Európától kérhet anyagi segítséget Ukrajna az Eurovíziós Dalfesztiválra

0

Az ukrán kulturális miniszter Jevgenyij Nyiscsuk azt javasolta, hogy Ukrajna keressen európai befektetőket az Eurovíziós Dalfesztivál megrendezésének biztosítására. A dalverseny költségvetése több tízezer dollárra rúg, amely a csőd szélén álló Ukrajna számára nem lesz egyszerű kigazdálkodni.

- Hirdetés -

A 2017-es dalfesztivált Kijevben rendezik majd, miután az idei eseményt egy politikai témájú dallal, a zsűri pontok segítségével nyerte meg az ukrán Dzsamala 1944 című dalával. A 32 éves Kirgizisztánban született Dzsamala a krími tatárok 1944-es sztálini kitelepítéséről énekelt. A közönségszavazatok szerint az első helyen az orosz Szergej Lazarjev végzett “You Are the Only One” című dalával.

Amennyiben csak a közönségszavazatok számítottak volna, az orosz versenyző Szergej Lazarjev nyeri a versenyt. A végeredmény a nemzeti zsűritagok pontszámának és a tévénézők szavazatainak az összeadásával alakult ki, ami alapján az orosz énekes a harmadik helyen végzett.

- Hirdetés -

Az ukrán miniszter szerint nem az állami költségvetésből finanszírozzák majd a jövőévi eseményt. Fontosnak tartja, hogy az “Ukrajna kép” megfelelően legyen bemutatva. Meg kell mutatnunk, hogy biztonságos ide utazni és itt befektetni – tette hozzá.

Oroszország nem biztos, hogy ott lesz jövőre

Franc Klincevics az orosz parlament védelmi és nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke rendkívül nyugtalanító jelzésnek nevezte Dzsamala győzelmét, ami szerinte egyértelműen politikai döntés volt. Úgy vélekedett, hogy a dalversenyt már most átszőtte a politika, és még jobban átpolitizálódik a következő évben, amikor Ukrajnában tartják meg. Kétségét fejezte ki a tekintetben, hogy érdemes-e Oroszországnak a továbbiakban részt vennie a nemzetközi versenyben.

Akár ez is tetszhet