Írjon nekünk

Gazdaság

Déli Áramlat – A Gazpromnál már 16 milliárd euróra becsülik a költségeket

Közzétéve

-

GazpromA Déli Áramlat gázvezeték megépítésének költségét a korábbinál többre, immár 16 milliárd euróra becsülik a Gazpromnál. A földgázvezeték tenger alatti szakaszát építő cég, a South Stream Transport elkészült a megvalósíthatósági tanulmánnyal. Az orosz gázóriásnál erre alapozva közölték, hogy félmilliárd euróval többe kerülhet a beruházás. Alekszej Szerebrjakov, a Gazprom projekt igazgatóságának helyettes vezetője az összeget még mindig csak előzetes kalkulációnak nevezte, mondván, hogy a pontos költségek a tenderek befejeződését követően, 2013 közepére lesznek ismertek. Az Interfax orosz hírügynökség emlékeztet rá, hogy egy évvel ezelőtt az orosz állami gázcég Brüsszelben 10 milliárd euróra becsülte a tenger alatt vezető szakasz költségét, a szárazföldit pedig 5 és fél milliárd euróra. Az AGI információs ügynökség birtokában lévő tervezet szerint a Gazprom Ausztriával és Görögországgal nem folytatja az együttműködést a szárazföldi szakasz építésére létrehozandó közös vállalatok ügyében.

 

A Prajm orosz üzleti portál azt közölte, hogy a Gazprom tervei szerint a Déli Áramlat már 2018-ban elérheti a tervezett 63 milliárd köbméteres teljesítményt. 2016-ban 15,75 milliárd köbméter földgázt szeretnének szállítani a megrendelőknek a földgázvezetéken keresztül, 2017-ben pedig 47,25 milliárd köbméterre növelik a szállítási kapacitást.

A földgázszállítások Európába 2016 első negyedévében kezdődnének.

A Déli Áramlat építésének megkezdését Oroszország fekete-tengeri partvidékén, a krasznodari területen lévő üdülőövezetben ez év decemberre jelölték ki.

Az Oroszországból a Fekete-tengeren, Bulgárián és Szerbián át Magyarországra érkező, majd Ausztriába továbbhaladó gázvezeték magyarországi szakaszáról szóló részvényesi megállapodást október 31-én írta alá Budapesten Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója Alekszandr Medvegyevvel, a Gazprom elnökhelyettesével.

A Hercegszántó és Tornyiszentmiklós közötti vezetéken keresztül Magyarország évente mintegy 30 milliárd köbméter földgázt kapna 2016 januárjától. A beruházás költsége a tervek szerint 600 millió euró, ennek 70 százalékát fedeznék hitelből.

Gazdaság

Törvényt fogadtak el Moszkvában a barátságtalan lépéseket tevő országokkal szembeni ellenszankciókról

Közzétéve

-

Írta:

Harmadik, végleges olvasatában is elfogadta kedden az orosz parlament azt a törvényt, amely felhatalmazza az elnököt arra, hogy ellenszankciókkal sújthassa az Egyesült Államokat és más országokat, amelyek “barátságtalan” lépéseket tesznek Moszkva ellen.

A törvény értelmében az orosz elnök a kormány kezdeményezésére büntetőintézkedéseket rendelhet el az Oroszországgal szemben “barátságtalan magatartást tanúsító” országok, a közvetlenül vagy közvetve azok joghatósága alá tartozó szervezetek, ezen országok tisztségviselői és állampolgárai ellen.

A jogszabály lehetővé teszi a nemzetközi együttműködés leállítását vagy felfüggesztését meghatározott ágazatokban, a termékek és nyersanyagok importjának és exportjának betiltását, az állami és helyi szintű közbeszerzési eljárásokból és privatizációból történő kizárást.

A törvény emellett egyéb korlátozásokat is megenged “az elnök döntésével összhangban, hogy lehetőség nyíljon az operatív reagálásra a változó helyzetben”.

A törvénytervezeten az első olvasat óta enyhítettek az orosz képviselők, a lehetséges ellenintézkedések száma 16-ról 6-ra csökkent, és kimaradt a szövegből a szankciókkal sújtható ágazatok, áruk és szolgáltatások konkrét megnevezése is. Az országban az első változat által keltett felháborodás nyomán az ellenintézkedések nem terjednek ki létfontosságú árukra, egyebek között oroszországi forrásból nem pótolható gyógyszerekre sem.

A Vjacseszlav Vologyin házelnök és a négy frakcióvezető által beterjesztett tervezetet kedden egyetlen tartózkodás mellett fogadta el végleges változatban az Állami Duma. MTI

Tovább olvasom

Gazdaság

A bolgár elnök közvetlen orosz gázszállítást szeretne

Közzétéve

-

Írta:

Reményét fejezte ki Rumen Radev bolgár elnök, hogy felül lehet vizsgálni az Oroszországból Bulgáriába közvetlenül, a Fekete-tengeren át történő gázszállítás lehetőségét.

Radev akkor beszélt erről, amikor hétfőn Moszkvában fogadta őt Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök.

“Az energiaszállítás biztonsága nagyon fontos kérdés mind Bulgária, mind az Európai Unió számára, ezért remélem, hogy kormányaink felülvizsgálják az Oroszországból közvetlenül, a Fekete-tengeren át történő gázszállítás lehetőségét” – mondta a bolgár államfő.

Radev elmondta: témaként merült fel az is, hogy felújítsák a belenei nukleáris erőmű megépítésének projektjét, ami “Oroszország részvételét feltételezi”. Hangsúlyozta, hogy Oroszország, a gáz, a kőolaj és a nukleáris fűtőanyag szállítójaként mindig is Bulgária stratégiai partnere volt az energetika területén.

A Gazprom orosz gázipari vállalat több európai partnerével azt tervezte, hogy Déli Áramlat elnevezéssel a Fekete-tengeren át, Bulgária irányában évi 63 milliárd köbméteres kapacitású vezetéket épít.

A projekttől az Európai Bizottság elutasító álláspontja miatt Moszkva 2014 decemberében elállt, majd a Török Áramlat vezeték megvalósításába kezdett. Bulgária ezt követően többször is kifejezte érdekeltségét a Déli Áramlat újjáélesztésében.

Szófia 2012-ben jelentette be: “végérvényesen” lemondott arról a tervről, hogy Belenében megépüljön az ország második atomerőműve, ahol ehelyett gázüzemű erőművet létesítenek. MTI

Tovább olvasom

Gazdaság

Tovább gyorsult az orosz ipari termelés növekedése áprilisban

Közzétéve

-

Írta:

Gyorsult az orosz ipari termelés növekedése áprilisban éves szinten márciushoz képest.

Az orosz statisztikai hivatal honlapján szereplő adatok szerint a múlt hónapban az ipari termelés 1,3 százalékkal nőtt éves szinten, míg márciusban a növekedés kisebb, 1 százalék volt.

Szakértők az ipari termelés áprilisi növekedését elsősorban arra vezették vissza, hogy a múlt hónapban egy munkanappal több volt, mint tavaly áprilisban.

Az orosz ipari termelés februárban 1,5 százalékkal, januárban pedig még 2,9 százalékkal bővült éves szinten, az év első négy hónapjában 1,8 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Az április végével záródott négy hónapban az orosz bányaipari termelés 1,2 százalékkal, a feldolgozóipari termelés pedig 2 százalékkal nőtt.

Tavaly egy százalékra lassult az orosz ipari termelés növekedése az egy évvel korábbi 1,1 százalékos bővülés után.

Tavaly a bányaipari termelés 2 százalékkal nőtt, a feldolgozóipari kibocsátás pedig 0,2 százalékkal bővült. MTI

Tovább olvasom

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play
Hirdetés

Népszerű