Írjon nekünk

Gazdaság

Gazprom: a Nabucco temetésének tanúi vagyunk

A megjelenés óta

-

A Nabucco nincs többé, most a gázvezetékprojekt temetésének vagyunk tanúi – mondta a Gazprom elnöke pénteken Moszkvában, a cég közgyűlését követő tájékoztatón. Alekszej Miller újságírói kérdésre válaszolt, egyben elégedettségének adott hangot, mondván, most már legalább világosan látnak. Úgy fogalmazott: Európa kezdett vereségeket szenvedni más régiókban, ahonnan gázt remélt. Ha ez folytatódik, kockázatot jelent az Európai Unió energiabiztonságára. Az OMV osztrák energiaipari konszern szerdán jelentette be, hogy az azerbajdzsáni Shah Deniz II. földgázmező kitermelői nem a Nabucco West vezetéket választották a földgáz Európába szállítására. A konzorcium úgy döntött, hogy a Transz-adriai földgázvezetéken (TAP), a török határtól Görögországon, Albánián át szállít majd a tervek szerint évente 10 milliárd köbméter földgázt Olaszországig.

A Gazprom elnöke Moszkvában azt is elmondta, hogy az orosz gázt a tervek szerint 2015 végétől Európába, így Magyarországra is továbbító Déli Áramlat gázvezeték finanszírozása teljes mértékben biztonságos, kockázatmentes. A 2018-ra évi 63 milliárd köbméter gáz szállítására alkalmas gázvezetékrendszer megvalósításával szigorúan a tervek szerint haladnak. Alekszej Miller a múlt héten jelentette be, hogy a jövő év második negyedében kezdik meg a Déli Áramlat földgázvezeték Fekete-tenger alatti szakaszának építését.

A Gazprom annyi földgázt ad partnereinek, amennyit igényelnek, és tervei szerint 2030-ra az európai piacon 33 százalékos részesedése lesz, szemben a tavalyi 26 százalékkal – hangoztatta az orosz óriáscég első embere a közgyűlést követően. Elmondta, hogy az európai megrendelők napi felhasználása ebben a nyári időszakban is elérte a 453 millió köbmétert, ez a téli időszakban felhasznált gázmennyiséghez hasonló. Alekszej Miller az éves beszámolóban kijelentette, a Gazprom az év első felében tíz százalékkal növelte földgázszállításait Európába. Olaszországba például háromszor annyi földgázt szállítottak az utóbbi hónapokban, mint a tavalyi hasonló időszakban. Az idén 160 milliárd köbméter földgázt tervez szállítani az európai országokba és Törökországba szemben a tavalyi 152 milliárd köbméterrel. A cég elnöke elmondta, hogy a Gazprom készleteinek jelenlegi értéke a becslések szerint 280 milliárd dollárt tesz ki, amely azt jelenti, hogy a világ legnagyobb ipari földgáztartalékával rendelkezik.

A Gazprom a világ gáztartalékainak 18, az oroszországi tartalékoknak 72 százalékát birtokolja. Úgy vélte, hogy az európai cseppfolyósított gáz Ázsiába megy, ezért az európai fogyasztók még sokáig a Gazprommal lesznek kénytelenek együttműködni a hosszú távú szerződések keretében. A cseppfolyósított gáz ára ráadásul lassan eléri a vezetéken érkező földgázét. A tájékoztató első részében az orosz-ukrán kapcsolatok voltak terítéken, és a Gazprom elnöke rögtön leszögezte, hogy soha semmilyen körülmények között nem fogják feltölteni az ukrajnai föld alatti gáztározókat. Megjegyezte ugyanakkor, hogy jelenleg az ukrajnai tározókban mindössze 7,5 milliárd köbméter földgáz van, amely az európai országok téli igényeinek kielégítéséhez nem lesz elegendő. Ahhoz legalább 19 milliárd köbméterre lenne szükség. Ebben a helyzetben a Gazprom óriási kockázatot lát az európai gázellátás biztonságára nézve – mondta Alekszej Miller. Azt is közölte, hogy Kijev adóssága miatt a Gazprom úgy döntött, hogy 2015 január elsejétől nem fogják megelőlegezni az Ukrajna területén átmenő orosz földgáz tranzitálásának árát.

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Gazdaság

Az orosz GDP 1,6 százalékkal nőtt az első tíz hónapban

A megjelenés óta

-

Írta:

Az orosz hazai össztermék (GDP) 1,6 százalékkal nőtt az idei első tíz hónapban éves összevetésben. Az első kilenc hónapban a gazdasági bővülés nagyobb, 1,8 százalék volt.

Ugyancsak az orosz statisztikai hivatal honlapján hétfőn megjelent adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom 0,8 százalékkal bővült a januártól október végéig tartó tíz hónapban éves szinten. A kilenchavi bővülés szerényebb, 0,5 százalék volt.

A mezőgazdasági termelés tízhavi növekedése 2,9 százalékra lassult a kilenchavi 3,8 százalékról, éves szinten.

Az októberi orosz munkanélküliségi ráta 5,1 százalékra emelkedett a szeptemberi 5 százalékról.

A termelői áremelkedés 1,2 százalék volt októberben a szeptemberi 0,4 százalék után. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Roszatom: minden biztonsági előírásnak megfelelnek az új paksi blokkok

A megjelenés óta

-

Írta:

MTI Fotó: Illyés Tibor

Minden biztonsági előírásnak, így a fukusimai erőmű-katasztrófa utáni szigorúbb előírásoknak is megfelelnek majd a paksi atomerőmű új blokkjai – mondta Kirill Komarov, a Roszatom nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese hétfőn Budapesten, a nukleáris ipari beszállítók Atomex-Europe elnevezésű konferenciáján.

Kiemelte, hogy a Roszatom soha nem ajánl olyan projekteket külföldön, amiket korábban Oroszországban nem valósítottak meg sikerrel. Hozzátette, hogy a belföldi beszállítók 40 százalékos részvételét átlátható beszerzési eljárásokkal biztosítják.

Süli János, a paksi atomerőmű új blokkjainak tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a rendezvényen hangsúlyozta, hogy a jövő nem az olcsó munkaerőről, hanem az olcsó áramról és a jól fizetett munkaerőről szól. Hozzátette, hogy az építkezés előkészítő munkái 2018-ban, a reaktorblokkok kivitelezési munkálatai pedig 2020-ban indulhatnak. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Videó: új repülőteret kapott Rosztov-na-Donu

A megjelenés óta

-

Írta:

Látványos légi felvételeket készítettek Rosztov-na-Donu új nemzetközi repülőteréről. A Platov nemzetközi repülőteret várhatóan idén decemberben adják át.

A városban számos infrastrukturális beruházás zajlik a 2018-as labdarúgó-világbajnokság miatt.

 

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű