The news is by your side.

Együttműködési megállapodást írt alá az orosz ortodox egyház képviselőjével Semjén Zsolt

24

Semjén ZsoltA kormányzati és egyházi feladatokat rögzítő együttműködési megállapodást írt alá Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Mark Golokov érsek, az Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéje nevében csütörtökön a Parlamentben. Semjén Zsolt újságírók előtt kiemelte: a megállapodás preambulum része méltatja az egyház magyarországi szerepvállalását, illetve garanciákat ad a különböző támogatási formákra, a hitélet és a társadalmi feladatátvállalás finanszírozása tekintetében. A miniszterelnök-helyettes leszögezte: az egyházak megkapják azt az állami támogatást, amit a hasonló feladatot ellátó önkormányzati és állami intézmények is. Semjén Zsolt jelezte, hogy a közeljövőben hasonló megállapodást írnak alá a konstantinápolyi független patriarchátussal, a szerb és a bolgár ortodox egyházzal is. A magyar kormány minden ortodox egyház felé nyitott ilyen egyezményt illetően, a román ortodox egyházzal ugyanakkor még tárgyalnak, mert esetükben speciális igények merültek fel – fűzte hozzá. A kormányfő kereszténydemokrata helyettese úgy fogalmazott: a mostani szerződés illeszkedik azok sorába, amelyek megkötését még az első Orbán-kormány idején kezdték meg.

- Hirdetés -

Eljött az ideje, hogy az új alaptörvény és egyházi törvény után, megállapodást kössenek azokkal az egyházakkal, amelyeknek fontos szerepük volt a magyar történelemben, és amelyek olyan értékeket képviselnek, amire szüksége van a magyar társadalomnak – mutatott rá, és a vallási hagyományok mellett kitért arra “a társadalomszolgálatra” is, amit ezek az egyházak a kultúra és oktatás területén végeznek.

Mark Golokov érsek, aki Kirill, Moszkva és Oroszország pátriárkájának üdvözletét is tolmácsolta, köszönetét fejezte ki a kormánynak a megállapodásért.

- Hirdetés -

Az érsek kiemelte, hogy a magyar kormány mennyire komolyan veszi a magyar társadalomban a kereszténység szerepét, és törekszik arra, hogy a történelmi egyházakkal jó kapcsolatokat építsen ki, erősítse a magyar társadalomban a keresztény értékek meglétét.

A most aláírt dokumentum kapcsán rámutatott: nagyon fontos számukra az együttműködés, és a partneri kapcsolat kialakítása.

Kép: MTI

Keress pénzt

Ez is érdekelhet