Egy orosz vadászgép elfogott egy amerikai kémrepülőt, Washington szerint veszélyesen

0

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Az Egyesült Államok tiltakozni készül amiatt, hogy egy orosz vadászgép a Balti-tenger fölött, nemzetközi légtérben kockázatos módon “fogott el” egy amerikai felderítő repülőgépet – közölte internetes kiadásában vasárnap a The Wall Street Journal (WSJ) és a CNN. Az incidens április 7-én történt, de azt Washington csak az elmúlt napokban hozta nyilvánosan szóba.

- Hirdetés -

Az RC-135U típusú amerikai kémrepülőt Lengyelországtól északra, nemzetközi vizek fölött fogta be egy orosz SzU-27-es. Mark Wright, Pentagon szóvivője kijelentette: az amerikai gép személyzete szerint az orosz pilóta manőverei “veszélyesek és szakszerűtlenek voltak”, mivel nagy sebességgel mintegy hat méterre közelítette meg az RC-135-öst. Az eset miatt az amerikai védelmi tárca a megfelelő csatornákon keresztül tiltakozni fog.

A Szputnyik orosz állami hírügynökség Igor Konasenkov ezredest, az orosz védelmi minisztérium szóvivőjét idézte, aki szerint az amerikai gép lekapcsolt azonosító és helyzetjelző berendezéssel (transzponderrel) közelített Oroszország határa felé, ezért az orosz pilótának többször is meg kellett közelítenie, hogy leolvashassa a lajstromszámát.

- Hirdetés -

 Egy évvel ezelőtt egy orosz harci repülőgép az Ohotszki-tenger fölött kevesebb mint 30 méterre közelített meg egy amerikai RC-135U típusú felderítő gépet. A Pentagon akkor tiltakozott Oroszországnál “az elmúlt évtizedek egyik legveszélyesebb közeli elrepülése miatt”. Amerikai hivatalos személyek szerint az önmagában nem okoz problémát, ha az oroszok amerikai kémgépeket fognak el, mert az Egyesült Államok is a levegőbe emel harci gépeket, ha orosz repülők Alaszkánál vagy máshol amerikai terület felé közelítenek. Álláspontjuk szerint azonban az ilyen elfogásoknak szabványos eljárás keretében kell történniük, az összeütközés elkerülése érdekében.

Keress pénzt

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet