Írjon nekünk

Sport

Bashár el-Asszad helyzete, avagy mi a szíriai orosz beavatkozás háttere

Közzétéve

-

A nyugati sajtóban nagy port felvert fényképfelvételek láttak napvilágot a közelmúltban, amelyeken orosz harci technika volt látható szíriai repülőtereken. „Csak nem fognak az oroszok nyíltan beavatkozni a szír konfliktusba?” – kérdezték az újságok főcímei. A hír értékét tovább „forrósította” Netanjahu izraeli elnök sürgős moszkvai látogatása, aki négyszemközt tárgyalt az orosz elnökkel. A korábban Moszkvát fenyegető amerikai hangok sem erősödtek fel igazán a fényképek publikálása után.

A Lenta.ru utánajárt, mi lehet a magyarázata nyílt orosz beavatkozásnak a térséget romboló Iszlám Állam ellen.

A damaszkuszi expressz

Moszkva sohasem titkolta, hogy támogatja Asszad elnököt. A szíriai háború 2011-ben kezdődött, és még az év végén elindult a „damaszkuszi expressz”, azaz megkezdődtek a fegyverszállítások a szír kormány erői számára. Ezek a fegyverek segítették Bashar Asszadot azokban a napokban is, amikor már úgy tűnt, hogy uralkodásának napjai meg vannak számlálva. Ma azonban egészen más a helyzet, ezért Moszkva úgy döntött, hogy az „expresszhez újabb vagonokat kell hozzácsatolni,” ugyanis Asszad helyzete valóban kritikussá vált, ezért az orosz elnök uatsítására elindultak a szállítórepülőgépek Szíriába.

Az új szállítmányok oka azonban mélyebben rejtőzik, nem csak az okból történik, hogy egyszerűen Moszkva kisegítse a szír elnököt. Részint meg kell védeni a tartuszi haditengerészeti bázist, ezért sorozatosan indulnak a páncélos-technikát rejtő szállítmányok, hadi- és teherhajók. Azonkívül a modern légelhárító fegyverek és légiharcra alkalmas technika elrettenti Törökországot attól, hogy repülésmentes zónát hozzon létre Szíria felett, de a Nyugatnak is jelzés, hogy Oroszország nem hagyja cserben Szíriát, és nem ajánlja, hogy ezt a „vörös vonalat” a szír elnök megbuktatásában érdekelt nyugati, USA és Közel-keleti hatalmak átlépjék. Moszkva szándékosan növeli az „elrettentő erőt” a térségben, így adva tudtára Washingtonnak, Ankarának, Rijádnak és Dohának hogy a szír problémát nem lehet katonai erővel megoldani.

A nyugati kritika analízise

Washington attól tart, hogy a jelenleg a törökországi bázisokon kiképzésben részesülő mérsékelt szír ellenzéket is feleslegessé teszi az orosz beavatkozás, hiszen az USA ezt az erőt akarta Asszad ellen küldeni. Bulgária engedelmesen lezárta légterét az orosz gépek előtt, és így akaratlanul is segített Moszkvának kialakítani a sokkal biztonságosabb iráni-iraki légifolyosót. Az USA vezetése Irakra is próbált nyomást gyakorolni, de azok diplomatikusan visszautasították Washinton kérését. Ezek után John Kerry feladta azon álláspontját, hogy csak Asszad távozása oldhatja meg a szír problémát, és átnyergelt arra variációra, amely szerint a problémát  a szír elnökkel folytatandó tárgyalások segítségével tekinti megoldhatónak. Kis idő múlva Philipp Hammond, NagyBritannia külügyminisztere is beolvasta a washingtoni döntést a sajtó szócsöveibe, illetve Angela Merkel sem akart lemaradni a hír meglovagolásáról és hozzátette, hogy Iránt is feltétlenül szükéges bevonni a szír probléma rendezésébe.

Szíria és Irán

Nyílt titok, hogy az iráni Forradalmi Gárda soraiból is sokan harcolnak Asszad seregében. Oroszország számára a fegyveres beavatkozás okai több síkon is megjelennek. Nem utolsó a sorban az a szándék, hogy erőt mutasson a belföldi „renegátoknak” akik esetleg egy iszlám kalifátus eszméjét nem tartják az ördögtől valónak. Irán számára a sííta-szunnita ellentét is motiváció, hiszen ha elbukik a szíriai sííta rezsim, megnehezíteni Teherán számára a szunnita monarchiákkal való szembenállást, ezért Irán sokkal határozottabban támogatja Asszad uralmát mint Szíria bármely más szövetségese a térségben. Az USA is egyre gyakrabban feledkezik meg szaúdi szövetségeséről, és egyre inkább hajlik a Teheránnal történő együttműködésre.

A Hezb’Allah is tényező

Izrael, az USA hű szövetségese a térségben is mélyen érintett a szíriai konfliktus kapcsán. Netanjahu sietősen megosztotta aggodalmait az orosz elnökkel,és még a találkozó előtt kijelentette, hogy az „Izrael határai mentén kialakult veszélyes helyzet miatt jött Moszkvába, mivel Irán és Szíria fegyverekkel látta el a térségben igen tevékeny Hezb”Allah szervezetet, és ez mellett a Golan-fennsíkon Irán terrorista frontot alakít ki ellenünk”.

Putyin véleménye szerint azonban Szíria ma mással van elfoglalva, mint az Izrael elleni második front megnyitása, és biztosította Netanjahu elnököt, hogy „Oroszország igen felelősen fog cselekedni a térségben.” Szakértők véleménye szerint azonban nem kizárt, hogy Szíria után Irán is nagy mennyiségű orosz fegyvert kaphat védelmének újraépítésére. Ez a kérdés is igen erősen foglalkoztatja az izraeli vezetést.

Forrás: Lenta

Hirdetés
Szólj hozzá

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Sport

Északi-sarkvidéki jégkorongmérkőzést szervez az orosz hokis legenda

Közzétéve

-

Írta:

A globális felmelegedés veszélyeire figyelmeztetve jégkorongmérkőzést szervez jövőre az Északi-sarkvidéken, úszó jégtáblán létesített Barneo-táborba Vjacseszlav Fetyiszov szovjet-orosz hokis legenda.

Fetyiszov UNESCO jószolgálati nagyköveti minőségében megtartott moszkvai sajtóértekezletén beszélt erről, kijelentve, hogy kanadai, amerikai, norvég, finn, dán és svéd sztárok jelezték részvételüket.

Kifejezte reményét, hogy a mérkőzésen részt vesz Vlagyimir Putyin elnök is, aki az orosz amatőr jégkorongozók Éjjeli Kupájának kezdeményezője.

Fetyiszov, aki hétszeres világbajnok, kétszeres olimpiai bajnok és kétszeres Stanley Kupa-győztes védőjátékos, egyúttal parlamenti képviselő és saját műsort vezető televíziós személyiség is Oroszországban.

A Barneo-tábort először 2002-ben hozták létre az Orosz Földrajzi Társaság égisze alatt. A Spitzbergáktól két és fél órányi repülőútra lévő bázist a mostoha időjárási körülmények között minden évben újból meg kell építeni. A csak áprilisban működtetett tábort 2009 óta turisztikai célokra is hasznosítják. MTI

Tovább olvasom

Sport

A Magyar Sambo Szövetség alelnöke ötödik helyen végzett az athéni kontinensviadalon

Közzétéve

-

Írta:

A magyar szövetség alelnöke Sirankó Ferenc 5.helyen végzett 100kg sport sambo kategóriában Athénban. A 13fős mezőnyben szerzett értékes pontszerző helyet.

Az Universiade győztes, EB 2. Moldáv Tachii Denis-el kezdett, akitől sajnos kikapott, de mivel Denis begyalogolt a döntőbe, Ferencnek lehetősége volt a vigaszágon. Ott a Macedon Ace Arsov-ot verte higgadtan, de a tapasztalt Lett klasszissal, Viktor Resko-val sajnos nem bírt a bronzmérkőzésen.

received_2174109179272861
received_2174109739272805
received_2174109902606122
received_2174110422606070
received_2174111279272651

Hazánk másik versenyzője a fiatal Ziman Bence 90kg-os kategóriában sajnos tapasztalt ukrán versenyzőtől kapott ki a 16között, így helyezetlen lett.

Magyarország versenyzői hétvégén a Francia GP-n szállnak harcba Párizsban.

Papp Imre
Elnök
Magyar Sambo Országos Szakszövetség

Tovább olvasom

Sport

Orosz csapatarany a budapesti szinkronúszó világkupán

Közzétéve

-

Írta:

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A nagy esélyes orosz együttes nyerte a csapatversenyt, a magyarok a negyedikek lettek a Budapesten rendezett szinkronúszó világkupa-viadal vasárnapi zárónapján.

A Magyar Úszó Szövetség beszámolója szerint a Duna Arénában csaknem kétezer néző gyűlt össze, a világversenyeken kereken húsz éve veretlen csapat orosz csapat fantasztikus produkciót mutatott be, amely a hétvége legmagasabb pontszámát eredményezte.

A második helyen az ukránok, a harmadikon az izraeliek végeztek, míg a magyar csapat – amelyet a juniorválogatott alkot – negyedik lett.

“Az eleje és a vége jó volt a gyakorlatnak, a közepe viszont, hogy is mondjam, kissé puha. Megyünk tovább, jövő hétre a madridi fordulóra igyekszünk minél több hibát kijavítani. A pontok magasabbak voltak, mint egy hete Szlovákiában, ami örömteli, de még rengeteget kell dolgoznunk, és akkor remélhetőleg még magasabbra jutunk” – mondta Natalija Taraszova, a magyarok szövetségi kapitánya.

A másik két magyar együttes, a klubként szereplő H2O hatodik, a BVSC hetedik helyen zárt. A nyolc elsőségen az oroszok és az ukránok egyenlő mértékben osztoztak, mindkét küldöttség négy-négy aranyérmet visz haza – igaz, az ukránok csak azokban a számokban lettek elsők, amelyekben az oroszok nem indultak.

Az ukránok és az oroszok a legeredményesebbnek járó különdíjat megosztva kapták meg Szabó Tünde sportért felelős államtitkártól.

Az esemény színpompás gálával ért véget, melynek keretében először 90 utánpótláskorú ifjú adott elő a vízben egy közös kompozíciót, majd egy, az óriás-kivetítőn mutatott koreográfiára együtt táncolt az összes résztvevő csapat, valamint a Duna Arénába kilátogatott kétezer főnyi közönség.

Eredmények:
csapatverseny:
1. Oroszország 97,0000 pont
2. Ukrajna 93,3333
3. Izrael 80,6668
4. Magyarország 76,7332

Tovább olvasom

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play
Hirdetés

Népszerű