Döntött a kijevi parlament: külföldiek is szolgálhatnak Ukrajnában

0

Az ukrán parlament első felolvasásban elfogadta azt a törvénytervezetet, amely engedélyezi, hogy külföldi zsoldosok szolgálják Ukrajna fegyveres haderejét – írja a TASS.

- Hirdetés -

A tervezet a szükséges 226 szavazat helyett 257 szavazatot kapott. „A törvénytervezet megkönnyíti, hogy azok az önkéntes személyek, akik nem akarják felvenni az ukrán állampolgárságot, egyszerűbben szerződést köthessenek Ukrajna Védelmi Minisztériumával és az ország keleti részén szolgáljanak” – nyilatkozta Dmitrij Timcsuk parlamenti képviselő. A törvény kezdeményezői abban reménykednek, hogy a külföldi önkéntesek csatlakozásával kevesebb ukránt kell mobilizálni, de még anyagilag is jól jár Ukrajna, hiszen így Kijevnek nem kell szociális juttatásokat, anyagi kárpótlást vagy rokkant nyugdíjat fizetnie a külföldieknek.

A törvénytervezet kísérőszövegében szó van arról, hogy miután létrejöttek az önkéntes hadtestek, több katonai tapasztalattal rendelkező külföldi is érkezett az ország keleti részére. Egy részük annak ellenére is részt vett a harci cselekményekben, hogy annak nem létezett semmilyen jogi alapja. Ukrajna katonai szolgálatról szóló törvényei nem teszik lehetővé, hogy idegen országok állampolgárai szolgáljanak az országban, ezért a Büntető Törvénykönyv alapján bűncselekményt hajtanak végre, ha fegyvert vagy robbanóeszközöket használnak.

- Hirdetés -

Eduard Baszurin, a Donyecki Népköztársaság Védelmi Minisztériumának képviselője többször is nyilatkozott arról, hogy Kijev 70 amerikai zsoldost állomásoztat Volnovaha közelében, akik az amerikai Academi privát hadsereg kötelékébe tartoznak. Korábban ez a katonai egyesület a Blackwater nevet viselte. „A külföldi zsoldosok nagy száma Ukrajnában azt mutatja, hogy Ukrajna hadserege nem képes, és nem akar harcolni ebben a testvér-gyilkos háborúban” – mondta Baszurin, aki szerint ez az ismert katonai szakasz, az Amerikai Egyesült Államok megrendeléseit szokta végrehajtani a világ forrópontjain.

RapidPress Hírszolgálat

Akár ez is tetszhet