Írjon nekünk

Gazdaság

Gazprom: 2030-ig folyamatosan nő a gázszállítás Európába

A megjelenés óta

-

Folyamatosan növeli az európai országokba exportált földgáz mennyiségét 2030-ig a Gazprom arra számítva, hogy az európai kereslet is nőni fog – közölte Alekszandr Medvegyev, a Gazprom elnökhelyettese kedden. Az orosz földgáz átlagos exportára az idén a 2011-es szinten várható, azaz ezer köbméterenként 370-380 dollárra lehet számítani. Az első négy hónapban átlagosan majdnem 400 dollárért adták el az energiahordozót az európai országoknak. Idén a megrendelések alapján 151,8 milliárd köbméter gázt szállítanak Európába. Ez a mennyiség hasonló a 2011-ben exportálthoz. Az orosz állami gázcég elnökhelyettese, a Gazprom export-vezérigazgatója közölte, hogy a földgáz árának csökkentéséről az európai vásárlókkal folyó tárgyalások többségében megegyezésre számít. Június végére megállapodhatnak a kulcsfontosságú partnerekkel, de ezúttal nem szeretnék 7 százaléknál nagyobb mértékben csökkenteni az árat.

A Gazprom jelenleg az olasz ENI-vel és a Gaz de France francia céggel folytat egyeztetéseket. Alekszandr Medvegyev hozzátette, hogy ezekkel a partnerekkel az előző gázszerződés lejárta miatt kezdtek tárgyalásokat. A magyarországi partner esetében meg kell várni a tulajdonosváltást, utána kezdhetik meg a tárgyalásokat a gáz áráról és a mennyiségről – válaszolta Alekszandr Medvegyev az MTI kérdésére az E.ON magyarországi leányvállalatának eladására utalva. Baji Csaba, a Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója a múlt csütörtöki tájékoztatón elmondta: az E.ON magyarországi földgázipari érdekeltségeinek megvásárlása, illetve a tranzakció lezárása az idei év második felében várható. A magyar-orosz gázszállítási szerződés 2015-ben jár le.

A Gazprom elnökhelyettese azt is közölte az MTI-vel, hogy a gázárról szóló kereskedelmi tárgyalások nem köthetők össze a gázvezetékrendszer fejlesztésével. Az alku mindig az adott piaci feltételek függvénye.

“Tisztában vagyunk azzal hogy a magyar piacon nem egyszerű a helyzet, tárgyalni fogunk” – tette hozzá Alekszandr Medvegyev

A Déli Áramlatról annyit mondott, hogy az Európába Ukrajna megkerülésével tervezett gázvezeték építésében tartják az ütemtervet. A Gazprom legfrissebb tájékoztatása továbbra is azt erősíti, hogy a Déli Áramlat gázvezetéken, amelyen keresztül Magyarországra is eljut majd orosz földgáz, 2015 decemberében kezdik meg a szállításokat. Az európai szállítások növelése érdekében ugyanakkor az úgynevezett Jamal-Európa 2 gázvezeték megépítését és az Északi Áramlat bővítését is tervezik.

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Gazdaság

Az orosz GDP 1,6 százalékkal nőtt az első tíz hónapban

A megjelenés óta

-

Írta:

Az orosz hazai össztermék (GDP) 1,6 százalékkal nőtt az idei első tíz hónapban éves összevetésben. Az első kilenc hónapban a gazdasági bővülés nagyobb, 1,8 százalék volt.

Ugyancsak az orosz statisztikai hivatal honlapján hétfőn megjelent adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom 0,8 százalékkal bővült a januártól október végéig tartó tíz hónapban éves szinten. A kilenchavi bővülés szerényebb, 0,5 százalék volt.

A mezőgazdasági termelés tízhavi növekedése 2,9 százalékra lassult a kilenchavi 3,8 százalékról, éves szinten.

Az októberi orosz munkanélküliségi ráta 5,1 százalékra emelkedett a szeptemberi 5 százalékról.

A termelői áremelkedés 1,2 százalék volt októberben a szeptemberi 0,4 százalék után. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Roszatom: minden biztonsági előírásnak megfelelnek az új paksi blokkok

A megjelenés óta

-

Írta:

MTI Fotó: Illyés Tibor

Minden biztonsági előírásnak, így a fukusimai erőmű-katasztrófa utáni szigorúbb előírásoknak is megfelelnek majd a paksi atomerőmű új blokkjai – mondta Kirill Komarov, a Roszatom nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese hétfőn Budapesten, a nukleáris ipari beszállítók Atomex-Europe elnevezésű konferenciáján.

Kiemelte, hogy a Roszatom soha nem ajánl olyan projekteket külföldön, amiket korábban Oroszországban nem valósítottak meg sikerrel. Hozzátette, hogy a belföldi beszállítók 40 százalékos részvételét átlátható beszerzési eljárásokkal biztosítják.

Süli János, a paksi atomerőmű új blokkjainak tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a rendezvényen hangsúlyozta, hogy a jövő nem az olcsó munkaerőről, hanem az olcsó áramról és a jól fizetett munkaerőről szól. Hozzátette, hogy az építkezés előkészítő munkái 2018-ban, a reaktorblokkok kivitelezési munkálatai pedig 2020-ban indulhatnak. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Videó: új repülőteret kapott Rosztov-na-Donu

A megjelenés óta

-

Írta:

Látványos légi felvételeket készítettek Rosztov-na-Donu új nemzetközi repülőteréről. A Platov nemzetközi repülőteret várhatóan idén decemberben adják át.

A városban számos infrastrukturális beruházás zajlik a 2018-as labdarúgó-világbajnokság miatt.

 

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű