EU: Szerbia ne éljen vissza az orosz importtilalommal

0

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Az Európai Unió csütörtökön szóbeli figyelmeztetést intézett Szerbiához, arra szólítva fel a nyugat-balkáni országot, hogy ne éljen vissza az orosz importtilalommal. A szerb sajtó beszámolói szerint Brüsszel azt üzente Belgrádnak, európai uniós tagjelöltként ne használja arra Moszkva augusztus 7-i döntését, hogy saját termékeit az orosz piacra bevezesse.

- Hirdetés -

Moszkva úgy határozott, hogy augusztus 7-étől egy évre megtiltja az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából, Norvégiából származó gyümölcs, zöldség és egyéb élelmiszerek importját, Szerbia azonban felkerült azon országok listájára, amelyek előnyhöz jutnak Oroszország mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekkel való ellátásában.

A szerb kereskedelmi és a mezőgazdasági miniszter is egyedülálló lehetőségnek nevezte ezt Szerbia számára, mert ezzel szinte megduplázható lenne a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportja Oroszországba. A szerb közszolgálati televízió (RTS) honlapjának beszámolója szerint Brüsszel minden tagjelölt ország számára hasonló elvárást fogalmazott meg, valamint Svájctól, Brazíliától, Argentínától és Uruguaytól is a kérés tiszteletben tartását várja el.

- Hirdetés -

Az EU tisztségviselői úgy fogalmaztak: “ez legfőképpen morál és szolidaritás kérdése”, hiszen a Moszkvával szembeni uniós embargó célja éppen az, hogy minél hamarabb fenntartható politikai megoldást találjon az ukrán válságra. Csütörtökön ugyanakkor az orosz külügyminisztérium is megszólalt. Úgy értékelték: az a tény, miszerint az EU nem akarja, hogy harmadik ország mezőgazdasági termékeket szállítson Oroszországba, azt jelenti, hogy az unió nem akarja végleg elhagyni az orosz piacot. Ugyanakkor úgy fogalmaztak: minden ország önállóan dönthet arról, hogyan lép fel ebben az új helyzetben.

Az uniós figyelmeztetésre Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök pénteken sajtótájékoztató keretében válaszol.

Keress pénzt

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet