Oroszország hírei

Gazdaságélénkítő program az Oroszországi Föderációban

107

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

GazdaságFolytatódik Oroszországban a harc a gazdasági törvények enyhítéséért. Dmitrij Medvegyev újabb kezdeményezései hivatottak jelentősen könnyíteni a vállalkozók életén. Az elnök a Moszkva melletti Barvihában a biznisz képviselőivel folytatott találkozóján adott hangot javaslatainak. Az adózási ösztönzőknek kell kialakítaniuk többek között kedvező légkört a vállalkozók munkájához Oroszországban. Az államfő javaslata szerint ezeket olyan termelések számára kell bevezetni, amelyek aktívan alkalmaznak újításokat.

- Hirdetés -

Ezen kívül tervezik a hatósági ellenőrzések számának csökkentését és a vámkezelési eljárások egyszerűsítését a nem nyersanyagokat exportálók számára. De az elnök egyik legfontosabb kezdeményezése a pénzbeli óvadék szélesebb körű alkalmazása a gazdasági szabálysértésekkel vádolt vállalkozók számára. Óvadékként nemcsak pénzösszegeket lehet használni, hanem ingatlant és értékpapírokat is – mutatott rá Medvegyev.

Bízom abban, hogy ez lehetővé teszi, hogy legalább részben megakadályozzuk a jogvédő szervek korrumpált munkatársait abban, hogy börtönbe juttassák az üzletembereket bizniszük törvénytelen elfoglalása céljából. Tudjuk, hogy ennek számtalan példája van.
Valóban, a társadalmi szervezetek adatai szerint a vállalkozók ellen indított eljárásoknak csak harmada kerül bíróság elé. A letartóztatottaknak több mint a felére végül olyan büntetést szabnak ki, amely egyenlő a már az előzetes fogságban letöltött időszakkal. A megoldás az üzletembereket megalapozatlanul felelősségre vonó bűnüldözők és a különböző szintű ellenőrök adminisztratív felelőssége. A vállalkozóknak biztosíthatók adókedvezmények és hitelek – de ha börtönbe ültethetik őket és ezalatt osztozkodnak bizniszükön, senki se szánja rá magát korszerűsítésre – mondják a szakértők. Hogy korrigáljuk ezt a helyzetet, az elnök által javasolt intézkedésekre van szükség – jegyzi meg Ruszlan Grinberg, a Gazdasági Intézet igazgatója.

Úgy gondolom, ezek helyes intézkedések. Ez fokozhatja az innovációs aktivitást. Itt csak a büntetés elkerülhetetlenségének problémája merül fel. Legyen akár kevésbé szigorú a büntetés, de ezeket a büntetéseket realizálni kell.

- Hirdetés -

A legközelebbi napokban a törvénytervezetet az Állami Duma elé terjesztik. A parlamenti képviselők már kijelentették, hogy támogatják az elnök törekvését a gazdasági jogsértésekre vonatkozó büntető törvényhozás liberalizálására. A hatalom készen áll további lépésekre is. Köztük a vízumrendszer könnyítése azon külföldiek számára, akik Oroszország területén beruházási, tudományos és csúcstechnológiájú projektek megvalósításában vesznek részt. Jóllehet természetesen maga ez a téma – kedvezmények a biznisz számára ebben a nem könnyű gazdasági helyzetben – külön téma. De a semmittevés még veszélyesebb.

Sífelszerelések

- Hirdetés -

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet