Írjon nekünk

Sport

Bashár el-Asszad helyzete, avagy mi a szíriai orosz beavatkozás háttere

A megjelenés óta

-

A nyugati sajtóban nagy port felvert fényképfelvételek láttak napvilágot a közelmúltban, amelyeken orosz harci technika volt látható szíriai repülőtereken. „Csak nem fognak az oroszok nyíltan beavatkozni a szír konfliktusba?” – kérdezték az újságok főcímei. A hír értékét tovább „forrósította” Netanjahu izraeli elnök sürgős moszkvai látogatása, aki négyszemközt tárgyalt az orosz elnökkel. A korábban Moszkvát fenyegető amerikai hangok sem erősödtek fel igazán a fényképek publikálása után.

A Lenta.ru utánajárt, mi lehet a magyarázata nyílt orosz beavatkozásnak a térséget romboló Iszlám Állam ellen.

A damaszkuszi expressz

Moszkva sohasem titkolta, hogy támogatja Asszad elnököt. A szíriai háború 2011-ben kezdődött, és még az év végén elindult a „damaszkuszi expressz”, azaz megkezdődtek a fegyverszállítások a szír kormány erői számára. Ezek a fegyverek segítették Bashar Asszadot azokban a napokban is, amikor már úgy tűnt, hogy uralkodásának napjai meg vannak számlálva. Ma azonban egészen más a helyzet, ezért Moszkva úgy döntött, hogy az „expresszhez újabb vagonokat kell hozzácsatolni,” ugyanis Asszad helyzete valóban kritikussá vált, ezért az orosz elnök uatsítására elindultak a szállítórepülőgépek Szíriába.

Az új szállítmányok oka azonban mélyebben rejtőzik, nem csak az okból történik, hogy egyszerűen Moszkva kisegítse a szír elnököt. Részint meg kell védeni a tartuszi haditengerészeti bázist, ezért sorozatosan indulnak a páncélos-technikát rejtő szállítmányok, hadi- és teherhajók. Azonkívül a modern légelhárító fegyverek és légiharcra alkalmas technika elrettenti Törökországot attól, hogy repülésmentes zónát hozzon létre Szíria felett, de a Nyugatnak is jelzés, hogy Oroszország nem hagyja cserben Szíriát, és nem ajánlja, hogy ezt a „vörös vonalat” a szír elnök megbuktatásában érdekelt nyugati, USA és Közel-keleti hatalmak átlépjék. Moszkva szándékosan növeli az „elrettentő erőt” a térségben, így adva tudtára Washingtonnak, Ankarának, Rijádnak és Dohának hogy a szír problémát nem lehet katonai erővel megoldani.

A nyugati kritika analízise

Washington attól tart, hogy a jelenleg a törökországi bázisokon kiképzésben részesülő mérsékelt szír ellenzéket is feleslegessé teszi az orosz beavatkozás, hiszen az USA ezt az erőt akarta Asszad ellen küldeni. Bulgária engedelmesen lezárta légterét az orosz gépek előtt, és így akaratlanul is segített Moszkvának kialakítani a sokkal biztonságosabb iráni-iraki légifolyosót. Az USA vezetése Irakra is próbált nyomást gyakorolni, de azok diplomatikusan visszautasították Washinton kérését. Ezek után John Kerry feladta azon álláspontját, hogy csak Asszad távozása oldhatja meg a szír problémát, és átnyergelt arra variációra, amely szerint a problémát  a szír elnökkel folytatandó tárgyalások segítségével tekinti megoldhatónak. Kis idő múlva Philipp Hammond, NagyBritannia külügyminisztere is beolvasta a washingtoni döntést a sajtó szócsöveibe, illetve Angela Merkel sem akart lemaradni a hír meglovagolásáról és hozzátette, hogy Iránt is feltétlenül szükéges bevonni a szír probléma rendezésébe.

Szíria és Irán

Nyílt titok, hogy az iráni Forradalmi Gárda soraiból is sokan harcolnak Asszad seregében. Oroszország számára a fegyveres beavatkozás okai több síkon is megjelennek. Nem utolsó a sorban az a szándék, hogy erőt mutasson a belföldi „renegátoknak” akik esetleg egy iszlám kalifátus eszméjét nem tartják az ördögtől valónak. Irán számára a sííta-szunnita ellentét is motiváció, hiszen ha elbukik a szíriai sííta rezsim, megnehezíteni Teherán számára a szunnita monarchiákkal való szembenállást, ezért Irán sokkal határozottabban támogatja Asszad uralmát mint Szíria bármely más szövetségese a térségben. Az USA is egyre gyakrabban feledkezik meg szaúdi szövetségeséről, és egyre inkább hajlik a Teheránnal történő együttműködésre.

A Hezb’Allah is tényező

Izrael, az USA hű szövetségese a térségben is mélyen érintett a szíriai konfliktus kapcsán. Netanjahu sietősen megosztotta aggodalmait az orosz elnökkel,és még a találkozó előtt kijelentette, hogy az „Izrael határai mentén kialakult veszélyes helyzet miatt jött Moszkvába, mivel Irán és Szíria fegyverekkel látta el a térségben igen tevékeny Hezb”Allah szervezetet, és ez mellett a Golan-fennsíkon Irán terrorista frontot alakít ki ellenünk”.

Putyin véleménye szerint azonban Szíria ma mással van elfoglalva, mint az Izrael elleni második front megnyitása, és biztosította Netanjahu elnököt, hogy „Oroszország igen felelősen fog cselekedni a térségben.” Szakértők véleménye szerint azonban nem kizárt, hogy Szíria után Irán is nagy mennyiségű orosz fegyvert kaphat védelmének újraépítésére. Ez a kérdés is igen erősen foglalkoztatja az izraeli vezetést.

Forrás: Lenta

Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Sport

Négy éve kezdődött a Szocsi téli olimpia (+képek +videó)

A megjelenés óta

-

Írta:

Pontosan négy évvel ezelőtt vette kezdetét a XXII. téli olimpiai játékok az oroszországi Szocsiban a Fekete-tenger partján, a Kaukázus mentén. A pálmafás téli olimpia 2014. február 7-én helyi idő szerint 20:14-kor kezdődött el a közel három órás látványos megnyitóünnepséggel. A tizenhat napos versenysorozatot Vlagyimir Putyin orosz államfő a protokollban előírt mondattal indította útjára.

Először rendeztek téli olimpiát egy pálmafákban gazdag, szubtrópusi üdülővárosban, ahol a februári időszakban nap közben többnyire 10 Celsius fok a hőmérséklet. Az enyhe éghajlat ellenére a szervezők valódi havat garantáltak az ötkarikás játékok külső helyszíneire.

Roza Hutor síközpont – Krasznaja Poljana – Szocsi

A Fekete-tenger partján kialakított olimpiai parktól néhány kilométerre található Krasznaja Poljana síparadicsom adott otthont az ötkarikás játékok külső versenyszámainak.

Az Olimpiai Park

Már az olimpiai láng útjából is lehetett arra következtetni, hogy a legek olimpiájára készül Oroszország. A lángot elvitték az Északi-sarkra, a Bajkál-tó mélyére és a Nemzetközi űrállomásra is.

Érkezik az orosz csapat a megnyitóünnepségen:

A megnyitóünnepségen a műkorcsolyázó Irina Rodnyina és a jégkorongozó Vlagyiszlav Tretyak együtt gyújtotta meg az olimpiai lángot a Fisht olimpiai stadionból kifutva az olimpiai park közepén.

Irina Rodnyina és Vlagyiszlav Tretyak

Szocsiban 88 ország csaknem háromezer versenyzője indult, ahol 15 sportág 98 versenyszámában avattak győztest. Az éremtáblázat élén összesen 33 éremmel (13 arany, 11 ezüst, 9 bronz) Oroszország végzett. A második helyen Norvégia 26 éremmel, a képzeletbeli dobogó harmadik helyén pedig Kanada szerepel 25 megszerzett éremmel.

Nem maradtak kihasználatlanul a létesítmények

Az olimpia előtt is az egyik legnépszerűbb nyári-téli orosz üdülőváros volt Szocsi. A nyári szezonban a tengerpart, télen pedig a síelés szerelmesei látogattak a városba. Az ötkarikás játékoknak köszönhetően a város teljes infrastruktúráját felújították.

Az olimpiai parkban felépített közel 48 ezer férőhelyes Fist stadion a 2018-as FIFA labdarugó-világbajnokság egyik helyszíne lesz és itt készül az Orosz labdarúgó-válogatott is. A fedett arénákban hazai és nemzetközi sporteseményeket rendeznek. Az Adler városrészben található olimpiai parkban rendezik minden évben a Forma-1-es Orosz Nagydíjat is.

Tovább olvasom

Sport

Felmentette az orosz sportolókat a CAS, a NOB máris reformálná a szervezetet

A megjelenés óta

-

Írta:

Miután csaknem az összes orosz sportolót felmentette a doppingvádak alól a lausanne-i székhelyű nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS), a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke máris a szervezet belső reformjának szükségességét jelentette be.

Mint arról korábban beszámoltunk a CAS 28 sportoló esetében bizonyíték hiányában hozott felmentő ítéletet, az ellenük hozott NOB büntetőintézkedéseket törölték és visszakapták a 2014-es Szocsi téli olimpián szerzett egyéni eredményüket is.

Oroszországban óriási felháborodást keltett, hogy a felmentő ítéletek ellenére sem hívja meg a NOB a sportolókat és edzőiket a phjongcsangi téli olimpiára.

Bach kijelentette, hogy elégedetlen a bíróság döntésével és hangot adott álláspontjának, hogy a bíróság belső reformra szorul.

 

Посвящается болельщикам и российским атлетам, у которых украли светлую мечту. Опустели без тебя ОИ, Как нам зиму эту пережить. Не сбивают в крошку лёд коньки, Снег от лыжной палки не скрипит. Только пусто на ОИ зимой Без тебя, а ты… Ты молчишь , и в тебе Только горечь И мрака вечность. . На старте уж не подмигнёт Мартан, Сундбю не похвалит за успех, От стрельбы не вздрогнет ни один диван, Не сойдёт с трибун российский смех. Как прожить нам без тебя, всех вас, Кто стрелял и взлетал И всем мы как один Наполнялись Слезами счастья . Опустели без тебя ОИ… Поселилась боль в душе моей… #русскиесильнеевсех #norussianogames #россиявмоемсердце #россиядержись #нетроссиинетигр

#noShipulinnogames (@i_love_biathlon) által megosztott bejegyzés,

Az Oroszországi Jogászegyesület támogatja a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) reformjára vonatkozó kezdeményezést, de nélkülözhetetlennek tartja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) reformját is – közölte Szergej Sztyepasin, az egyesület elnöke az Interfax hírügynökséghez kedden eljuttatott nyilatkozatában.

Sztyepasin szerint a NOB a meghívások visszautasításával nemcsak a józan észnek mond ellent, de az Olimpiai Charta “legkevesebb négy elvét megsérti”, aminek következtében az orosz sportolók “diszkrimináció” és “jogsértés” áldozatai lettek. A jogász a sport átpolitizálásával vádolta meg a bizottságot.

“A NOB a sportolók meghívásának precedens nélküli jogával ruházta fel magát olyan, egyoldalúan meghatározott kritériumok alapján, amelyek csak az orosz sportolókra vonatkoznak. Ez elfogadhatatlan” – hangsúlyozta.

Közölte, hogy az Oroszországi Jogászegyesület kész az összes orosz sportolót a CAS előtt képviselni.

Sztyepasin egyébként korábban volt miniszterelnök (1999 májusa és augusztusa között), igazságügyi miniszter és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója is.

Tovább olvasom

Sport

A Nemzetek ligájában Magyarország: Görögországgal, Finnországgal és Észtországgal fog megmérkőzni.

A megjelenés óta

-

Írta:

Nemrég zajlott le, a történelem első nemzetek ligája sorsolása. Magyarország a liga második C csoportjába került. A riválisai Görögország, Finnország és Észtország nemzeti csapatai lettek.

A “Nemzetek Ligája” nevű verseny létrehozásának egyik oka, a nézők érdeklődésének csökkenése a csapatok barátságos mérkőzései iránt. A szervezők a nézők érdeklődését és ugyanakkor a csapatok motivációját kívánják növelni, hiszen így ez már nem csak előkészítő játéksorozat, hanem teljes értékű verseny az UEFA irányítása alatt, mely a kijutás lehetőségét biztosítja az Európa-bajnokságra. Természetesen a  csapatok számára továbbra is lehetőség nyílik a barátságos mérkőzések megtartására.

A verseny formátuma mind a szervezők, mind a résztvevő csapatok számára ismerős. 55 csapat verseng egymás közt, az UEFA égisze alatt, a csapatokat 4 ligára osztják, A, B, C és  D ligákra. A favorit csapatok az első (A) ligában játszhatnak. Minden egyes ligából lejjebb lehet csúszni egy gyengébb besorolású ligába, például: B, C és D. Az “A” és a “B” ligában 12 csapat verseng, a “C” ligában – 15 csapat, a “D” ligában – 16. A verseny részletes táblázata itt lesz majd látható. Egy-egy ligában 4 csoport található, melyek három vagy négy csapatból állnak, a csapatok otthon és idegenben játszanak majd egymás ellen. A versenysorozat végén a legerősebb csapat előre lép egy magasabb ligába, a legrosszabbul teljesítő csapat pedig visszalép egy alacsonyabb ligába. Az “A”- liga négy csoportjának győztes csapatai kerülnek a rájátszás szakaszába, ahol eldől a trófea sorsa.

A Nemzetek ligájának csoportszintű mérkőzései 2018. szeptember 6. és november 20-ka között kerülnek megrendezésre. Az egyes ligák csoportjainak nyertesei küzdenek majd a rájátszásban, hogy kijuthassanak az Euro 2020 végső összecsapására. Amennyiben a Nemzetek ligájának valamelyik győztes csapata már kvalifikálta magát az Euro-2020-ra, abban az esetben, a kijutás lehetősége a liga következő legjobb csapatát illeti.

Magyarország csoportjában nehéz egyértelmű favoritot megnevezni. Ha Magyarország ki szeretne jutni az “A” ligába, akkor nagyon felelősségteljesen kell megközelítse a közelgő mérkőzéseket a rájuk való felkészülést. A csapat mérkőzéseit, azok pontos idejét, valamint a csapatösszetétel változásait a Stakers.com oldalon kísérheti figyelemmel.

A “C”- ligában, a fent már említett csapatok mellett, a következő országok csapatai küzdenek majd meg a ligából való feljebbjutásért: 1. csoport – Skócia, Albánia, Izrael; 3. csoport – Szlovénia, Norvégia, Bulgária, Ciprus; 4. csoport – Románia, Szerbia, Montenegró, Litvánia.

A bajnokság “D”- ligájában Fehéroroszország válogatottja a 2. csoportba került, együtt Luxemburggal, Moldovával és San Marino csapatával. A  1. csoportban pedig Grúzia mérkőzhet meg Lettország, Kazahsztán és Andorra csapataival. A 3. csoportban  Azerbajdzsán, a Feröer-szigetek, Málta és Koszovó mérkőznek meg. A 4. csoportban pedig Macedónia, Örményország, Liechtenstein és Gibraltár csapatai fognak játszani.

“B”- liga, 1. csoport: Szlovákia, Ukrajna, Csehország, 2. csoport: Oroszország, Svédország, Törökország, 3. csoport: Ausztria, Bosznia és Hercegovina, Észak-Írország, 4. csoport: Wales, Írország, Dánia.

A favoritok csoportjai a következőképpen alakultak: 1. csoport: Németország, Franciaország, Hollandia, 2. csoport: Belgium, Svájc, Izland, 3. csoport: Portugália, Olaszország, Lengyelország, 4. csoport: Spanyolország, Anglia, Horvátország.

Tovább olvasom
Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play
Hirdetés

Népszerű