Foci vb: Putyin nélkül is az orosz pályázat nyer?

0

RussiaNem utazik Zürichbe december 2-án Vlagyimir Putyin orosz kormányfő, ahol a FIFA végrehajtó bizottsága kiválasztja a 2018-as és 2022-es labdarúgó világbajnokság rendező országát. Az orosz sajtó hétfőn reggel arról számolt be, hogy Oroszország pályázatának legerősebb “fegyvere” maga Putyin miniszterelnök nem utazik el Zürichbe. Korábban arról írtak a lapok, hogy csak úgy mint Guatemala városba a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közgyűlésére is kiutazott kormányfő, amikor Szocsi kapta meg a 2014-es téli olimpia rendezési jogát, úgy megteszi ezt most a focivébé kedvéért is. A különbség a két pályázat között az, hogy még a NOB közgyűlés idején Putyin államfő volt, most ezt a szerepet Dmitrij Medvegyev tölti be.

- Hirdetés -

“Putyin nélkül is nyerni fogunk”

Putyin Zürichbe utazásának gyakorlatilag nincs értelme – Oroszország nélküle is megnyeri a pályázatot – közölte az orosz kormány képviselője. A helyzet teljesen más, mint Guatemalában volt, ott az utolsó pillanatig lobbizni kellet a NOB tagoknál. Zürichben azonban a 22 tagból álló bizottság már meghozta döntését. Putyin távolmaradásával, pedig nem merül fel a gyanú a nyomásgyakorlásra se. A képviselő hozzátette, hogy nincs kétsége afelől, hogy Oroszország megkapja a 2018-as vb rendezési jogát.

- Hirdetés -

Az orosz küldöttséget Igor Szuvalov miniszterelnök-helyettes vezeti. Korábban azt tervezték, hogy egy nappal a FIFA döntése előtt sajtótájékoztatót tartanak Moszkvában, azonban ezt elvetették és helyette kedden egy zürichi szállodában nyilatkozik majd az orosz pályázati bizottság vezetője Alekszej Szorokin. Ott lesz még Svájcban Vitalij Mutko orosz sportminiszter, de Oroszország jelenlegi legismertebb futballistája az Arsenal középpályása Andrej Arsavin is.

A 2018-as világbajnokság rendezésére Anglia és Oroszország mellett Belgium és Hollandia, valamint Spanyolország és Portugália közösen pályáznak. A rendező kilétét december 2-án jelenti be a FIFA a 2022-es vb házigazdájával együtt.

Az orosz focivébé pályázatról bővebben itt olvashat!

Akár ez is tetszhet