Írjon nekünk

Gazdaság

Déli Áramlat – A Gazpromnál már 16 milliárd euróra becsülik a költségeket

A megjelenés óta

-

GazpromA Déli Áramlat gázvezeték megépítésének költségét a korábbinál többre, immár 16 milliárd euróra becsülik a Gazpromnál. A földgázvezeték tenger alatti szakaszát építő cég, a South Stream Transport elkészült a megvalósíthatósági tanulmánnyal. Az orosz gázóriásnál erre alapozva közölték, hogy félmilliárd euróval többe kerülhet a beruházás. Alekszej Szerebrjakov, a Gazprom projekt igazgatóságának helyettes vezetője az összeget még mindig csak előzetes kalkulációnak nevezte, mondván, hogy a pontos költségek a tenderek befejeződését követően, 2013 közepére lesznek ismertek. Az Interfax orosz hírügynökség emlékeztet rá, hogy egy évvel ezelőtt az orosz állami gázcég Brüsszelben 10 milliárd euróra becsülte a tenger alatt vezető szakasz költségét, a szárazföldit pedig 5 és fél milliárd euróra. Az AGI információs ügynökség birtokában lévő tervezet szerint a Gazprom Ausztriával és Görögországgal nem folytatja az együttműködést a szárazföldi szakasz építésére létrehozandó közös vállalatok ügyében.

 

A Prajm orosz üzleti portál azt közölte, hogy a Gazprom tervei szerint a Déli Áramlat már 2018-ban elérheti a tervezett 63 milliárd köbméteres teljesítményt. 2016-ban 15,75 milliárd köbméter földgázt szeretnének szállítani a megrendelőknek a földgázvezetéken keresztül, 2017-ben pedig 47,25 milliárd köbméterre növelik a szállítási kapacitást.

A földgázszállítások Európába 2016 első negyedévében kezdődnének.

A Déli Áramlat építésének megkezdését Oroszország fekete-tengeri partvidékén, a krasznodari területen lévő üdülőövezetben ez év decemberre jelölték ki.

Az Oroszországból a Fekete-tengeren, Bulgárián és Szerbián át Magyarországra érkező, majd Ausztriába továbbhaladó gázvezeték magyarországi szakaszáról szóló részvényesi megállapodást október 31-én írta alá Budapesten Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója Alekszandr Medvegyevvel, a Gazprom elnökhelyettesével.

A Hercegszántó és Tornyiszentmiklós közötti vezetéken keresztül Magyarország évente mintegy 30 milliárd köbméter földgázt kapna 2016 januárjától. A beruházás költsége a tervek szerint 600 millió euró, ennek 70 százalékát fedeznék hitelből.

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Gazdaság

Az orosz GDP 1,6 százalékkal nőtt az első tíz hónapban

A megjelenés óta

-

Írta:

Az orosz hazai össztermék (GDP) 1,6 százalékkal nőtt az idei első tíz hónapban éves összevetésben. Az első kilenc hónapban a gazdasági bővülés nagyobb, 1,8 százalék volt.

Ugyancsak az orosz statisztikai hivatal honlapján hétfőn megjelent adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom 0,8 százalékkal bővült a januártól október végéig tartó tíz hónapban éves szinten. A kilenchavi bővülés szerényebb, 0,5 százalék volt.

A mezőgazdasági termelés tízhavi növekedése 2,9 százalékra lassult a kilenchavi 3,8 százalékról, éves szinten.

Az októberi orosz munkanélküliségi ráta 5,1 százalékra emelkedett a szeptemberi 5 százalékról.

A termelői áremelkedés 1,2 százalék volt októberben a szeptemberi 0,4 százalék után. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Roszatom: minden biztonsági előírásnak megfelelnek az új paksi blokkok

A megjelenés óta

-

Írta:

MTI Fotó: Illyés Tibor

Minden biztonsági előírásnak, így a fukusimai erőmű-katasztrófa utáni szigorúbb előírásoknak is megfelelnek majd a paksi atomerőmű új blokkjai – mondta Kirill Komarov, a Roszatom nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese hétfőn Budapesten, a nukleáris ipari beszállítók Atomex-Europe elnevezésű konferenciáján.

Kiemelte, hogy a Roszatom soha nem ajánl olyan projekteket külföldön, amiket korábban Oroszországban nem valósítottak meg sikerrel. Hozzátette, hogy a belföldi beszállítók 40 százalékos részvételét átlátható beszerzési eljárásokkal biztosítják.

Süli János, a paksi atomerőmű új blokkjainak tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a rendezvényen hangsúlyozta, hogy a jövő nem az olcsó munkaerőről, hanem az olcsó áramról és a jól fizetett munkaerőről szól. Hozzátette, hogy az építkezés előkészítő munkái 2018-ban, a reaktorblokkok kivitelezési munkálatai pedig 2020-ban indulhatnak. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Videó: új repülőteret kapott Rosztov-na-Donu

A megjelenés óta

-

Írta:

Látványos légi felvételeket készítettek Rosztov-na-Donu új nemzetközi repülőteréről. A Platov nemzetközi repülőteret várhatóan idén decemberben adják át.

A városban számos infrastrukturális beruházás zajlik a 2018-as labdarúgó-világbajnokság miatt.

 

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű