Írjon nekünk

Sport

Bashár el-Asszad helyzete, avagy mi a szíriai orosz beavatkozás háttere

A megjelenés óta

-

A nyugati sajtóban nagy port felvert fényképfelvételek láttak napvilágot a közelmúltban, amelyeken orosz harci technika volt látható szíriai repülőtereken. „Csak nem fognak az oroszok nyíltan beavatkozni a szír konfliktusba?” – kérdezték az újságok főcímei. A hír értékét tovább „forrósította” Netanjahu izraeli elnök sürgős moszkvai látogatása, aki négyszemközt tárgyalt az orosz elnökkel. A korábban Moszkvát fenyegető amerikai hangok sem erősödtek fel igazán a fényképek publikálása után.

A Lenta.ru utánajárt, mi lehet a magyarázata nyílt orosz beavatkozásnak a térséget romboló Iszlám Állam ellen.

A damaszkuszi expressz

Moszkva sohasem titkolta, hogy támogatja Asszad elnököt. A szíriai háború 2011-ben kezdődött, és még az év végén elindult a „damaszkuszi expressz”, azaz megkezdődtek a fegyverszállítások a szír kormány erői számára. Ezek a fegyverek segítették Bashar Asszadot azokban a napokban is, amikor már úgy tűnt, hogy uralkodásának napjai meg vannak számlálva. Ma azonban egészen más a helyzet, ezért Moszkva úgy döntött, hogy az „expresszhez újabb vagonokat kell hozzácsatolni,” ugyanis Asszad helyzete valóban kritikussá vált, ezért az orosz elnök uatsítására elindultak a szállítórepülőgépek Szíriába.

Az új szállítmányok oka azonban mélyebben rejtőzik, nem csak az okból történik, hogy egyszerűen Moszkva kisegítse a szír elnököt. Részint meg kell védeni a tartuszi haditengerészeti bázist, ezért sorozatosan indulnak a páncélos-technikát rejtő szállítmányok, hadi- és teherhajók. Azonkívül a modern légelhárító fegyverek és légiharcra alkalmas technika elrettenti Törökországot attól, hogy repülésmentes zónát hozzon létre Szíria felett, de a Nyugatnak is jelzés, hogy Oroszország nem hagyja cserben Szíriát, és nem ajánlja, hogy ezt a „vörös vonalat” a szír elnök megbuktatásában érdekelt nyugati, USA és Közel-keleti hatalmak átlépjék. Moszkva szándékosan növeli az „elrettentő erőt” a térségben, így adva tudtára Washingtonnak, Ankarának, Rijádnak és Dohának hogy a szír problémát nem lehet katonai erővel megoldani.

A nyugati kritika analízise

Washington attól tart, hogy a jelenleg a törökországi bázisokon kiképzésben részesülő mérsékelt szír ellenzéket is feleslegessé teszi az orosz beavatkozás, hiszen az USA ezt az erőt akarta Asszad ellen küldeni. Bulgária engedelmesen lezárta légterét az orosz gépek előtt, és így akaratlanul is segített Moszkvának kialakítani a sokkal biztonságosabb iráni-iraki légifolyosót. Az USA vezetése Irakra is próbált nyomást gyakorolni, de azok diplomatikusan visszautasították Washinton kérését. Ezek után John Kerry feladta azon álláspontját, hogy csak Asszad távozása oldhatja meg a szír problémát, és átnyergelt arra variációra, amely szerint a problémát  a szír elnökkel folytatandó tárgyalások segítségével tekinti megoldhatónak. Kis idő múlva Philipp Hammond, NagyBritannia külügyminisztere is beolvasta a washingtoni döntést a sajtó szócsöveibe, illetve Angela Merkel sem akart lemaradni a hír meglovagolásáról és hozzátette, hogy Iránt is feltétlenül szükéges bevonni a szír probléma rendezésébe.

Szíria és Irán

Nyílt titok, hogy az iráni Forradalmi Gárda soraiból is sokan harcolnak Asszad seregében. Oroszország számára a fegyveres beavatkozás okai több síkon is megjelennek. Nem utolsó a sorban az a szándék, hogy erőt mutasson a belföldi „renegátoknak” akik esetleg egy iszlám kalifátus eszméjét nem tartják az ördögtől valónak. Irán számára a sííta-szunnita ellentét is motiváció, hiszen ha elbukik a szíriai sííta rezsim, megnehezíteni Teherán számára a szunnita monarchiákkal való szembenállást, ezért Irán sokkal határozottabban támogatja Asszad uralmát mint Szíria bármely más szövetségese a térségben. Az USA is egyre gyakrabban feledkezik meg szaúdi szövetségeséről, és egyre inkább hajlik a Teheránnal történő együttműködésre.

A Hezb’Allah is tényező

Izrael, az USA hű szövetségese a térségben is mélyen érintett a szíriai konfliktus kapcsán. Netanjahu sietősen megosztotta aggodalmait az orosz elnökkel,és még a találkozó előtt kijelentette, hogy az „Izrael határai mentén kialakult veszélyes helyzet miatt jött Moszkvába, mivel Irán és Szíria fegyverekkel látta el a térségben igen tevékeny Hezb”Allah szervezetet, és ez mellett a Golan-fennsíkon Irán terrorista frontot alakít ki ellenünk”.

Putyin véleménye szerint azonban Szíria ma mással van elfoglalva, mint az Izrael elleni második front megnyitása, és biztosította Netanjahu elnököt, hogy „Oroszország igen felelősen fog cselekedni a térségben.” Szakértők véleménye szerint azonban nem kizárt, hogy Szíria után Irán is nagy mennyiségű orosz fegyvert kaphat védelmének újraépítésére. Ez a kérdés is igen erősen foglalkoztatja az izraeli vezetést.

Forrás: Lenta

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Politika

Az orosz csapat kizárása esetén nem közvetítik az olimpiát az állami televíziók

A megjelenés óta

-

Írta:

Nem fogja közvetíteni a phjongcshangi téli olimpiát az orosz csapat kizárása esetén sem az Összoroszországi Televíziós és Rádiósugárzási Társaság (VGTRK), sem az ugyancsak állami tulajdonban lévő Pervij Kanal (Első Csatorna) televízió.

Ezt a két médiavállalat pénteken helyezte kilátásba, miután a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) csütörtökön közölte: továbbra sem megfelelőek az oroszországi doppingellenes intézkedések, ezért az Orosz Antidopping Ügynökség (RUSADA) továbbra sem végezhet semmilyen tesztet.

Egyelőre változatlanul kérdéses, hogy az ország sportolói ott lehetnek-e a februári olimpián, igaz, több orosz szakértő szerint a RUSADA rehabilitálásának megtagadása nem jelenti egyúttal a nemzeti csapat kizárását is. Az ügyben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) december 5-én hirdeti ki döntését.

Az olimpiát a VGTRK csatornáin és a Pervij Kanalon kívül elvileg még a Gazprom Mediához tartozó Match TV közvetítheti. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője érthetőnek minősítette az állami televíziók állásfoglalását, ugyanakkor közölte, hogy erről még korai beszélni és az orosz sportolók folytatják a felkészülést az olimpiára.

Moszkva a WADA döntését politikai indíttatásúnak tartja.

Sporttisztségviselők szerint a RUSADA végrehajtotta a WADA által megkövetelt összes személyzeti és szervezeti változtatást. Az orosz vezetők ugyanakkor kitartanak amellett, hogy Oroszországban nincs és nem is volt államilag támogatott doppingolás, aminek elismerését a WADA feltételül szabta az orosz doppingellenes ügynökség jogainak helyreállításához.

Moszkva szerint a nemzetközi testület túllépte a szakmaiság határait.

A Rosszija 1 csatorna egyik vitaműsorában elhangzott, hogy Oroszország kanadai polgári bíróságon kíván pert indítani a WADA által felkért független szakértő, Richard McLaren ellen, akinek vizsgálata arra az eredményre jutott, hogy a szocsi téli olimpia doppinglaborjában az orosz sportolók pozitív mintáit negatívra cserélték. A McLaren-jelentést Moszkvában megalapozatlannak minősítették.

Vlagyimir Putyin orosz elnök október 9-én Cseljabinszkban kijelentette, hogy a doppingváddal illetett orosz sportolókat polgári bíróságokon kell megvédeni.

“Úgy gondolom, hogy a különleges (sport)bírósági rendszerek itt már nem elegendők, általános polgári bírói testületekhez kell fordulni” – hangoztatta.

Megosztás
Tovább olvasom

Sport

Már 77 ezer jegy elkelt a holnapi orosz-argentin meccsre

A megjelenés óta

-

Írta:

Már több mint 77 ezer jegy elkelt a szombati Oroszország – Argentína barátságos labdarúgó mérkőzésre, amelyet a felújított Luzsnyiki stadionban rendeznek.

A szombati mérkőzéssel avatják fel a felújított, 81 ezer férőhelyesre bővített Luzsnyikit, amelyben a 2018-as labdarúgó-világbajnokság döntőjét is rendezik.

Oroszország már javában a jövőévi vb-re készül és a szabad szállodai szobák is gyorsan fogynak a helyszíneken.

A 2018-as FIFA világbajnokságot június 14 és július 15 között rendezik 11 oroszországi városban: Moszkva, Szentpétervár, Szocsi, Kalinyingrád, Volgográd, Kazany, Nyizsnyij Novgorod, Rosztov-na-Donu, Jekatyerinburg, Szarankszk és Szamara.

Megosztás
Tovább olvasom

Politika

Putyin: Oroszországban nincs állami doppingrendszer

A megjelenés óta

-

Írta:

Oroszországban nem létezik állami doppingrendszer – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Cseljabinszkban.

Oroszországban sohasem volt, nincs, és remélem, hogy sohasem lesz állami doppingrendszer, amivel megpróbálnak bennünket meggyanúsítani, sőt, megvádolniVlagyimir Putyin

Az orosz vezető mindemellett elismerte, hogy csakúgy, mint sok más országokban, Oroszországban is van doppingolás, az egyes eseteken az orosz vezetés “dolgozik és dolgozni fog”.

Mint mondta, a doppingváddal illetett sportolókat polgári bíróságokon kell megvédeni.

“Úgy gondolom, hogy a különleges bírósági rendszerek itt már nem elegendők, általános polgári bírói testületekhez kell fordulni” – hangoztatta.

Nem igazak a 2016-os McLaren-jelentésben leírtak

A szövetségi szintű és a kiemelt bűnügyekben eljáró orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szerdán közölte: nem igazak a 2016-os McLaren-jelentésben leírt, az ország sportolóinak állami szintű doppingolására vonatkozó állítások.

Az SZK szerint “a WADA (a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) által felkért független szakértő, Richard McLaren azzal kapcsolatos érvei, hogy a szocsi téli olimpia doppinglaborjában a pozitív mintákat negatívra cserélték, valamint hogy Oroszországban állami doppingprogram működne, cáfolatot nyertek”.

Mindemellett Oroszország – az SZK javaslatára – kérni fogja, hogy az Egyesült Államok adja ki Grigorij Rodcsenkovot, az orosz antidopping labor korábbi vezetőjét, aki a vádak szerint segített eltitkolni a rendszer működését a 2014-es téli olimpián.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ezen állítások ellenére elrendelte a szocsi olimpián levett összes orosz doppingminta újraelemzését.

A WADA által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását feltáró jelentése szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között 30 sportágban mintegy 1000 sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

A McLaren-jelentés után a NOB – a WADA ajánlásával ellentétesen – a nemzetközi sportági szövetségekre bízta, hogy engednek-e orosz versenyzőket indulni a tavalyi riói olimpián, azzal a kitétellel, hogy a jelentésben nevesített sportolók semmikképpen sem indulhatnak. Rióban orosz atléták – egy kivétellel – és súlyemelők sem szerepelhettek, összesen 279-en képviselhették az országot Brazíliában. A riói paralimpiáról pedig – csakúgy mint a 2018-as téli paralimpiáról – valamennyi orosz sportolót kizárták.

Az orosz sportolók phjongcshangi, téli olimpiai részvételéről a NOB végrehajtó bizottsága december 5. és 7. közötti ülésén születhet döntés.

Dmitrij Peszov, a Kreml szóvivője kedden kifejezte Moszkva reményét, hogy folytatódni fog az együttműködés Oroszország és a NOB között, és hogy nem valósul meg a “legrosszabb forgatókönyv”, amely szerint kizárnák az orosz válogatottat a téli olimpiáról. Mint mondta, egy ilyen döntés súlyos veszteséget okozhatna az olimpiai mozgalomnak.

A szóvivő hangoztatta, hogy Oroszország a nemzetközi olimpiai mozgalom felelősségteljes tagja és ő is tagadta a doppinghasználat állami támogatását.

“Oroszország elnökének utasítására sporttisztségviselőink folytatják az intenzív párbeszédet a NOB-bal és annak képviselőivel” – mondta. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű