Írjon nekünk

Gazdaság

Európa tejipara szenved az orosz embargótól

A megjelenés óta

-

Az Európai Tanács soros elnökségét adó Luxemburg konzultációs tárgyalásokat folytat az EU agrárpiaci problémáiról. Enrico Brivio, az Európai Unió mezőgazdasági bizottságának képviselője szerint az orosz piac hiánya erősen érezhető Európa mezőgazdasági termelésének mutatóin. Szavai szerint, szeptember 7-re összevont tanácsülést terveznek, ahol megvitatják az orosz embargó miatt kialakult helyzetet, illetve annak hatását az európai sertés- és tejtermelésre.

Brivio szavai szerint az „európai agrárpiac lehetőségei mindezek ellenére pozitívan értékelhetőek.” Az Európai Bizottság informálva van a termelők nehézségeiről, különös tekintettel az angliai tejtermékek piacának problémáiról. Az orosz embargó nem az egyetlen faktor, amely a jelenlegi helyzetre hatással van, más egyéb külső tényezők is közrejátszanak e nehézségek kialakulásában, ám az orosz embargó ma az egyik legsúlyosabb. Az általános helyzet eléggé bonyolult, ám az európai agrárpiac perspektívái ma pozitívan értékelhetőek” –jelentette ki Enrico Brivio.

A bizottság sajtószolgálata kijelentette, hogy nem állnak rendelkezésükre pontos adatok az EU teljes veszteségeinek mértékéről, amelyet az orosz piac kiesése okozott. „Nincsenek irányú adataink, ám az Európai Bizottság ura a helyzetnek” –jelentette ki a szervezet képviselője.

Forrás: TASS

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Gazdaság

Az orosz GDP 1,6 százalékkal nőtt az első tíz hónapban

A megjelenés óta

-

Írta:

Az orosz hazai össztermék (GDP) 1,6 százalékkal nőtt az idei első tíz hónapban éves összevetésben. Az első kilenc hónapban a gazdasági bővülés nagyobb, 1,8 százalék volt.

Ugyancsak az orosz statisztikai hivatal honlapján hétfőn megjelent adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom 0,8 százalékkal bővült a januártól október végéig tartó tíz hónapban éves szinten. A kilenchavi bővülés szerényebb, 0,5 százalék volt.

A mezőgazdasági termelés tízhavi növekedése 2,9 százalékra lassult a kilenchavi 3,8 százalékról, éves szinten.

Az októberi orosz munkanélküliségi ráta 5,1 százalékra emelkedett a szeptemberi 5 százalékról.

A termelői áremelkedés 1,2 százalék volt októberben a szeptemberi 0,4 százalék után. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Roszatom: minden biztonsági előírásnak megfelelnek az új paksi blokkok

A megjelenés óta

-

Írta:

MTI Fotó: Illyés Tibor

Minden biztonsági előírásnak, így a fukusimai erőmű-katasztrófa utáni szigorúbb előírásoknak is megfelelnek majd a paksi atomerőmű új blokkjai – mondta Kirill Komarov, a Roszatom nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese hétfőn Budapesten, a nukleáris ipari beszállítók Atomex-Europe elnevezésű konferenciáján.

Kiemelte, hogy a Roszatom soha nem ajánl olyan projekteket külföldön, amiket korábban Oroszországban nem valósítottak meg sikerrel. Hozzátette, hogy a belföldi beszállítók 40 százalékos részvételét átlátható beszerzési eljárásokkal biztosítják.

Süli János, a paksi atomerőmű új blokkjainak tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a rendezvényen hangsúlyozta, hogy a jövő nem az olcsó munkaerőről, hanem az olcsó áramról és a jól fizetett munkaerőről szól. Hozzátette, hogy az építkezés előkészítő munkái 2018-ban, a reaktorblokkok kivitelezési munkálatai pedig 2020-ban indulhatnak. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Videó: új repülőteret kapott Rosztov-na-Donu

A megjelenés óta

-

Írta:

Látványos légi felvételeket készítettek Rosztov-na-Donu új nemzetközi repülőteréről. A Platov nemzetközi repülőteret várhatóan idén decemberben adják át.

A városban számos infrastrukturális beruházás zajlik a 2018-as labdarúgó-világbajnokság miatt.

 

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű