Írjon nekünk

Gazdaság

Budai Gyula: az első fél évben megoldódhat az orosz embargó kérdése

A megjelenés óta

-

Az uniós tagállamok közül egyre többen gondolják azt, hogy értelmetlen az orosz embargó további fenntartása, ezért jó esély van arra, hogy már az idei első fél évben megoldódik a kérdés – mondta Budai Gyula miniszteri biztos kedden Gyulán, a Gyulahús Kft. üzemében tartott látogatáson. A Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa, aki az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felel, kiemelte, hogy az embargó feloldásának EU-által rögzített alapfeltétele a minszki megállapodás betartása, amely véleménye szerint teljesül.

Hosszú ideje fegyverszünet van Ukrajnában, ez a feltétel lassan okafogyottá válik” – mondta. Kérdésre válaszolva kifejtette: helyesnek tartja azt a külgazdasági döntést, miszerint az orosz embargóval sújtott hazai cégek a Balkán, illetve Dél-Korea, Japán és Szingapúr felé kezdtek nyitni, “így sikerült ugyanis az orosz embargó által kiszorított termékeknek piacot találni”.

Budai Gyula az üzemlátogatást követően hangsúlyozta: sikeres volt az a kormányzati döntés, amely 2012-ben a gyulai, a pápai és a kaposvári húsüzem megmentését támogatta. A gyulai önkormányzat 2012-ben vette tulajdonba az akkor Gyulai Húskombinátot, amely 2013-ban még szerény, 30 millió forint körüli nyereséget produkált, de ezt 2014-ben 140 millióra növelte, 2015-ben pedig ötmilliárd forintos árbevétel mellett félmilliárd forintot meghaladó nyereséget ért el – idézte fel a miniszteri biztos.

Hozzátette: a gyár jelenleg 310 embernek ad munkát. Hangsúlyozta: a számok bizonyítják, hogy egy önkormányzat is tud jól működtetni egy üzemet, és hogy Magyarországon van jövője a húsiparnak. Közölte: márciusban a gyulai húsüzem részt vesz a tokiói élelmiszeripari kiállításon. A japán piac keresi az igényes, minőségi sertéshúsból készült termékeket és magát a húst is, így ez egy nagy lehetőség – fogalmazott.

Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta: kitűnő üzleti befektetés volt a Gyulahús Kft. megalapítása, és az egykori húskombinát eszközeinek a megvásárlása az önkormányzat részéről. A beruházás megtérülése máris látszik, a vállalat által elért nyerség lassan kiegyenlíti a befektetés költségét – hegsúlyozta.

Közölte: a város jelenleg dolgozik egy közel egymillió sertés levágására és feldolgozására alkalmas új húsüzem és vágóhíd kialakításának tervein, amely akár ötszáz új munkahelyet teremethet, ám ezt csak akkor valósítanák meg, ha a kormány által megfogalmazott sertésstratégia (a sertésszám megduplázása a jelenlegi 3 milliós egyedszámról) sikeres.

Daka Zsolt, a Gyulahús Kft. ügyvezetője elmondta, a céget 2014 augusztusa óta érinti az orosz embargó hatása, az Oroszországba irányuló kivitel a teljes exportértékesítésük 20 százalékát tette ki. Hozzátette: a kieső bevételeket a szlovák, a cseh és a brit piacokon tudták pótolni, és belföldön is 10 százalék felett tudtak bővülni tavaly.

A gyulai önkormányzat 2012 decemberében munkahelyteremtésre és munkahelyek megmentésére 1,8 milliárd forint támogatást kapott a kormánytól, majd 860 millió forintért teljes berendezésével együtt megvették a felszámolótól a gyárat, megvásárolták a termékek gyártásához szükséges jogokat, továbbá átvették a dolgozókat. Csaknem egymilliárd forintot pedig az így létrejövő, száz százalékosan önkormányzati tulajdonú Gyulahús Kft. rendelkezésére bocsátottak jegyzett tőke formájában.

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Gazdaság

Az orosz GDP 1,6 százalékkal nőtt az első tíz hónapban

A megjelenés óta

-

Írta:

Az orosz hazai össztermék (GDP) 1,6 százalékkal nőtt az idei első tíz hónapban éves összevetésben. Az első kilenc hónapban a gazdasági bővülés nagyobb, 1,8 százalék volt.

Ugyancsak az orosz statisztikai hivatal honlapján hétfőn megjelent adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom 0,8 százalékkal bővült a januártól október végéig tartó tíz hónapban éves szinten. A kilenchavi bővülés szerényebb, 0,5 százalék volt.

A mezőgazdasági termelés tízhavi növekedése 2,9 százalékra lassult a kilenchavi 3,8 százalékról, éves szinten.

Az októberi orosz munkanélküliségi ráta 5,1 százalékra emelkedett a szeptemberi 5 százalékról.

A termelői áremelkedés 1,2 százalék volt októberben a szeptemberi 0,4 százalék után. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Roszatom: minden biztonsági előírásnak megfelelnek az új paksi blokkok

A megjelenés óta

-

Írta:

MTI Fotó: Illyés Tibor

Minden biztonsági előírásnak, így a fukusimai erőmű-katasztrófa utáni szigorúbb előírásoknak is megfelelnek majd a paksi atomerőmű új blokkjai – mondta Kirill Komarov, a Roszatom nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese hétfőn Budapesten, a nukleáris ipari beszállítók Atomex-Europe elnevezésű konferenciáján.

Kiemelte, hogy a Roszatom soha nem ajánl olyan projekteket külföldön, amiket korábban Oroszországban nem valósítottak meg sikerrel. Hozzátette, hogy a belföldi beszállítók 40 százalékos részvételét átlátható beszerzési eljárásokkal biztosítják.

Süli János, a paksi atomerőmű új blokkjainak tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a rendezvényen hangsúlyozta, hogy a jövő nem az olcsó munkaerőről, hanem az olcsó áramról és a jól fizetett munkaerőről szól. Hozzátette, hogy az építkezés előkészítő munkái 2018-ban, a reaktorblokkok kivitelezési munkálatai pedig 2020-ban indulhatnak. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Videó: új repülőteret kapott Rosztov-na-Donu

A megjelenés óta

-

Írta:

Látványos légi felvételeket készítettek Rosztov-na-Donu új nemzetközi repülőteréről. A Platov nemzetközi repülőteret várhatóan idén decemberben adják át.

A városban számos infrastrukturális beruházás zajlik a 2018-as labdarúgó-világbajnokság miatt.

 

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű