Írjon nekünk

Gazdaság

FM: Oroszország számít a magyar technológiai fejlesztésekre

A megjelenés óta

-

Oroszország számít a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiai fejlesztésekre – közölte az orosz-magyar mezőgazdasági együttműködésről folytatott tárgyalásokat követően a Földművelésügyi Minisztérium az MTI-vel kedden. A közlemény szerint Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Jevgenyij Gromikóval, az Oroszországi Föderáció mezőgazdasági miniszterének első helyettesével tárgyalt Moszkvában.

A találkozón a legnagyobb hangsúlyt az embargók okozta piaci változások, illetve – Oroszország importkiváltási programjához kapcsolódva – a mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiai transzfer lehetőségeinek áttekintése kapták. A tárca közlése szerint Oroszország importkiváltási programjához szükség van a jól működő külföldi gyakorlatok átvételére, melyben Magyarország számára számos lehetőség nyílik.

Az orosz fél jelezte a magyar vetőmagok, kertészeti szaporítóanyagok, illetve tenyészállatok iránti igényét. A magyar vetőmag-nemesítőket jelenleg is elismerik Oroszországban: a nemesített kukorica vetőmag területen a közelmúltban mintegy 60, magyar szakemberek által nemesített fajtát jegyeztek be.

Közölték azt is, hogy az orosz miniszterhelyettes szerint a tudományos és technológiai együttműködés mellett az orosz piac számos, az embargó hatályán kívül eső termék esetében lehet potenciális felvevőpiac, ilyen például a bor, pulyka, kacsa és a liba.

Az orosz-magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari kapcsolatok erősítése és támogatása az FM kiemelt feladata. Nagy István tájékoztatta orosz partnerét arról, hogy február 18-án, Budapesten Magyar-Orosz Regionális Mezőgazdasági Fórumot szervez a tárca, ahová előzetesen már 7 orosz régió is bejelentkezett.

A találkozón megállapodtak arról, hogy a magyar-orosz mezőgazdasági munkacsoport soros ülését idén májusban Budapesten rendezik meg – olvasható közleményben.

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Gazdaság

Az orosz GDP 1,6 százalékkal nőtt az első tíz hónapban

A megjelenés óta

-

Írta:

Az orosz hazai össztermék (GDP) 1,6 százalékkal nőtt az idei első tíz hónapban éves összevetésben. Az első kilenc hónapban a gazdasági bővülés nagyobb, 1,8 százalék volt.

Ugyancsak az orosz statisztikai hivatal honlapján hétfőn megjelent adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom 0,8 százalékkal bővült a januártól október végéig tartó tíz hónapban éves szinten. A kilenchavi bővülés szerényebb, 0,5 százalék volt.

A mezőgazdasági termelés tízhavi növekedése 2,9 százalékra lassult a kilenchavi 3,8 százalékról, éves szinten.

Az októberi orosz munkanélküliségi ráta 5,1 százalékra emelkedett a szeptemberi 5 százalékról.

A termelői áremelkedés 1,2 százalék volt októberben a szeptemberi 0,4 százalék után. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Roszatom: minden biztonsági előírásnak megfelelnek az új paksi blokkok

A megjelenés óta

-

Írta:

MTI Fotó: Illyés Tibor

Minden biztonsági előírásnak, így a fukusimai erőmű-katasztrófa utáni szigorúbb előírásoknak is megfelelnek majd a paksi atomerőmű új blokkjai – mondta Kirill Komarov, a Roszatom nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese hétfőn Budapesten, a nukleáris ipari beszállítók Atomex-Europe elnevezésű konferenciáján.

Kiemelte, hogy a Roszatom soha nem ajánl olyan projekteket külföldön, amiket korábban Oroszországban nem valósítottak meg sikerrel. Hozzátette, hogy a belföldi beszállítók 40 százalékos részvételét átlátható beszerzési eljárásokkal biztosítják.

Süli János, a paksi atomerőmű új blokkjainak tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a rendezvényen hangsúlyozta, hogy a jövő nem az olcsó munkaerőről, hanem az olcsó áramról és a jól fizetett munkaerőről szól. Hozzátette, hogy az építkezés előkészítő munkái 2018-ban, a reaktorblokkok kivitelezési munkálatai pedig 2020-ban indulhatnak. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Videó: új repülőteret kapott Rosztov-na-Donu

A megjelenés óta

-

Írta:

Látványos légi felvételeket készítettek Rosztov-na-Donu új nemzetközi repülőteréről. A Platov nemzetközi repülőteret várhatóan idén decemberben adják át.

A városban számos infrastrukturális beruházás zajlik a 2018-as labdarúgó-világbajnokság miatt.

 

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű