappal ezelőtt már elkezdték. Washington közben arról beszél folyamatosan, hogy nem fognak fegyvert szállítani Ukrajnába. Erről Josh Ernest, a Fehér Ház szóvivője is nyilatkozott a bajorországi G7-es csúcstalálkozón. Hozzá kell tenni azt, hogy az USA az ukrajnai államcsínyhez való közét és tagadta hosszú időn keresztül.

RapidPress Hírszolgálat

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Ukrajna

Szijjártó: Magyarország elvárja Kijevtől, hogy tartsa féken az ukrán nacionalistákat

A megjelenés óta

-

Írta:

Magyarország elvárja Ukrajnától, hogy tartsa féken az olyan nacionalista csoportokat, mint amelynek tagjai a hétvégén letépték a magyar zászlót a beregszászi polgármesteri hivatalról – jelentette ki Szijjártó Péter hétfőn Brüsszelben.

Az európai uniós tagországok külügyminiszteri tanácskozásának szünetében tartott sajtótájékoztatóján a külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy az üggyel kapcsolatban bekérették Ukrajna budapesti nagykövetét.

Hangsúlyozta: egy jól működő és európai integrációra vágyó országban nem tűrik el az ilyen eseményeket.

Az elkövetőket mielőbb kézre kell keríteni és felelősségre kell vonni – mondta Szijjártó. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Ukrajna

Ukrajna lakossága 2050-re 5,5 millióval csökken

A megjelenés óta

-

Írta:

Ukrajna lakossága 5,5 millióval fog csökkenni 2050-re – tette közzé előrejelzését vasárnap az ukrán Ptuhi demográfiai és szociológiai kutatóintézet.

Az UNIAN hírügynökség a legfrissebb kutatási eredményt ismertető beszámolójában emlékeztetett arra, hogy az állami statisztikai hivatal szeptember 1-jei adatai szerint jelenleg Ukrajnában 42,444 millióan élnek. A hírügynökség azt azonban nem közölte, hogy ebbe a statisztikai hivatal beleszámolta-e vagy sem az Oroszországgal újraegyesült Krímet, valamint a Donyecki és Luganszki népköztársaságot.

Az ukrán társadalom is – az országtól Nyugatra fekvő országokéhoz hasonlóan – elöregedő tendenciát mutat már évek óta, azaz kevesebb az élve születések száma az elhalálozásokénál, és egyre nő a nyugdíjas korúak aránya a társadalomban. Az idén szeptemberig 243,86 ezren születtek Ukrajnában és 386,5 ezren haltak meg. Ez azt jelenti, hogy az ország lakossága több mint 140 ezer fővel csökkent az év első nyolc hónapjában.

A Ptuhi intézet legfrissebb prognózisa szerint 2050-ig 6,6 millióval csökken Ukrajnában a munkaképesek, azaz a 20 és 59 éves közötti lakosok száma. Ezzel egy időben viszont 2,6 millióval nő a hatvan évesek és a fölöttiek száma, arányuk pedig el fogja érni a teljes lakosság egy harmadát.

Ligyija Tkacsenko, az intézet vezető kutatója szerint a demográfiai helyzet kedvezőtlen alakulását az ukrán kormányzatnak figyelembe kell vennie az élet minden területét érintő döntéseiben. Tkacsenko úgy vélekedett, hogy egy állami szintű nemzeti terv az ország elöregedésének fékezésére kedvező hatással lenne a jelenleg riasztóan rossz helyzet alakulására, még akkor is, ha az pusztán politikai nyilatkozatok szintjén fogalmazódik meg.

Megosztás
Tovább olvasom

Ukrajna

Porosenko: egész Ukrajnában ukránul fognak beszélni

A megjelenés óta

-

Írta:

Petro Porosenko ukrán elnök az oktatási törvény védelmében szólalt fel, amelyet több európai ország, köztük Magyarország és Oroszország is élesen bírált.

Porosenko szerint az új törvény “vissza adja” az ukrán nyelvet az ország polgárainak.

Igen, megvédjük a nemzeti kisebbségeket, de minden ukrán ukránul fog beszélni – közölte az államfő az ukrán parlament által már elfogadott oktatási reformról.

Minden ukrán ukránul fog beszélniPorosenko

Az ukrán parlament által szeptember 5-én elfogadott új oktatási törvényt Porosenko szeptember 25-én írta alá és szeptember 28-án lépett hatályba.

Az új oktatási törvényt több ország bírálja

Az új ukrán oktatási törvény heves indulatokat váltott ki Oroszországban, Lengyelországban, Görögországban, Bulgáriában, Romániában, ahol az államfő Klaus Johannis lemondta kijevi útját, Magyarországon, ahol a külügyminiszter Szijjártó Péter közölte, hogy Budapest blokkolni fogja Ukrajna EU-hoz és NATO-hoz való közeledését.

A törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikkelye kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv. Ennek megfelelően a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása – az ukrán mellett – csak az első négy osztályban engedélyezett, és csupán az önkormányzati fenntartású tanintézetek külön osztályaiban vagy csoportjaiban, így az 5. osztálytól felfelé, az anyanyelvi tárgyak kivételével, minden tantárgyat ukránul oktatnak majd. Ez a rendelkezés az érintett nemzeti kisebbségek szervezetei szerint sérti Ukrajna alkotmányát, több hatályos törvényét, nemzetközi egyezményekben és megállapodásokban vállalt kötelezettségeit.

A jogszabály ezen része – 2020 szeptemberétől lépne hatályba.

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű