FM: Oroszország számít a magyar technológiai fejlesztésekre

0

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Oroszország számít a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiai fejlesztésekre – közölte az orosz-magyar mezőgazdasági együttműködésről folytatott tárgyalásokat követően a Földművelésügyi Minisztérium az MTI-vel kedden. A közlemény szerint Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Jevgenyij Gromikóval, az Oroszországi Föderáció mezőgazdasági miniszterének első helyettesével tárgyalt Moszkvában.

- Hirdetés -

A találkozón a legnagyobb hangsúlyt az embargók okozta piaci változások, illetve – Oroszország importkiváltási programjához kapcsolódva – a mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiai transzfer lehetőségeinek áttekintése kapták. A tárca közlése szerint Oroszország importkiváltási programjához szükség van a jól működő külföldi gyakorlatok átvételére, melyben Magyarország számára számos lehetőség nyílik.

Az orosz fél jelezte a magyar vetőmagok, kertészeti szaporítóanyagok, illetve tenyészállatok iránti igényét. A magyar vetőmag-nemesítőket jelenleg is elismerik Oroszországban: a nemesített kukorica vetőmag területen a közelmúltban mintegy 60, magyar szakemberek által nemesített fajtát jegyeztek be.

- Hirdetés -

Közölték azt is, hogy az orosz miniszterhelyettes szerint a tudományos és technológiai együttműködés mellett az orosz piac számos, az embargó hatályán kívül eső termék esetében lehet potenciális felvevőpiac, ilyen például a bor, pulyka, kacsa és a liba.

Az orosz-magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari kapcsolatok erősítése és támogatása az FM kiemelt feladata. Nagy István tájékoztatta orosz partnerét arról, hogy február 18-án, Budapesten Magyar-Orosz Regionális Mezőgazdasági Fórumot szervez a tárca, ahová előzetesen már 7 orosz régió is bejelentkezett.

A találkozón megállapodtak arról, hogy a magyar-orosz mezőgazdasági munkacsoport soros ülését idén májusban Budapesten rendezik meg – olvasható közleményben.

Keress pénzt

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet